In de serie Duitsland Dichtbij bezoekt StedenTripper.com enkele Duitse steden, die ideaal zijn voor een één- of meerdaagse stedentrip. Cityreporter Brenda van Noort nam de bus naar Bremen, het historische hart van Noordwest-Duitsland.

Bij een citytrip naar Duitsland wordt vaak direct gedacht aan de hoofdstad Berlijn. Maar Duitsland heeft nog veel meer steden die perfect zijn voor een korte getaway. Zo’n 100 kilometer over de Nederlandse grens ligt de Duitse stad Bremen. In deze stad is veel te zien en te beleven en daarom is Bremen perfect voor een citytrip die lekker dicht bij huis is!

Ontspannen aan het water

Bremen ligt aan de weerzijden van de Wezer, een rivier die een belangrijke rol speelt voor de stad. Tijdens een ontspannen rondvaart over de Wezer kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de havens van Bremen.

Aan de kade van de Wezer ligt de Schlachte – een gezellige en drukke promenade vol restaurants, bars, cafés en biertuinen. Dit is dé lokale ontmoetingsplaats in Bremen om te dineren, flaneren en naar de schepen te kijken. Op zomeravonden is het hier heerlijk vertoeven, met een groot glas bier en een bratwurst zoals de Duitsers dat ook graag doen. Of probeer een rollo, de Bremer variant van een dürüm döner.

de wezer
De Wezer verbindt Bremen met de Noordzee

Historisch centrum

Het stadscentrum van Bremen is vrij compact, waardoor de stad goed te voet ontdekt kan worden. Het marktplein – een van Duitslands mooiste marktplaatsen – wordt omringd door imposante historische gebouwen. Hier staan onder andere het oude raadhuis en het Roland standbeeld, die beide sinds 2004 zijn opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast het raadhuis staat het bronzen beeld van de Bremer stadsmuzikanten – Bremens meest bekende inwoners!

Bremer Stadsmuzikanten
De Bremer Stadsmuzikanten, uit het sprookje van de gebroeders Grimm

Expressionisme, oude vissershuizen en studentenwijken

Naast de Schlachte en en het historisch centrum zijn er nog andere wijken in Bremen die zeker een bezoekje waard zijn. Een hiervan is de Böttcherstraße – een 110 meter lange straat met cafés, ateliers en musea. In de oudste wijk van Bremen – de Schnoor – zijn oude vissershuisjes omgetoverd tot bijzondere winkeltjes en gezellige cafés.

Eén van de meest levendige wijken van Bremen is Das Viertel. In dit gebied wonen veel studenten en kunstenaars en het zit dan ook vol hippe pubs en gezellige lunchrooms, vintage winkels en street-art. Als je een museum wilt bezoeken is de Kunsthalle een aanrader. In dit gigantische museum vind je werken van de oude meesters tot actuele mediakunst.

Schnoor
De gezellige en oude straat Schnoor, in de gelijknamige Bremer stadswijk

Vervoer

Vanuit Groningen, maar ook vanuit Emmen of Enschede rijd je binnen twee uur naar Bremen. Een meer ontspannen optie is Publicexpress, een busdienst die acht keer per dag (en vanaf nog geen €20,- per retour) tussen Groningen en Bremen pendelt.

Na een comfortabele busreis van slechts drie uur zet Public Express je af bij de Hauptbahnhof – het centraal station van Bremen. Het centraal station ligt op nog geen twee kilometer van het centrum, waardoor je je bij aankomst vrijwel direct in het historische centrum van Bremen bevindt.

Verblijf

Met het historische centrum, het winkelgebied en het centraal station allemaal op enkele minuten loopafstand heeft hotel Best Western Schaper-Siedenburg een ideale locatie. Dit driesterren hotel in het hart van Bremen is van alle gemakken voorzien. Naast het uitgebreide ontbijtbuffet biedt het Best Western hotel ook gratis take-away ontbijt aan; perfect voor als je direct de stad in wilt duiken!

 
Wil je meer zien van Bremen? Bekijk dan Brenda’s fotoreportage van Bremen op StedenTripper of bezoek de website van het Bremer Bureau voor Toerisme.