Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Dossier Auto Huren: zo voorkom je onnodige kosten

Dossier Auto Huren: zo voorkom je onnodige kosten

Tijdens een stedentrip kun je in de meeste gevallen met het openbaar vervoer prima vooruit. Maar soms wil je gewoon iets meer bewegingsvrijheid hebben, en kies je voor een gemakkelijke huurauto. Zeker als je veel wilt zien in weinig tijd, is dat een praktische keuze. Maar de zoektocht naar een voordelige huurauto zit vol voorwaardelijke haarspeldbochten en andere obstakels in een érg klein lettertype.

We zochten voor je uit waar je op moet letten, en vroegen onder meer een autoverhuurspecialist om raad. Met deze tips betaal je niet teveel én huur je onder de ideale voorwaarden.

Vooraf vergelijken

Een huurauto reserveren doe je het beste voordat je naar je vakantie- of citytripbestemming vertrekt. Op de luchthaven zelf liggen de tarieven vaak aanzienlijk hoger. Je kunt rechtstreeks bij een verhuurmaatschappij of tegelijk met je vliegtickets boeken, maar via een vergelijkingssite vind je eenvoudig de voordeligste keuze. En bovendien vergelijk je niet alleen het huurtarief, maar ook de voorwaarden.

Let er op dat je voor het huren van een auto, vooral in het buitenland, vrijwel altijd een creditcard nodig hebt. Tijdens het boeken, maar ook op de locatie waar je je gereserveerde auto afhaalt. Niet alleen voor de betaling, maar (vooral) voor het garanderen van de borgsom tijdens de huurperiode. Soms is het bedrag van de borgsom hoger dan de creditcardlimiet, controleer dit voor je vertrek en pas eventueel je limiet tijdelijk aan. Heb je geen kredietkaart en wil je toch een auto huren zonder creditcard? Zoek dan naar maatschappijen die deze optie bieden, of kies voor een prepaid creditcard.

Ophaallocatie
Tijdens een citytrip of vakantie is de luchthaven van aankomst de meest voor de hand liggende locatie om de auto op te halen. Maar ook hierin zitten verschillen. Kun je de auto ophalen in de terminal van het vliegveld? Of wordt je door een shuttleservice van de luchthaven naar het depot van de verhuurmaatschappij gebracht? Vooral als je op ongunstige tijden vliegt is die laatste optie niet erg praktisch. Dan is de kans aanwezig dat de shuttleservice in allerijl opgetrommeld moet worden, waardoor je extra wachttijd hebt. En op de terugweg, als je vliegtuig al klaar staat, is dat niet prettig.

Annulerings- en wijzigingskosten
Huur je de auto pas over een aantal weken of maanden? Dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een maatschappij die een flexibel annulerings- en wijzigingsbeleid hanteert. Wijzigt er nog iets in je reisschema? Dan kun je dit kosteloos aanpassen, of de huurauto tot vlak voor de huurperiode zonder extra kosten annuleren.

Onbeperkte kilometers
Als je veel van de huurauto gebruik gaat maken, bijvoorbeeld als er een rondreis op de planning staat, kun je voor een onbeperkt aantal kilometers kiezen. Bij veel huurauto’s is dit standaard het geval, maar in sommige gevallen brengt een autoverhuurder kosten in rekening als je meer dan een x-aantal kilometers rijdt. Dit is terug te vinden in de huurvoorwaarden, maar veel vergelijkingswebsites bieden dit ook als filter-optie aan.

Verder zitten er ook tussen de vergelijkingswebsites aanzienlijke verschillen. Vul bij meerdere vergelijkers tegelijk dezelfde zoekopdracht en zoekfilters in, en zet de resultaten naast elkaar.

Kies *altijd* voor vol=vol

Bij het boeken van een huurauto kun je kiezen voor twee brandstof-opties. Bij vol=leeg krijg je de auto met een volle tank mee, en kun je deze met een (half)lege tank weer inleveren. De verhuurmaatschappij vult de tank dan weer bij. Dat klinkt misschien als een makkelijke optie, maar dat is het eigenlijk alleen voor de autoverhuurder.

Je betaalt namelijk een benzineprijs die aanzienlijk hoger is dan wat gebruikelijk is in de regio waar je de auto huurt. De prijs per liter ligt regelmatig meer dan 25% boven het gemiddelde tarief. Deze hogere prijs per liter betaal je over de volle tank die je meekrijgt, en scheelt daardoor al snel 10 á 20 euro. Het restant benzine in de tank bij het inleveren wordt lang niet in alle gevallen gerestitueerd. Nogmaals extra kosten dus. Bovendien moet je in de meeste gevallen ook servicekosten betalen, wat kan oplopen tot enkele tientjes. Zo wordt die goedkope huurauto ineens minstens zo prijzig als de duurdere optie.

Bij een vol=vol brandstofbeleid krijg je een volle tank mee, en lever je ook weer een volgetankte auto in. Hiermee ontloop je bijkomende kosten. En bij vrijwel ieder vliegveld is wel een tankstation in de buurt, dus daar hoef je niet over in te zitten.

