De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 911 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg goed bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen.

Deze maand staat Tsjechië centraal, want in dit relatief kleine landje zijn liefst vijftien erfgoederen te vinden.

 

1. Telc

Tegenwoordig telt het dorp Telc nog geen 6.000 inwoners, maar tussen de 13e en 17e eeuw was het een welvarend stadje, gelegen op een handelsroute. In Telc vind je onder andere drie oude kerken, een 17e eeuws kasteel, maar het dorpsplein is wellicht de belangrijkste plek in het dorp. Aan dit plein grenzen tientallen renaissance- en barokhuizen, die symbool staan voor de gouden eeuw in Tsjechië.

telc
Afbeelding via Wikipedia

 

2. Sint-Procopiusbasiliek

Trebíc is een klein stadje in het zuiden van Tsjechië. In de 12e eeuw werd hier de Sint-Procopiusbasiliek gebouwd, dat met een lengte van zo’n 100 meter nog steeds één van de grootste kerken van Europa is. De Sint-Procopiusbasiliek is overigens niet het enige werelderfgoed in Trebíc, want ook de Joodse wijk in dit plaatsje wordt beschermd door UNESCO.

sint-procopiusbasiliek
Afbeelding via Marek Prokop

 

3. Villa Tugendhat

Villa Tugendhat in Brno wordt gezien als hét meesterwerk van de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. De modernistische villa werd in 1930 gebouwd, en was ook de plek waar werd onderhandeld over de splitsing van Tsjechoslowakije. De villa, die tegenwoordig een museum is, neemt dus een belangrijke plek in de Tsjechische en Slowaakse geschiedenis in.

villa-tugendhat
Afbeelding via mompl

 

4. Holašovice

Het Tsjechische dorp Holašovice is, met 140 inwoners, waarschijnlijk één van de kleinste plaatsjes op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Toch is het aantal inwoners sinds 1525 liefst verzeventigvoudigd. Vijfhonderd jaar geleden roeide de pest namelijk vrijwel het hele dorp uit, maar kon niet voorkomen dat het unieke 13e eeuwse dorp later een toeristische trekpleister zou worden.

holasovice
Afbeelding via Gijs dk

 

5. Oude Stad Praag

Al voor het begin van de jaartelling werd het gebied aan de rivier de Moldau, waar tegenwoordig Praag te vinden is, bewoond. Nu zul je van deze oerbewoners wellicht weinig bewijs vinden in Praag, maar in het ommuurde, middeleeuwse centrum van Praag is nog voldoende te genieten voor cultuur- en historieliefhebbers. Wat te denken van de grootste burcht ter wereld, het stadsplein en de Týnkerk?

praag
Afbeelding via Jose Luis Ogea

 

6. Kutná Hora

Met name de Duitse naam van dit Boheemse stadje zal bij Nederlanders wel wat mondhoeken doen opkrullen. Een naam als Kuttenberg kan immers zó op een lijst met grappige plaatsnamen worden opgenomen. Uiteraard heeft Kutná Hora veel meer te bieden dan alleen een aparte plaatsnaam. Het gehele stadcentrum van de 12e eeuwse zilvermijnstad, inclusief de Onze Lieve Vrouwenkathedraal, is namelijk opgenomen op de lijst met Werelderfgoederen.

kutna-hora
Afbeelding via Wikipedia

 

7. Paleis van Kromeríž

Het laat-gotische Paleis van Kromeríž stamt uit de 15e eeuw, en werd lange tijd gebruikt als de residentie van de bisschoppen en aartsbisschoppen van de Tsjechische plaats Olomouc. Buiten de fraaie architectuur, de 18e eeuwse wandschilderingen en de indrukwekkende kunstcollectie beschikt het paleis ook over unieke gotische tuinen.

kromeriz
Afbeelding via Vlasta Juricek

 

8. Lednice en Valtice

Lednice en Valtice zijn twee dorpen in het zuiden van Tsjechië, tegen de Oostenrijkse grens. Vanaf de 13e eeuw regeerde het vorstendom Liechtenstein, dat toen nog een stuk groter was dan nu, over deze regio. De kastelen in beide dorpen behoren, samen met andere historische elementen in de omgeving, tot de UNESCO inschrijving ‘Cultuurlandschap van Lednice-Valtice’.

lednice-kasteel
Kasteel Lednice, via Paco Bellido

 

9. Ceský Krumlov

In de natuurrijke regio Zuid Bohemen, omringd door de rivier de Moldau, ligt het sfeervolle plaatsje Ceský Krumlov. Het stadje zelf telt zo’n 14.000 inwoners, maar doordat Ceský Krumlov geliefd is onder toeristen, is dit met name in de zomer een stuk hoger. Je vind hier onder andere een schitterend kasteel, twee musea en een aantal middeleeuwse kerken. Ieder jaar wordt in juni een middeleeuws festival gevierd in het oude stadscentrum, wat vele bezoekers uit binnen- en buitenland aantrekt.

cesky-krumlov
Afbeelding via Martien Uiterweerd

 

10. Châteaux van Litomyšl

Litomyšl is een plaatsje met ongeveer 10.000 inwoners, gelegen op zo’n 50 kilometer van de grens met Polen. Litomyšl stamt uit de 13e eeuw, maar je vind hier vooral veel renaissance- en barokke gebouwen uit de 16e eeuw, toen het Boheemse dorp floreerde. Het meest in het oog springende bewijs van deze periode van bloei is Châteaux Litomyšl, dat niet alleen een theaterzaal en een kapel heeft, maar ook wordt omringd door een prachtig park in barokke stijl.

slot-litomysl
Afbeelding via Wikipedia