Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De 10 leukste steden van Oost-Europa

De 10 leukste steden van Oost-Europa

Bij een citytrip kies je al snel voor steden als Parijs, Londen en Berlijn. Lekker dichtbij en er is veel te zien en te doen. Wil je een keer iets heel anders? Ga dan wat verder weg en vertrek in oostelijke richting. Oost-Europese steden bieden vaak een interessante mix van historie, cultuur, shoppen en uitgaansleven. We zetten tien hotspots voor je op een rij.

1. Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag heeft een rijke geschiedenis, bloeiend cultureel leven en barst van de leuke cafés en eettentjes. Het oude centrum en de beroemde Praagse Burcht en Karelsbrug mag je uiteraard niet missen, maar ook een middag shoppen in de omgeving van Wenceslasplein is zeker de moeite waard. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele musea en galeries, maar ook de vele uitzichten over de stad zijn kunststukjes op zichzelf. Ben je een echte nachtvlinder? Dan is de imposante megadiscotheek MCM Discoteca Kaleidoskop een aanrader.

Praag tram

2. Riga

Riga, de meer dan 800 jaar oude hoofdstad van Letland, is een plaats vol contrasten. Met oosterse en westerse invloeden, grauwe panden uit de Sovjettijd maar ook prachtige architectuur uit de middeleeuwen en art nouveau. Het historische centrum behoort tot het Unesco-werelderfgoed en is een wandeling zeker waard. In het oude stadshart kun je ook uitstekend shoppen, bij grote internationale ketens, maar ook in kleine winkeltjes met originele producten. Ga vooral ook naar de centrale markt in de voormalige zeppelinhallen en eet er regionale lekkernijen. Tot in de late uurtjes uitgaan? Dat is in de vele bars en clubs geen enkel probleem.

Riga

 

checkGoedkoop naar Praag, Riga of één van de andere toffe Oost-Europese steden? Dat kan via TUI. Kijk hier voor actuele aanbiedingen.

3. Krakau

Krakau, de vroegere hoofdstad van Polen, heeft een compact centrum vol statige, elegante gebouwen. Vrijwel alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand, zodat er genoeg tijd overblijft voor uitgaan, winkelen en wandelen door het groen rondom het stadshart. Je vindt er trendy maar ook ambachtelijke winkels, karakteristieke cafés en hippe clubs. Moe van alle architectuur, musea en galeries? Laat je dan verwennen in een restaurant waar traditioneel Poolse gerechten met een moderne twist worden geserveerd. De restaurants in Krakau zijn gemiddeld de beste van Europa.

Krakau

4. Tallinn

Op het mooie raadhuisplein en tussen de oude Hanzehuizen waan je je in de middeleeuwen. Het kleine, maar charmante Tallinn, de hoofdstad van Estland, is een interessante bestemming voor een citytrip. Er zijn meer dan dertig musea en uitgaan is er nog spotgoedkoop. Even weg van de drukte in het centrum? Beklim dan de Domberg die hoog boven de stad uit torent, ga naar de prachtige zandstranden op slechts een kwartiertje wandelen of stap op een huurfiets en trek de nabijgelegen bossen in.

Tallinn Centrum Plein

5. Ljubljana

De Sloveense hoofdstad Ljubljana wordt niet voor niks ‘klein Praag’ genoemd: Ljubljana is minder omvangrijk, maar doet door de vele mooie pleinen en oude monumenten sterk aan de Tsjechische hoofdstad denken. Sla vooral het indrukwekkende kasteel Ljubljanski Grad niet over, wandel lekker langs de rivier, haal Sloveense hapjes op de centrale markt en eet ze gezellig in een parkje op. Ljubljana is een echte studentenstad, waardoor het uitgaansleven er bruisend en zeer betaalbaar is.

Ljubljana

6. Boedapest

De Hongaarse hoofdstad ligt op beide oevers van de prachtige rivier de Donau: Boeda (het heuvelachtige, historische deel) op de linker, Pest (het vlakke, meer moderne gedeelte) op de rechter. Boedapest staat bekend om zijn warmwaterbronnen en badcultuur. Dompel je eens een middag onder in de mooie ambiance en ontspannen sfeer van badhuis Gellért. Verdere aanraders zijn onder meer het adembenemende stadskasteel, het neogotische parlementsgebouw, het Heldenplein en Museum der Schone Kunsten. Tip: geniet ’s avonds in een traditioneel eethuisje van een diner met Hongaarse Tokaj.

Kettingbrug Boedapest

7. Dubrovnik

Dubrovnik ligt in het uiterste zuiden van Kroatië en wordt ‘de parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Aan de kust ligt het oude, ommuurde gedeelte van de stad, waar je talloze historische bezienswaardigheden als kathedralen, kloosters en musea kunt bezoeken. Buiten de stadsmuren bevinden zich prachtige stranden. Dubrovnik is niet groot, maar biedt een heerlijke mediterrane sfeer en meer dan genoeg interessants voor een meerdaagse stedentrip. To do: vaar vanuit de haven met een bootje naar de nabijgelegen eilanden en eet daar vis die net vers uit zee is gehaald.

Dubrovnik

8. Boekarest

Sinds de val van het communisme is de Roemeense hoofdstad Boekarest een boeiende bestemming voor een citytrip. Heden en verleden gaan er moeiteloos samen en je kunt er uren wandelen door sfeervolle straatjes en prachtige pleinen. Bezoek zeker het immense Parlementspaleis, dat symbool staat voor de megalomanie van voormalig dictator Ceauşescu. Mocht het je lukken om een kaartje te bemachtigen, ga dan naar een concert in Ataneul Roman, het schitterende concertgebouw met zijn imposante koepel en zuilengalerijen. Probeer ’s avonds in een van de gezellige cafés ook eens een wijn of biertje uit de regio.

Boekarest terras

9. Sofia

De Bulgaarse hoofdstad Sofia heeft een rijk verleden en werd in de loop der eeuwen door verschillende volken overheerst. De sporen daarvan vind je in de vele historische bezienswaardigheden die de stad telt. Bijvoorbeeld in de Alexander Nevski-kathedraal, Banya Bashi-moskee, Sofia Synagoge en het Nationaal Geschiedenismuseum. Het prijspeil ligt er aanzienlijk lager dan in West-Europese steden. Je vindt er met gemak goedkope accommodatie, betaalbare restaurants en ook het bruisende uitgaansleven is zeker niet duur. Tip: ga met de kabelbaan naar de top van de berg Vitosha, die een prachtig uitzicht over Sofia biedt. ’s Winters kun je er skiën en ’s zomers is het een mooie omgeving voor lange wandelingen.

Sofia Ivan Vazov Nationaal Theater

10. Minsk

Een vrij onbekende bestemming met een interessante mengeling van oost en west, oud en nieuw, cultuur en natuur: Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. In het centrum, rondom Niezależność, vind je een wijk vol architectuur uit de stalinistische periode, zoals het Regeringshuis, Onafhankelijkheidsplein en imposante standbeeld van Lenin. Zeker de moeite waard zijn ook het Mirkakasteel, een prachtig voorbeeld van de Wit-Russische bouwkunst uit de 16e eeuw, en de mooie Kathedraal van de Heilige Geest. Een echt shopparadijs is Minsk niet, maar je bent er zo een middag zoet in de talloze winkels, zoals Tsum (een warenhuis in post-Sovjetstijl) en CUM (met karakteristieke Wit-Russische producten). De stad telt ruim 450 restaurants en cafés, dus voor het diner en nachtelijke vermaak heb je volop keus. Bovenal is Minsk nog niet ontdekt door het massatoerisme, waardoor dit één van de weinige hoofdsteden in Europa is waar je je nog echt reiziger kunt voelen, in plaats van toerist.

Minsk

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken