Eerder vandaag lanceerde zoekmachine Google weer een nieuwe online dienst, Google Art Project, waarbij je vanuit je luie stoel diverse bekende musea kunt bezoeken. Waar de zoekmachine het eerder mogelijk maakte vrijwel heel Nederland en een aantal pretparken via Streetview te bekijken, worden hier nu nog eens zeventien interactieve musea aan toegevoegd.

google-art-project

Via Google Art Project kun je virtueel door veertien Europese musea, drie musea in New York en eentje in Washington DC wandelen. Zo kun je de schilderijen in het Amsterdamse Van Goghmuseum of het Rijksmuseum bekijken. Hierbij is ook zoeken naar of inzoomen op kunstwerken, of het bekijken van de musemplattegrond mogelijk – Google heeft werkelijk overal aan gedacht.

Voor- en Nadelen

Het is een indrukwekkend initiatief van Google, dat in goed overleg met de 17 musea is opgezet. Je hoeft nu immers niet eens meer je stoel uit om The National Gallery in Londen te bezoeken, of uren bij de Uffizi Gallerij in Florence in de rij te staan. Hierin schuilt echter ook meteen het grootste nadeel.

De online musea zullen namelijk vele bezoekers trekken die normaal gesproken niet naar een museum zouden gaan, maar ook veel bezoekers die dit anders ‘offline’ gedaan zouden hebben. Bij slecht weer of bij het zien van een lange rij wordt dan besloten om maar ergens anders naar toe te gaan – dat museum ‘hebben we immers al op de pc bezocht’. Uiteraard is een virtueel museum niet hetzelfde als zelf door een museum lopen, maar het kan sommige mensen zeker aan het twijfelen brengen. En dat terwijl een museumbezoek al minder populair is dan we soms denken.

Ons advies? Bekijk het museum dat je wilt gaan bezoeken alvast online, zodat je precies weet hoe je moet lopen als je eenmaal in het ‘echte’ museum bent aangekomen!