Tijdens een stedentrip is het sowieso al een zeer populaire bezigheid, maar rond de kerstperiode zelfs nog meer: winkelen. Ook dit jaar trekken we er ongetwijfeld weer massaal op uit om elders (of juist dicht bij huis) te gaan kerstshoppen. Maar waar kun je dit nu het beste doen?

StedenTripper vroeg ruim 1.000 Nederlandse en Vlaamse reizigers naar hun favoriete bestemming om kerstinkopen te doen en kwam tot deze kerstshop top 10.

1. Londen

Ondanks de grote drukte en de relatief hoge prijzen blijft de Engelse hoofdstad Londen toch de kerstshophoofdstad van Europa. Het enorme winkelaanbod, de gezellige sfeer, de vele hotels en het goede openbaar vervoersnetwerk vallen in de smaak bij de ondervraagden.


Kerstsfeer in Leadenhall Market, via Aurelien Guichard

2. Keulen

De Duitse domstad is zowel per auto als per trein erg goed en snel bereikbaar. Combineer dit met een sfeervolle binnenstad en een gevarieerd winkelaanbod, en de tweede plaats voor Keulen klinkt direct erg logisch.


De Keulense kerstmarkt gezien vanaf de Dom, via Andy Wright

3. Brussel

Of je nu naar Brussel gaat voor de kerstmarkten rondom de Grote Markt, of juist liever een bezoek brengt aan de winkelstraten of winkelcentra, je slaagt vrijwel altijd. Het vinden van een parkeerplekje kan soms een flinke uitdaging zijn, maar dat is het zonder twijfel waard.


Sfeervolle verlichting op de Grote Markt, via Katherine

4. Praag

De binnenstad van Praag is het ideale decor voor een weekend gezellig kerstshoppen. Vliegmaatschappijen en hotels spelen hier dankbaar op in met scherpgeprijsde najaarsaanbiedingen. Verwacht overigens geen extreem lage prijzen in de stad zelf. Hoewel het prijspeil in Tsjechie een stuk lager ligt dan bij ons, valt dit in de Tsjechische hoofdstad -zeker tijdens de kerstperiode- nogal tegen.


Kerstmarkt in de Oude Stad, via Priit Tammets

5. Birmingham

De vijfde plaats is voor een stad die door de Britten al langere tijd wordt gezien als ideale winkelstad: Birmingham. De tweede stad van Engeland heeft diverse grote winkelcentra, vele winkelstraten en is tijdens de donkere decembermaanden uiteraard zeer sfeervol versierd.


De Frankfurter kerstmarkt in Birmingham, via Guy Evans

6. Antwerpen

Antwerpen is sowieso al een geweldige stad om te gaan shoppen. De kerstperiode kun je daarom zien als nog een extra reden voor een bezoek aan de Vlaamse havenstad. De Meir en de omringende winkelstraten verwelkomen gretig het winkelende publiek, dat samen met de verlichting en kerstmarkten voor extra sfeer zorgen in de Antwerpse binnenstad.


Kerstsfeer in de Antwerpse binnenstad, via Jordi Struys

7. Breda

De zevende plek in deze lijst voor Breda is allerminst vreemd, want de Brabantse stad won al eens de titel ‘Beste binnenstad van Nederland’. Rondom de kerst maakt het gemakkelijk bereikbare Breda deze titel nog eens extra waar, door een breed winkelaanbod in een gezellige binnenstad te combineren met de unieke West-Brabantse sfeer.


Een Bredase winkelstraat na sluitingstijd, via Michael

8. Lille

De Noord-Franse stad Lille (of Rijsel) staat bekend als dé kerstmarktstad van Noord-Frankrijk. Door de diverse winkelgebieden in- en om de stad, de goede bereikbaarheid en het gevarieerde aanbod kun je hier ook uitstekend terecht voor al je kerstinkopen, of om gewoon even gezellig te shoppen.


Kerstkraampjes en een reuzenrad verlichten het centrum van Lille, via Stéfan

9. Parijs

De hoge prijzen, de drukte en het cliche-imago zorgen voor een ietwat tegenvallende positie voor Parijs, maar toch is de Franse hoofdstad een uitmuntende kerstshopbestemming. Hier vind je niet alleen meer hotels dan in welke andere Europese stad ook, maar ook ontelbare leuke winkels, boetiekjes en andere winkelgelegenheden.


De prachtige koepel van Galeries Lafayette in Parijs, via Spacejulien

10. Düsseldorf / Oberhausen

De Duitse steden Düsseldorf en Oberhausen eindigden ex aequo als tiende. Met de Königsallee en enkele andere bekende winkelstraten, wordt Düsseldorf door veel Duitsers gezien als het winkelwalhalla van het Ruhrgebied. Het iets noorderlijker gelegen Oberhausen is vooral bekend vanwege CentrO, dat met 70.000m2 één van Europa’s grootste overdekte winkelcentra is. Met name de bereikbaarheid, de sfeer en het gevarieerde winkelaanbod van beide steden vielen bij de ondervraagden in de smaak.


Kerstverlichting in de Düsseldorfer Altstadt, via Hans Dinkelberg