Het zijn voornamelijk de goedkoopste huurauto’s in het vergelijkingsoverzicht die onder de vol=leeg brandstof-optie te huren zijn. Vaak bij de wat minder bekende maatschappijen, in populaire vakantielanden. Bij iedere goede vergelijkingswebsite is het brandstofbeleid één van de filteropties. Selecteer deze als allereerste, en ga daarna pas verder met je zoektocht.

Verzekeringen en eigen risico

De verzekering is het meest ondoorzichtige gedeelte van de huurautovergelijking. Paginadikke pdf-bestanden vol verzekeringsvoorwaarden in juridisch dialect zijn immers lastig door te nemen. Wil je grondig vergelijken? Dan zul je hier echt naar moeten kijken. Heb je weinig tijd, of hier gewoon geen zin in? Kijk dan in ieder geval naar het belangrijkste onderdeel: het eigen risico.

Het eigen risico bepaalt hoeveel je zelf dient te betalen bij schade, diefstal, of andere kostenposten die niet door de verzekering worden gedekt. De hoogte van het risico ligt, afhankelijk van de verhuurmaatschappij en het type auto dat je huurt, meestal tussen de 750 en 5.000 euro. Met een extra verzekering kun je dit eigen risico weer afkopen.

De kans op schade of diefstal is erg klein, en veel huurders die het eigen risico afkopen doen dit dan ook vooral om met een gerust gevoel in de auto te zitten. Volgens onderzoek door Happycar koopt 52% van de Nederlanders het eigen risico af. In Frankrijk is dit slechts 24%. Volgens hetzelfde onderzoeken sluiten Nederlandse vrouwen iets vaker een verzekering zonder eigen risico af dan mannen; 54% (v) om 51% (m).

Let er ook op dat schade aan glas of banden in veel gevallen niet standaard door de verzekering is gedekt. Dit geldt soms ook voor de spiegels, het dak en de bodem. Hiervoor dien je weer een extra aanvulling op je verzekering af te sluiten.

Vanwege de vele verzekeringsopties en -voorwaarden zijn er tegenwoordig diverse verhuurders en tussenpersonen die een all-inpakket aanbieden, waarbij álle schade, extra kosten en eigen risico’s gedekt is. Je betaalt hierbij iets meer, maar kunt – volgens de aanbieders van deze pakketten – wel onbezorgd in je huurauto stappen.

Extra’s huren

Neem je de kids mee op citytrip? In veel landen is een kinderzitje of verhoger verplicht voor kinderen tot 1.50 meter, dus die heb je nodig. En een navigatiesysteem is eigenlijk ook wel makkelijk. Gelukkig kun je het beide bij de verhuurmaatschappij reserveren. Tegen exorbitant hoge tarieven, dat wel.

Voor een stoelverhoger of eenvoudig autostoeltje betaal je, als je de auto voor korte tijd huurt, al snel 10 euro per dag. Bij een langere huurperiode geldt in de meeste gevallen een maximumtarief voor een lager gemiddeld bedrag per dag, dat in de meeste gevallen echter nog hoger ligt dan de nieuwprijs van het stoeltje! Tijdens ons onderzoek kwamen we één verhuurmaatschappij tegen waarbij de huursom van een kinderstoeltje liefst €131,46 bedroeg.

Een eenvoudige autostoel koop je in Nederland op veel plekken al voor 35 á 40 euro, dus het kopen van een nieuw kinderstoeltje is soms vele malen aantrekkelijker dan het huren ervan. Dit kan op je eindbestemming, maar ook al in Nederland. Bij veel airlines mag je namelijk, naast je reguliere bagage, een kinderstoel of -zitje meenemen voor ieder kind dat met je meereist. Onder meer bij Ryanair en KLM mag je dit gratis meenemen. Controleer de voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist voordat je vertrekt.

Ook bij andere accessoires, zoals een navigatiesysteem of sneeuwkettingen, kan de huurprijs hoger zijn dan de aanschafwaarde. Let hier goed op bij het boeken van je huurauto.

huurauto-stoeltjes copy
De verschillen tussen nieuwprijs en maximale huurtarief zijn soms enorm groot

Achteraf

Ook na afloop van de huurperiode kunnen er nog kosten bijkomen. Zo kan het voorkomen dat een verhuurbedrijf schade op je verhaalt, nadat je de auto hebt ingeleverd. Vooral als je de huurauto buiten de openingstijden van het verhuurbedrijf inlevert, en er dus geen mogelijkheid is om de auto samen met een medewerker op schade te controleren, is dit een risico. Maak daarom foto’s en/ of videobeelden van de auto zodra je de auto meekrijgt én vlak voordat je de auto inlevert. Dan sta je aanzienlijk sterker dan als je geen bewijs hebt dat je geen schade hebt veroorzaakt. En zie je vooraf schade aan de auto die niet op het schadeformulier staat? Rapporteer dit dan direct!

Ook verkeersboetes of het gebruik van tolwegen kunnen achteraf in rekening worden gebracht. Houd daarom achteraf je creditcardafschrijvingen in de gaten, en controleer of je de op jou verhaalde kosten ook echt gemaakt hebt. Soms worden deze (bewust of onbewust) van de verkeerde rekening afgeschreven.

 
Met de bovenstaande tips wordt het zoeken van de ideale huurauto een stuk eenvoudiger. Heb je zelf nog aanvullingen? Laat dan gerust een reactie achter, de beste tips voegen we toe aan het overzicht.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken