Je bent een stedentrip aan het plannen, maar je wilt wel weer eens wat anders dan overnachten in het zoveelste Formule 1, Van der Valk of Holiday Inn hotel. Wat doe je dan? Tsja, dan zou je bijvoorbeeld een overnachting in één van de onderstaande unieke hotels of aparte hotelkamers kunnen boeken…

Hotell Hackspett, Västerås (Zweden)

Het Spechthotel ligt 13 meter boven de grond, midden in een openbaar park in het centrum van de Zweedse stad Västerås. Toegang is enkel mogelijk via een touwladder, en overnachten kan met maximaal twee personen tegelijk, en kost ongeveer 135 Euro per nacht (ontbijt inbegrepen). Dit hotel is een ‘project’ van de Zweedse kunstenaar Mikael Genberg.

hackspett-hotell
Afbeelding via Liisamaria

Dasparkhotel, Ottensheim (Oostenrijk)

Overnachten in een grote rioolbuis? Dat kan in dasparkhotel, nabij de Oostenrijkse grens met Duitsland. De hotelkamers zijn aan de krappe kant, maar een nachtje in dasparkhotel zal een ervaring zijn om nooit te vergeten. Het hotel is geopend tussen mei en oktober, en de prijs van een overnachting mag je zelf bepalen!

dasparkhotel
Afbeelding via Tinyhousedesign

V8 Hotel, Meilenberg (Duitsland)

Een mannelijker hotel dan het V8 Hotel in Meilenberg vind je niet snel. Het hele hotel staat in het teken van zware motoren, chroom, uitlaten en nog veel meer, als het maar met auto’s te maken heeft. Overnachten kan vanaf €120.

v8-hotel
Afbeelding via V8 Hotel

La Villa Hamster, Nantes (Frankrijk)

Voor net geen honderd Euro per nacht waan je jezelf een hamster in La Villa Hamster. Een groot looprad, natuurlijke elementen en uiteraard een bedje van stro zorgen voor de ultieme knaagdierenervaring.

villa-hamster
Afbeelding via La Villa Hamster

IJshotel, Jukkasjarvi (Zweden)

Al twintig jaar kun je -als je tenminste geen koukleum bent- overnachten in het Zweedse Ice Hotel. Het hotel is volledig van ijs en sneeuw gemaakt, en dus 100% recyclebaar. Met 350 Euro per nacht is het ijshotel niet bepaald voordelig, maar het unieke design en de vele unieke ijssculpturen in en rond de hotelkamers maken veel goed.

ijshotel
Afbeelding via Henrik Skupin

Utter Inn, Stockholm (Zweden)

Utter Inn is opnieuw een Zweeds hotel, en opnieuw een project van Mikael Genberg. De hotelkamer (het is er maar eentje) is een drijvend platform, met een zitgedeelte boven-, en een slaapgedeelte onder water. Voor zo’n 140 Euro verblijf je een nachtje onder het water oppervlak, op ongeveer 1 kilometer van het vaste land.

utter-inn
Afbeelding via Themoonhouse

Whitepod, Les Cerniers (Zwitserland)

In de bergen van Les Cerniers, op ongeveer 1700 meter hoogte, ligt het unieke en eco-vriendelijke Whitepod resort. Hier overnacht je in een soort enorme, deels doorzichtige sneeuwvlok, waardoor je optimaal van de geweldige omgeving kunt genieten. Voor het tarief van 340 Euro per nacht krijg je er ook een onbijt en skipas bij.

whitepod
Afbeelding via Journeyetc

Sala Silvergruva, Sala (Zweden)

Dat Zweden graag op vreemde plekken slapen bewijst dit vierde Zweedse hotel in de lijst. Sala Silvergruva is een ondergronds zilvermijnencomplex, waarin onder meer een ruimte gemaakt is om te slapen. Ook excursies, feesten en bruiloften zijn overigens mogelijk. De hotelkamer (€200 per nacht) bevindt zich 155 meter onder de grond. Neem wel een dikke trui mee, want het is er slechts twee graden Celcius…

sala-silvergrupa
Afbeelding via Sala Silvergrupa

Elkep Evi, Urgüp (Turkije)

De Turkse regio Cappadocië staat bekend om de unieke bergformaties, die al eeuwenlang bewoond worden. Sommige van deze bergwoningen zijn omgebouwd tot hotel, waarvan Elkep Evi wellicht de mooiste is. Vanaf 90 Euro per nacht kun je overnachten in dit hotel, dat bovenop een berg ligt.

elkep-evi
Afbeelding via Elkep Evi

Propeller Island City Lodge, Berlijn (Duitsland)

Propeller Island City Lodge is mogelijk één van de meest aparte hotels ter wereld. Elk van de 24 kamers van dit hotel in Berlijn is een kunstwerk op zich. Van een vliegend bed tot een gevangeniscel of doodskistkamer, en van een industriële fabriekskamer tot een suite met kooien. De prijs is afhankelijk van de kamer die je het mooiste vindt, maar kan vanaf 79 Euro per nacht.

propeller-island
Afbeelding via Daily Telegraph

Svinøy, Herøy (Noorwegen)

Met slechts zeven kamers is het Noorse Svinøy Hotel niet erg groot, maar dat is op zich niet zo uniek. Wat wél uniek is, is dat dit hotel, dat gevestigd is in een voormalige vuurtoren, op een onbewoond eiland op ongeveer 22 kilometer van de kust ligt, en alleen per helikopter te bereiken is. Niet erg vreemd dus dat de tarieven alleen op aanvraag zijn.

svinoy-hotel
Afbeelding via Geir Ole Søreng

Jailhotel, Luzern (Zwitserland)

Waar Propeller Island City Lodge alleen een hotelkamer in gevangenisstijl heeft, kun je in het Zwitserse Jailhotel in een échte gevangenis overnachten. Vanaf 94 Euro kun je een gevangeniscel boeken in dit hotel, dat tussen 1862 en 1998 als gevangenis diende. Nadat mensen 130 jaar lang probeerden te voorkomen om hier te belanden, zul je nu dus moeten betalen voor een overnachting.

jailhotel
Afbeelding via Unusual Hotels of the World

Havenkraan Hotel, Harlingen (Nederland)

Ook in Nederland zijn een aantal aparte hotels te vinden. De meest in het oog springende Nederlandse suite is wellicht de Harlingse havenkraan. In de kraan, waarvan de cabine op 17 meter hoogte hangt, is plek voor twee personen. Je hoeft gelukkig niet met de trap naar boven, want er zijn twee eenpersoons liften aangebracht in de kraan. Een overnachting kost 319 Euro, of €599 op Oudejaarsavond.

havenkraan-harlingen
Afbeelding via Smarter Travel

Kun jij nog aparte hotels of hotelkamers toevoegen aan deze lijst?