Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Vijf keer een stedentrip in één dag

Vijf keer een stedentrip in één dag

Steden als Amsterdam, Antwerpen, Maastricht of Keulen zijn vanuit Nederland en België zeer goed bereisbaar en daardoor ideale ‘dagjessteden’. Voor een bezoek aan een stad die wat verder weg ligt wordt al snel het vliegtuig gepakt en een hotelletje geboekt. Maar ook veel van deze steden zijn prima te bezoeken in één dag

Qua reistijd doet Utrecht-Maastricht per auto of trein echt niet onder voor -pakweg- Brussel-Kopenhagen per vliegtuig. En als je een beetje rondkijkt, ben je voor een vliegticket bij een low cost airline echt niet veel meer kwijt dan voor benzine en parkeerkosten, dus wat let je?

Wat heb je nodig?

Een luchthaven dicht bij het stadscentrum, of een luchthaven met zeer goede, directe openbaar vervoerverbinding naar het centrum is een must. Op deze luchthaven moet minimaal twee keer per dag gevlogen worden. Uiteraard bij voorkeur ‘s-ochtends vroeg heen en in de avond weer terug, zodat je zoveel mogelijk van je bestemming kunt zien.

Dit hoeft echter niet tweemaal dezelfde vliegtuigmaatschappij te zijn. Je kunt immers heen vliegen met de ene maatschappij, terwijl je met een andere airline weer terugreist. Ook kun je er eventueel voor kiezen om op een andere luchthaven te landen, om van daaruit terug te reizen naar je woonplaats, indien dit beter uitkomt. In dit overzicht zijn wij echter uitgegaan van een retourvlucht tussen dezelfde luchthavens.

Barcelona

Vliegveld Barcelona-El Prat ligt ongeveer 15 kilometer van het stadscentrum. Per Aerobus of trein reis je in een half uur tot drie kwartier van het vliegveld richting de Ramblas, waarmee El Prat een gunstiger gelegen vliegveld is dan Barcelona-Girona (transfertijd: 1 uur en 15 minuten) of Barcelona-Reus (1 uur en drie kwartier). Gelukkig zijn er voldoende maatschappijen die ‘s-ochtends richting El Prat vliegen en in de avond weer terug.

Vanuit Amsterdam kun je per KLM, Vueling of Transavia vliegen, op het vliegveld van Brussel heb je de keuze uit Vueling of Brussels Airlines. Reis je liever vanaf Düsseldorf of Keulen, dan neem je een vliegtuig van AirBerlin. Ook vanaf Rotterdam (di, do, za, zo) of Eindhoven (vr) kun je op één dag heen en weer reizen, al vertrekt je retourvlucht dan wat aan de vroege kant.

Sommige bezienswaardigheden, waaronder Camp Nou, Parc Guell en Sagrada Familia liggen wat buiten het centrum van Barcelona, waardoor het -zeker bij een eendaagse citytrip- verstandig is om vooraf even een planning te maken van wat je zeker wil bezoeken. Hiermee voorkom je stress, of spijt achteraf vanwege het missen van een bepaalde bezienswaardigheid.

barcelona
Barcelona vanaf de heuvel Montjuïc, door Moyan Brenn

Lissabon

Vanuit Amsterdam reis je ‘s-ochtends vroeg met Transavia naar Lissabon. Direct naast het vliegveld is het metrostation, waar je om de tien minuten in de metro richting het oude stadscentrum kunt stappen. Vlakbij het centraal gelegen plein Praça da Figueira is een halte waar je uit kunt stappen en zo de prachtige oude stadswijken Bairro Alto of Alfama in kunt lopen.

Ook kun je er eventueel voor kiezen om een paar haltes eerder al uit de tram te stappen. Metrostation Oriente ligt in het stadsdeel Parque das Nações, waar je onder meer een groot winkelcentrum, diverse musea of Oceanário de Lisboa kunt bezoeken. Dezelfde metro brengt je weer in een mum van tijd terug naar Aeroporto da Portela, waar je weer op het vliegtuig naar Amsterdam kunt stappen.

lissabon
Als je uitstapt bij metrohalte Rossio is dit je uitzicht als je boven komt, via The Big City

Londen

De Engelse hoofdstad Londen heeft liefst zes vliegvelden, maar vanwege de ligging is London City Airport het meest geschikt voor een ééndaagse stedentrip. Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen kun je dagelijks meerdere malen met Cityjet in ongeveer een uur naar Londen en/ of terug vliegen. Op London City Airport neem je de DLR en metro naar het centrum. Met een transfertijd van ongeveer een half uur is dit sneller dan de taxi.

Stap uit de metro bij St. Paul’s Cathedral, in de winkelstraat Regent’s Street, of bij Buckingham Palace – afhankelijk van welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken uiteraard. Vervolgens kun je te voet verder gaan, een fiets huren via het Londense fietshuursysteem Barclays Cycle Hire (2 pond per 24 uur), of gebruik blijven maken van het uitstekende openbaar vervoer. Voor de terugreis naar London City Airport is de metro het meest geschikt, waardoor je van een dagkaartje (8 pond in het weekend, 11 pond doordeweeks) profijt zou kunnen hebben.

londen
De koepel van St. Paul’s Cathedral vanaf de Millennium Bridge bij Tate Modern, via The Big City

Praag

In anderhalf uur vlieg je van Brussel naar Praag met Brussels Airlines. Ook kun je vrijwel dagelijks heen en weer vliegen tussen Schiphol en Václav Havel Airport met KLM of Easyjet, al is Easyjet door het vluchtschema met name geschikt voor de terugreis.

Vanaf het vliegveld rijden geen metro’s of treinen naar het stadscentrum, maar er rijden wel regelmatig stadsbussen naar nabijgelegen metrostations en de Airport Express Bus rijdt rechtstreeks naar het centrum. Eventueel kun je ook een taxi nemen. Als je een beetje onderhandelt, of vooraf een taxi reserveert, word je voor zo’n 600 kronen (ongeveer €25,-) naar het centrum gebracht. Hier wandel je over de Karelsbrug naar Staré Město, kun je vele prachtige oude gebouwen bezichtigen of heb je de keuze uit tien musea om te bezoeken.

praag
De prachtige oude binnenstad van Praag, via Moyan Brenn

Milaan

Milaan is de ideale bestemming om shoppen met cultuur te combineren en ook dat kan in één dag. Vanaf Brussel en Amsterdam vertrekken dagelijks meerdere vluchten naar Milaan Linate Airport, dat op 8 kilometer van de stad ligt. De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur.

Je kunt er ook voor kiezen om op Milaan Malpenza te vliegen (vanaf Amsterdam en Brussel), maar dit vliegveld ligt 40 kilometer buiten de stad en brengt dus een iets langere transfertijd met zich mee. Dit geldt trouwens al helemaal voor ‘Ryanair-vliegveld’ Milaan-Bergamo, dat 45 kilometer buiten Milaan ligt.

Vanaf Linate neem je de bus naar het centrum van Milaan (25 minuten), vanaf Malpensa neem je de Malpensa Express-trein (40-50 minuten). In beide gevallen stap je uit op Milano Centrale, vanwaar het ongeveer een kwartiertje lopen naar het stadscentrum is. Met de tram rijd je in ongeveer tien minuten vanaf het station naar de Duomo di Milano of winkelwalhalla Galleria Vittorio Emanuele.

milaan
De overdekte, 19e-eeuwse winkelstraat Galleria Vittorio Emanuele, via Ho Visto Nina Volare

Uiteraard zijn er nog veel meer steden in Europa die je in één dag kunt bezoeken. Wat is jouw favoriete eendaagse stedentripbestemming?

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken