Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Musea van Berlijn

De Musea van Berlijn

Berlijn behoort zonder twijfel tot de topkandidaten voor de titel ‘Museumhoofdstad van Europa’. Jaarlijks ontvangen de musea in de Duitse hoofdstad enkele miljoenen bezoekers. We zetten een aantal van de meest interessante musea in Berlijn voor je op een rij, met bij ieder museum de waardering volgens bezoekers van TripAdvisor en het type voorwerpen dat je in het museum kunt bezichtigen.

Museum Waardering Type museum
Alte Nationalgalerie 8.3 Schilderkunst (19e Eeuw)
Altes Museum 8.3 Archeologiemuseum
Beate Uhse Erotik Museum 5.9 Erotiekmuseum
Berliner Unterwelten 9.3 Lokale geschiedenis
Communicatiemuseum 7.8 Communicatiemuseum
DDR Museum 8.1 Koude Oorlogsmuseum
Deutsches Technik Museum 8.9 Techniekmuseum
Gamäldegalerie 9.1 Schilderkunst (13e-18e eeuw)
Historisches Museum 9.1 Oorlogsmuseum
Hohenschonhausen 9.2 Gevangenis- / Koude Oorlogsmuseum
Joods Museum 8.4 Joods museum
Mauermuseum (Checkpoint Charlie) 9.0 Koude Oorlogsmuseum
Museumsinsel 9.0 Diverse musea
Museum Berggruen 8.9 Hedendaagse kunst
Museum für Naturkunde 8.5 Natuurkundig museum
Neue Nationalgalerie 7.5 Schilderkunst (20e Eeuw)
Neues Museum 8.8 Archeologiemuseum
Pergamon Museum 9.2 Archeologiemuseum
Topographie des Terrors 9.0 Oorlogsmuseum / tentoonstelling

 

Alte Nationalgalerie

De Berlijnse Nationalgalerie heeft vijf dependances, waarvan de Alte Nationalgalerie een van de grootste is. In dit museum, op Museumsinsel, kun je kunst uit de 19e eeuw bezichtigen. Diverse beeldhouwwerken, maar vooral ook veel schilderkunst.

Berlijn Alte Nationalgalerie

Altes Museum

Ook het Altes Museum staat op Museumsinsel. Hier ga je echter veel verder terug in de tijd dan in de Alte Nationalgalerie. De collectie van dit archeologiemuseum bestaat onder meer uit de Antikensammlung, een belangrijke verzameling kunst en voorwerpen uit de Griekse en Byzantijnse tijd.

Berlijn Altes Museum

Beate Uhse Erotik Museum

Erotiek is niet een standaard museumonderwerp, en daarom wellicht een interessante afwijking van de gebaande museumpaden. Hier staat het leven van Beate Uhse centraal – een zakenvrouw die een erotiekimperium opbouwde, met daarin enkele honderden erotische winkels van onder meer Pabo en Christine le Duc.

Berlijn Beate Uhse Erotik Museum

Berliner Unterwelten

Is het slecht weer, of juist bloedheet in Berlijn? Ontsnap er aan in Underwelten Museum, een museum vol tunnels en andere ondergrondse ruimten. Vanuit ondergrondse perspectieven informeert deze tentoonstelling, in een aan een voormalig metrostation grenzende bunker, over de geschiedenis en ontwikkeling van Berlijn.

Berlijn Berliner Unterwelten

Communicatiemuseum

In het Museum für Kommunikation Berlin vind je informatie over oude en moderne vormen van communicatie. Het museum is het oudste postmuseum ter wereld, en heeft daarnaast continu wisselende tentoonstellingen en leuke doe- en leeractiviteiten voor kinderen.

Berlijn Communicatiemuseum

DDR Museum

Dit doe- en voelmuseum, vlakbij de Berliner Dom en Museumsinsel, geeft een beeld van het dagelijks leven in de Duitse Democratische Republiek. Het museum heeft diverse thema’s, waarbij je onder meer in een Trabant kunt zitten of in een woonkamer uit de DDR-tijd plaats kunt nemen.

Berlijn DDR Museum

Deutsches Technik Museum

Het Deutsches Technik Museum is, met een oppervlakte van ruim 50.000 vierkante meter, één van de grootste techniekmusea ter wereld. Bekijk hier onder meer computers en machines, maar ook vliegtuigen, auto’s en zelfs een bijna 200 jaar oud schip.

Berlijn Deutsches Technik Museum

Gemäldegalerie

Aan de ruim twee kilometer lange museumwanden van de Gemäldegalerie hangen onder meer werken van meesters als Rubens, Rembrandt, Vermeer en Jan van Eyck. In dit schilderkunstmuseum krijg je een selectie van de beste werken uit de 13e tot 18e eeuw te zien.

Gemaldegalerie
Foto: Wikimedia Commons

Historisches Museum

Het Duits Historisch Museum is één van de belangrijkste musea in Berlijn en vertelt de geschiedenis van Duitsland, van het eerste Germaanse volk tot het heden. Het pand waarin DHM is gevestigd is één van de mooiste gebouwen in de straat Under den Linden.

Berlijn Historisches Museum

Hohenschonhausen

Hohenschönhausen is een voormalige Stasigevangenis, iets buiten het centrum van Berlijn. Ooit zaten hier duizenden mensen, tegenwoordig laten onder meer ex-gedetineerden zien hoe de ondervragingen destijds plaatsvonden.

Berlijn Hohenschonhausen

Joods Museum

In één van de meest opvallende gebouwen van Berlijn is het Joods Museum gevestigd. Het werd in 2001 geopend en ontvangt ongeveer 750.000 bezoekers per jaar. In het museum zijn tentoonstellingen over de Joodse bevolking, cultuur en geschiedenis in Berlijn.

Berlijn Joods Museum

Mauermuseum (Checkpoint Charlie)

Checkpoint Charlie is vooral een toeristische gimmick geworden, maar het nabijgelegen Mauermuseum (of Museum Haus am Checkpoint Charlie) is wel de moeite waard. In het museum komen veel aspecten rond de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog aan de orde.

Berlijn Mauermuseum

Museumsinsel

In hartje Berlijn ligt een eiland in het midden van de rivier de Spree. Op dit eiland zijn, naast de Berliner Dom, ook vijf musea gevestigd. Museumsinsel (museumeiland) is door UNESCO op de lijst met werelderfgoederen geplaatst. Tijdens een stedentrip Berlijn mag een bezoek aan Museumsinsel niet ontbreken, al is het maar om te relaxen in het park, voor de prachtige Dom.

Berlijn Museumsinsel

Museum Berggruen

De voormalige privécollectie van Heinz Berggruen bestaat voornamelijk uit schilderkunst uit de 20e eeuw. Het omvat meer dan 100 werken van Pablo Picasso, ruim 60 schilderijen van Paul Klee en 20 werken van Henri Matisse.

Museum Berggruen
Foto: Wikimedia Commons

Museum für Naturkunde

Het natuurhistorisch museum van Berlijn (ook bekend als het Humboldt Museum) is, met meer dan 60 miljoen voorwerpen, één van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. Bekijk hier onder meer de schedel van een T-Rex en het skelet een enorme Brachiosaurus.

Museum fur Naturkunde

Neue Nationalgalerie

De Neue Nationalgalerie is zowel vanwege de collectie als het museumgebouw een icoon in Berlijn. Het huisvest kunst uit de periode tussen het begin van de 20e eeuw tot de jaren ’60. Tussen 2015 en (volgens planning) 2019 is de Neue Nationalgalerie echter gesloten, vanwege een ingrijpende renovatie.

Neue Nationalgalerie
Foto: Wikimedia Commons

Neues Museum

Het 19e eeuwse gebouw van het Neues Museum raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en werd, na een volledige restauratie, pas in 2009 als museum geopend. Het herbergt archeologische verzamelingen, variërend van voorwerpen uit de prehistorie tot Egyptische vondsten.

Neues Musum
Foto: René Spitz / Flickr.com

Pergamon Museum

Het op Museumsinsel gelegen Pergamonmuseum is één van de bekendste en belangrijkste musea van Berlijn. Het archeologiemuseum heeft een immense collectie, en onder andere afdelingen met Assyrische, Babylonische, islamitische en Perzische kunstwerken.

Berlijn Pergamon Museum

Topographie des Terrors

De Topographie des Terrors is één van de meest indrukwekkende tentoonstellingen die je in Berlijn kunt bezichtigen. Het documentatiecentrum staat op de plek waar ooit belangrijke nazi-hoofdkantoren stonden en vertelt over de gruwelijkheden uit deze tijd.

Topographie des Terrors

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken