Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > UNESCO Uitgelicht: Europese Schatten in Nood

UNESCO Uitgelicht: Europese Schatten in Nood

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 911 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen.

Afgelopen maand beloofden we ditmaal naar Scandinavië te kijken. We kwamen echter een document tegen dat ons op dit besluit liet terugkomen. The Global Heritage Fund bracht namelijk een lijst uit met bijna 200 erfgoederen (waaronder een aantal UNESCO erfgoederen) die ernstig bedreigd worden. Extra aandacht voor deze locaties is dus nooit verkeerd.

Hoofdoorzaken van de bedreigingen van de erfgoederen zijn mismanagement, ongecontroleerd toerisme, ontwikkelingen in de omgeving, plundering en oorlogen en conflicten. Verreweg het grootste gedeelte van de bedreigde erfgoederen is te vinden in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Uit de ruim twintig locaties in Europa die onder druk staan, selecteerden wij er tien.

<br /

1. Ani (Turkije)

Omschrijving: Grens van de Anatolische beschaving
Bedreiging: Mismanagement, plundering

ani
Afbeelding via neo?ko?mo?

<br /

2. Chersonesos (Oekraine)

Omschrijving: Grootste archaeologische plek aan de Zwarte Zee
Bedreiging: Ontwikkelingen in de omgeving, mismanagement

chersonesos
Afbeelding via Brian Woods

<br /

3. Famagusta (Cyprus)

Omschrijving: Historische havenstad der kruisvaarders
Bedreiging: Ontwikkelingen in de omgeving, mismanagement

famagusta
Afbeelding via Ynysforgan Jack

<br /

4. Middeleeuwse monumenten van Kosovo (Servië)

Omschrijving: Middeleeuwse monumenten
Bedreiging: Mismanagement

kosovo
Afbeelding via GHF

<br /

5. Monumenten van Mtskheta (Georgië)

Omschrijving: Historische, religieuze monumenten
Bedreiging: Ongecontroleerd toerisme, mismanagement

mtskheta
Afbeelding via Paata Vardanashvili

<br /

6. Hasankeyf (Turkije)

Omschrijving: Een 10.000 jaar oude nederzetting
Bedreiging: Ontwikkelingen in de omgeving

hasankeyf
Afbeelding via Zsofi

<br /

7. Amfitheater van Durrës (Albanië)

Omschrijving: Een eeuwenoud Romeins amphitheater
Bedreiging: Ontwikkelingen in de omgeving

durres
Afbeelding via Chris U

<br /

8. Prizren (Servië)

Omschrijving: Overblijfselen van de 14e eeuwse Servische Orthodoxe Kerk
Bedreiging: Oorlogen en conflicten

prizren
Afbeelding via Voices from Russia

<br /

9. Göreme Nationaal Park (Turkije)

Omschrijving: De unieke rotsformaties van Cappadocië
Bedreiging: Mismanagement, ongecontroleerd toerisme

cappadocie
Afbeelding via Domini Nair

<br /

10. Bagrati Kathedraal (Georgië)

Omschrijving: Een vervallen kathedraal uit de 11e eeuw
Bedreiging: Mismanagement

bagrati
Afbeelding via Kasia

<br /

Het is zonde om te zien dat, van alle 200 bedreigde historische bezienswaardigheden, slechts 8% niet door de mens wordt bedreigd, maar door de natuur in gevaar is gebracht. Benieuwd naar de andere 190 erfgoederen? Deze zijn (met een Google Earth plugin) hier te bekijken.

Volgende maand belichten we alsnog de tien Scandinavische UNESCO erfgoederen.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken