Het is hartje zomer, en dus trekken velen er op uit, op zoek naar zon, zee en strand. Hoewel de drukbevolkte stranden van Zandvoort, Knokke, Salou of Rimini ongetwijfeld érgens een charme hebben, gaat onze voorkeur toch uit naar een rustig strand met helder blauwe lucht en dito zee. Maar waar vind je nu deze plekken nu eigenlijk?

Veel van de mooiste stranden van Europa liggen aan (of in) de Middelandse Zee, maar ook op andere plaatsen zijn prachtige zandstroken aan een azuurblauwe zee te vinden.

1. Spiaggia Rosa, Budelli (Italië)

Het Italiaanse eiland Sardinië wordt alom geroemd vanwege haar prachtige stranden. Spiaggia Rosa, oftewel het roze strand, is hiervan wellicht het mooiste voorbeeld. Het strand is te vinden in het nationale park La Maddalena, in het noorden van Sardinië, maar is tegenwoordig helaas gesloten voor bezoekers. De reden hiervan is de mens: veel toeristen bleken het namelijk nodig te vinden om het roze zand mee naar huis te nemen, wat niet is toegestaan in een nationaal park.

spiaggia-rosa
Afbeelding via Charming Italy

2. Praia de Rodas, Islas Cíes (Spanje)

In 2007 werd Praia de Rodas door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld. Je moet er wel even moeite voor doen om er te komen, want de drie eilanden van Las Islas Cíes liggen zo’n 40 kilometer uit de kust van de Spaanse provincie Galicië. Vanuit Pontevedra kun je per boot over de Atlantische Oceaan naar het hoofdeiland Monteagudo varen, waar Praia de Rodas ligt.

praia-de-rodas
Afbeelding via Turismo de Vigo

3. Islet Hrisi beach, Kreta (Griekenland)

Islet Hrisi, dat ‘Gouden Eiland’ betekent, ligt voor de kust van het departement Lassithi, aan de oostkust van Kreta. Eénmaal per dag kun je met een kleine vissersboot vanuit Ierapetra naar Islet Hrisi varen. Je wordt dan om 10 uur op het prachtige eiland gedropt, om vijf uur gaat de vissersboot weer terug. Het onbewoonde Islet Hrisi is een prachtige plek om te relaxen, maar ook om te snorkelen!

islet-hrisi
Afbeelding via Ceofede

4. Zlatni Rat, Bol (Kroatië)

Op het Kroatische eiland Brač, op ongeveer 2 kilometer van het plaatsje Bol, ligt Zlatni Rat. Door de ligging, temperatuur en de constante wind is Zlatni Rat, dat ‘Gouden Kaap’ betekent, de ideale plek voor windsurfers. Aangezien op een deel van het strand van Bol het dragen van kledingstukken geen vereiste is, vind je hier ook veel naturisten.

zlatni-rat
Afbeelding via Zlatni Bol


5. Navagio Beach, Zakynthos (Griekenland)

Eén van de beroemdste stranden van Griekenland is wellicht het strand van Navagio, op het eiland Zakynthos. Het strand ligt aan de noordwest-kust van het eiland en is één van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland. Als je er ooit geweest bent (of één van deze foto’s bekijkt) weet je meteen waarom: de ligging en de kleuren zijn op zijn minst schitterend te noemen.

navagio
Afbeelding via Tripadvisor

6. La Pelosa Beach, Stintino (Italië)

Ook La Pelosa Beach ligt op het Italiaanse eiland Sardinië. In het noord-westen van het eiland, op ongeveer 60 kilometer van het vliegveld van Alghero, ligt het kleine vissersplaatsje Stintino. In de zomermaanden verviervoudigt het inwoneraantal van Stintino echter, voornamelijk doordat veel Sardijnen dan naar dit kustplaatsje trekken. Vlak voor de kust van het strand waakt de toren van Pelosa over de badgasten.

la-pelosa
Afbeelding via Alghero Sardinia

7. Koerse Schoorwal, Nida (Litouwen)

Toegegeven: bij mooie stranden denk je niet meteen aan Litouwen, maar toch kun je die hier vinden. De Koerse Schoorwal (of Kuršiu nerija) is een 100 kilometer lange landtong tussen Litouwen en Rusland. Deze landtong, waar je ook de hoogste duinen van Europa kunt vinden, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Gelukkig maar, want zo’n mooie omgeving zien we niet graag verdwijnen.

curonian-spit
Afbeelding via Kyle Taylor

8. Cap Ferret, Gironde (Frankrijk)

Uiteraard mag ook Frankrijk, dat een kustlijn van meer dan 2.000 kilometer heeft, niet ontbreken. Cap Ferret ligt op een schiereiland in het zuid-westen van Frankrijk, aan de Atlantische Oceaan. Cap Ferret is eigenlijk maar bekend door twee dingen: de mooie vuurtoren en het fraaie strand. Relaxen op het strand, dobberen in de zee, of liever een bootje huren? Het kan allemaal…

cap-ferret
Afbeelding via VisoTerra

 
Ken jij ook nog een voorbeeld van een prachtig, ongerept stukje paradijs? Laat gerust een reactie achter!