Van de 7 orginele wereldwonderen is weinig meer over, alleen de Pyramide van Gizeh bestaat vandaag de dag nog. De overige 6 wereldwonderen zijn, voornamelijk door natuurgeweld, inmiddels verwoest. Sindsdien hebben vele organisaties getracht om een nieuwe lijst met wereldwonderen op te stellen. De bekendste hiervan zijn de 7 Hedendaagse Wereldwonderen, maar ook de 7 Natuurwonderen (waarop je nu nog kunt stemmen!) zijn wonderbaarlijk mooi.

De redactie van StedenTripper.com trok de stoute schoenen aan, en stelde -na lang redactioneel overleg- de 7 Wonderen van Europa samen.

 

1. Colosseum, Rome (Italië)

In het jaar 72 na Christus werd begonnen met de bouw van het Romeinse Colosseum. Oorspronkelijk heette het Amphitheatrum Flavium, wat ‘Het amphitheater van Flavius’ betekent. Naar schatting overleden ongeveer een half miljoen mensen en een miljoen wilde dieren in dit enorme theater, dat enkel voor de show van de rijken diende. Ondanks meerdere zware aardbevingen en oorlogen staat het grootste gedeelte van het Colosseum nog steeds overeind.

colosseum

colosseum-2

colosseum-3(Afbeeldingen via Wikipedia, FamousWonders en Couture Central)

 

2. Akropolis, Athene (Griekenland)

In de Griekse hoofdstad Athene ligt de Akropolis, een ruim 150 meter hoge tafelberg. Op deze berg staan meerdere bouwwerken uit de Griekse oudheid, waaronder Het Parthenon en de Nikè-tempel. Elk van deze gebouwen werd voltooid rond 420 voor Christus, en is dus bijna 2500 jaar oud. Veel van de vondsten van de Akropolis zijn te bewonderen in het nabijgelegen Akropolis Museum, zodat deze zo goed mogelijk bewaard blijven.

akropolis

akropolis-2

akropolis-3(Afbeeldingen via Travelblog, Erasmus en Meen)

 

3. Alhambra, Granada (Spanje)

Het Alhambra, dat Rode Paleis betekent, is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada in het Zuid-Spaanse Andalusië. De bouw van La Alhambra de Granada begon rond de 9e eeuw na Christus, maar begon pas rond 1350 de vorm van paleis aan te nemen. Met 142,000 vierkante meter is het een enorm complex, dat onder andere voorzien is van verschillende paleiszalen en 13 enorme torens.

alhambra

alhambra-2

alhambra-3(Afbeeldingen via Wikipedia, ATMP en VirtualTourist)

 

4. Hagia Sophia, Istanbul (Turkije)

Tegenwoordig is het een museum, maar vroeger deed Hagia Sophia (of Ayasofya) dienst als moskee. Daarvoor, vanaf de bouw rond 500 na Christus tot het jaar 1453, was het echter een kathedraal, en was het lange tijd zelfs de grootste kathedraal ter wereld. De Hagia Sophia, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, staat niet alleen bekend om de grote koepel, maar ook om haar vele prachtige mozaiken.

hagia-sophia-3

hagia-sophia

hagia-sophia-2(Afbeeldingen via Discover all world, Awesome Planet en Biblical Paths)

 

5. Stonehenge, Amesbury (Engeland)

De Stonehenge is een megalithisch monument uit de Jonge Steentijd, ongeveer 2300 voor Christus, op ongeveer honderd kilometer ten westen van Londen. De bouwwerken, die in een circelvorm zijn opgebouwd, zijn te vergelijken met de Nederlandse hunebedden, en deden dienst als begraafplaats.

stonehenge

stonehenge-2

stonehenge-3(Afbeeldingen via Wikipedia)

 

6. Basiliuskathedraal, Moskou (Rusland)

Deze kathedraal, die ook bekend is als de Pokrovkathedraal, werd tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Volgens de legende stak Ivan, nadat de bouw was afgerond, de architect de ogen uit, zodat hij nooit meer een mooier gebouw dan de ‘Kathedraal van de voorbede van de Moeder Gods op de greppel’ kon maken. De bijnaam “de Verschrikkelijke” was dus niet lukraak gekozen…

basiliuskathedraal

basiliuskathedraal-2

basiliuskathedraal-3(Afbeeldingen via Panoramio, Richard Seaman en Deviant Art)

 

7. Slot Neuschwanstein, Füssen (Duitsland)

Het jongste gebouw in deze lijst is een in opdracht van Koning Ludwig gebouwd kasteel, Slot Neuschwanstein. Rond 1870 werd het kasteel gebouwd voor één enkele bewoner, maar deze (de koning zelf) heeft er nooit gewoond. Voordat de bouw werd afgerond in 1892 overleed Koning Ludwig. Slot Neuschwanstein was de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland Florida.

slot-neuschwanstein

slot-neuschwanstein-3

slot-neuschwanstein-2(Afbeeldingen via Wikipedia, Zoom.nl en Church of the black panda)

 

Onze reservelijst telt eveneens zeven wonderbaarlijke bouwwerken, te weten Het Kremlin (Moskou), de Reichstag (Berlijn), de Eiffeltoren (Parijs), Catharinapaleis (St. Petersburg), Pechersk Lavra (Kiev), de Piazza del Duomo (Pisa) en Ely Cathedral (Cambridgeshire).

 

Ben je het eens met onze lijst, of juist niet? Reageren is gratis 😉