Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De 8 grootste fouten die je tijdens een citytrip kunt maken

De 8 grootste fouten die je tijdens een citytrip kunt maken

Sommige dingen kunnen een vakantie maken of breken. De mooiste herinneringen aan een stedentrip ontstaan vaak onverwacht. Wanneer je verdwaalt raakt, in een achteraf-straatje een sfeervol restaurantje ontdekt en daar de hele avond lekker zit te eten en drinken. Of als je op een bankje zomaar in gesprek raakt met een oudere dame die je van alles over de geschiedenis van de stad vertelt. Een paar dagen weg kunnen ook ineens in een drama veranderen. Bijvoorbeeld doordat je camera en paspoort worden gestolen. Niet dramatisch maar wel zonde: geen ruimte voor spontane ontmoetingen en ontdekkingen overlaten omdat je aan een te strak programma vasthoudt. Hoe maak je van je citytrip een succes? We vertellen in acht tips wat je niet en juist wél moet doen.

1. Een volgepropt programma

Natuurlijk, je bent maar een paar dagen in de stad en je wilt zoveel mogelijk zien. Logisch. Maar door vast te houden aan een te strakke planning laat je geen ruimte over voor spontane situaties. Van hot naar her rennen om niets van de highlights te missen staat garant voor een uitputtende en weinig bijzondere stedentrip. Ga ook lekker een uurtje aan het water of op een bankje in het park zitten. Doe ’s ochtends rustig aan, ga uitgebreid ontbijten bij dat leuke zaakje op de hoek en struin ook op je gemak rond in straatjes die niet in je stadsgids staan. Je zult zien dat je veel relaxter bent en meer openstaat voor onverwachte ervaringen. Jezelf voorbereiden is zonder meer aan te raden, maar een citytrip minutieus kapotplannen is het andere uiterste.

kaartlezen
Leg die kaart, app of reisgids eens aan de kant en volg je eigen reizigersgevoel

2. Alle belangrijke spullen op één plek

De paspoorten, creditcards, portemonnees, tickets en camera allemaal in één tas. Handig, want zo heb je alles bij elkaar en hoef je nooit lang te zoeken als je iets nodig hebt. Maar wat als je onverhoopt wordt bestolen? Dan ben je in één klap alles kwijt. Maak vooraf kopieën van de paspoorten, leg de originelen in de kluis van je hotel of appartement en neem de kopietjes mee als je op pad gaat. Ben je met twee of meer, verspreid belangrijke zaken dan over verschillende tassen. Wordt één iemand de dupe van een zakenroller, dan heb je in elk geval een deel van de spullen nog.

3. Steeds de taxi nemen

In sommige steden liggen bezienswaardigheden niet zo dicht bij elkaar dat ze makkelijk te belopen zijn. Veel mensen nemen dan ook de taxi om alles te kunnen bewonderen. Maar ja, zo’n taxi crosst zo snel mogelijk van A naar B. Efficiënt, maar ook weinig bijzonder. Neem eens de metro, tram of bus, zodat je ook in straten komt die niet in de reisgidsen staan en de sfeer van het alledaagse leven in de stad kunt opsnuiven. Of huur een fiets en begeef je op plekken waar je met de auto niet kunt komen. En bovendien is het openbaar vervoer of een huurfiets in de meeste gevallen stukken goedkoper.

4. Alleen bekende gerechten eten

‘Wat de boer niet kent eet hij niet’ is niet voor niets een Nederlands gezegde. Veel Nederlanders vinden buitenlandse gerechten eng en eten het liefst wat ze al kennen: een broodje met kaas, een hamburger met friet, pizza. Zonde. De nationale keuken is onderdeel van de cultuur en identiteit van een land. Regionale gerechten eten draagt sterk bij aan de beleving van een stad of streek. In Rome kies je voor een charmant restaurantje met authentieke pastagerechten en niet voor McDonalds of Burger King. In Duitsland probeer je een currywurst bij een kraampje en in Frankrijk mogen de lokale broodspecialiteiten bij het ontbijt niet ontbreken.

eten
Dat ziet er toch veel beter uit dan die oude, vertrouwde hap?

5. Veel bling-bling

Je bent er een weekendje tussenuit en laat het breed hangen. Een drankje hier, een diner daar, een paar mooie souvenirs en ook nog een cadeautje voor de thuisblijvers. Zeker in relatief arme steden ben je als toerist een gewilde prooi voor zakkenrollers en dieven. Draag daarom geen opvallende sieraden en horloges. Stel je ook bescheiden op en laat zo weinig mogelijk merken dat je een ‘rijke westerling’ bent.

6. De zonnebrandcrème vergeten

Ben je in een warme stad of ga je zomers op stedentrip? Smeer je dan goed in met zonnebrandcrème. Op korte termijn voorkom je een pijnlijke, rode huid en op de langere duur vermijd je huidschade en ernstige aandoeningen als melanoom. Denk niet ‘ach, dat valt wel mee’, want uit recent onderzoek blijkt dat verbranden veel schadelijker is dan we aanvankelijk dachten. Bovendien zijn de foto’s die je tijdens je stedentrip maakt nét iets leuker als je er niet met een knalrood hoofd op staat.

7. Hoge hakken dragen

Voor de dames: mooi hoor, hoge hakken. Ze staan prachtig, maar tijdens een citytrip is het geen geschikt schoeisel. Als je écht iets van een stad wilt zien, loop je vele kilometers, en dan kan het best op stevige, platte schoenen. Van hoge hakken krijg je echt spijt: na een uurtje of twee heb je blaren en zulke zere voeten dat je zult moeten stoppen. En dat is uiteraard zonde. Kies voor goed zittende schoenen waarop je lang kunt lopen. En die hakken… die kun je altijd nog ’s avonds aan als je uit eten gaat.

8. De douaneregels negeren

‘Ach, dat merken ze toch niet. De kans dat ik er tussenuit wordt gepikt is minimaal.’ Fout! Houd je gewoon aan de douaneregels; dan voorkom je lange wachttijden, vervelende controles en mogelijke boetes. Veel gekocht tijdens je citytrip? Let dan goed op het gewicht van je bagage. Sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren namelijk hoge kosten wanneer je het maximum overschrijdt, of als je ineens een stuk handbagage extra meeneemt.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken