Tijd voor een bezoek aan een van de leukste steden die onze zuiderburen rijk zijn: Antwerpen! Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en nog altijd de belangrijkste havenstad van België. Het maakt de stad een levendige plek en favoriet bij toeristen en dagjesmensen. Dat een tripje naar deze diamantstad ook prima low budget kan, bewijzen we met deze topattracties in de serie ’10 gratis bezienswaardigheden in…’.

1. Kom met de trein

Nee, dit is geen advies om al zwartrijdend in Antwerpen te geraken. Maar besluit je toch met de trein te gaan –je bespaart dan immers wel parkeerkosten- dan is het Centraal Station van de stad direct een mooi startpunt. Het wordt door de inwoners ook wel de Spoorwegkathedraal genoemd en daar is niets teveel mee gezegd. Zodra je de trein uitstap, kijk je tegen de 43 meter hoge indrukwekkende glazen overkoepeling aan. Het gebouw stamt uit 1905 en is tegenwoordig beschermd erfgoed.

Antwerpen station 780

2. Paleis op de Meir

De Meir is dé shopping boulevard van de stad, Antwerpens eigen Champs Elysées. Maar wie zichzelf wilt behoeden voor impulsieve aankopen heeft hier ook genoeg andere dingen te zien. Het Paleis bijvoorbeeld is gelegen aan dezelfde boulevard. Een bezoek hieraan is helaas niet kosteloos, maar chocoholics zijn dat allang vergeten bij het ontdekken van Chocolate Line. Deze ambachtelijke chocolatier, gevestigd in de oude keuken van het paleis, is een museum op zich: let op het interieur, maar vooral op de prachtige creaties van chocolade en de bijzondere smaakcombinaties.

3. Stadsfeestzaal aan de Meir

Aan dezelfde Meir vind je het meest bijzondere shoppingcenter in de wijde omgeving. Zelfs als je geen shopliefhebber bent, moet je juist hier even een kijkje nemen. Het interieur stamt gedeeltelijk uit 1908; een met bladgoud belegde glazen koepel, mozaïeken, muurreliëfs en een eikenhouten parketvloer bijvoorbeeld. Mis ook niet de eigentijdse toevoegingen, zoals de verschillende tapasbarretjes en de zwevende bar in de vorm van een levensgroot champagneglas.

4. Middelpunt de Grote Markt

In het midden van het centrum ligt openluchtmuseum de Grote Markt. Het plein is omlijst door de gevels van 16e-eeuwse gildehuizen, de één nog prachtiger dan de ander. Paradepaardje is het imposante stadhuis. Tot en met 31 maart 2017 vind je hier de gratis Expo ‘450 jaar stadhuis. Het bekendste huis van ’t stad.’ Houd ook de evenementenkalender van de stad in de gaten, want op de Grote Markt worden dikwijls (gratis) evenementen en concerten gehouden.

Antwerpen markt 780

5. Een frisse neus halen langs de Schelde

Genoeg gezien op de Grote Markt? Steek dan via het Suikerrij door naar de Schelde promenade. Een wandeling hier is heerlijk uitwaaien geblazen. Bovendien loop je onder anderen langs het Steen, een 13e-eeuws kasteel aan de oever van de Schelde. Budgettip: wanneer je zelf je lunch meeneemt eet je dat onderweg op een bankje op, met uitzicht over het water: ‘Priceless!’

6. Markten afstruinen

Antwerpen is bekend om zijn (wekelijkse) markten, waarbij de meest bekende toch wel de zondagse Vogeltjesmarkt is. Van oorsprong vond je er allerlei verschillende (huis)dieren te koop. Nu vind je er ook bloemen, antiek, bijouterie en textiel. Op hetzelfde plein voor de Stadsschouwburg wordt elke zaterdag traditiegetrouw de exotische markt, ook wel de vreemdelingenmarkt gehouden. De naam verklapt al dat je hier uit alle windstreken delicatessen, groenten, fruit en ook kleding kunnen vinden. En van hieruit loop je zo naar de andere Antwerpse winkelstraten.

7. Den Botaniek plantentuin

Kom je net van de markt af? Dan vind je vlakbij een verborgen pareltje, een beschermd stukje Antwerpen dat een kort bezoekje waard is. In de Plantentuin aan de Leopoldstraat vind je namelijk zomaar meer dan 2000 kruidensoorten en verschillende exotische plantensoorten. De veelal geneeskrachtige planten werden oorspronkelijk, meer dan 200 jaar geleden voor het nabijgelegen Sint-Elisabethhospitaal gekweekt. De prijzen in het aangrenzende café zijn niet mals, maar een wandelingetje in de tuin kost je niets.

8. Het dak van het MAS op

Het Mas is kort voor Museum aan het Stroom. Het bijzondere gebouw vormt een figuurlijke brug tussen de haven en het centrum. Het museum vertelt alles over havenstad Antwerpen, tegen betaling uiteraard. Wat wel gratis is, is de MAS boulevard. Deze verticale boulevard achter glas brengt je verdieping voor verdieping naar het uiteindelijke hoogtepunt: het Dakterras of 60 meter hoogte. Een adembenemend (en gratis) panorama uitzicht over de stad wacht op je!

Antwerpen MAS

9. Het Diamantpaviljoen

Antwerpen wordt nog altijd gezien als hét handelscentrum voor diamanten. Hoe dat precies zit? Je ontdekt het helemaal gratis in het Diamantpaviljoen, eveneens gelegen aan het MAS. Je leert er van alles, over het economische belang van de handel in diamanten tot aan het ambacht van diamantslijper. Er zijn bovendien wisselende tentoonstellingen te vinden over zowel eeuwenoude als nieuwe juwelensoorten. Let op: op maandag gesloten.

10. Het Begijnhof

Begijnhofjes dienden vroeger als woongemeenschap voor vrijgezelle, devote vrouwen. Nu zijn het vooral cadeautjes middenin het historische centrum van een stad, en daarmee is ook dit Antwerpse 16e-eeuwse Begijnhof perfect omschreven. Op een verborgen plekje vlakbij de universiteit geniet je van een wandeling langs de huisjes en het Sint-Catherinakerkje. Bij de mooie binnentuin, de boomgaard en het vijvertje kom je even helemaal tot rust.