De genomineerden voor de Aad Struijs Persprijs 2014 zijn bekendgemaakt. Deze award is een vakprijs voor de Nederlandse reisjournalistiek, waarbij reisverhalen worden beoordeeld door ervaren reisjournalisten.

Er waren meer dan 100 inzendingen voor de ASP2014, waaruit acht genomineerden gekozen zijn. Opvallend genoeg zijn enkel offline publicaties genomineerd, blogs of andere online specials ontbreken (helaas?) op de nominatielijst.

Hieronder vind je alle genomineerde artikelen, gesorteerd op publicatiedatum. Welke is jouw favoriet, en verdient volgens jou de Persprijs?

Anne Wesseling: 100 tinten geel: Van Gogh achterna in Arles

REIZ& Magazine, januari/februari 2013

In een elegante, met ironie en bespiegeling dooraderde schrijfstijl laat Wesseling de lezer via Vincent van Gogh anders naar de werkelijkheid kijken.

Hier lees je het genomineerde artikel van Anne Wesseling (pdf)

Jurriaan Teulings: Jungle Juice

Winq magazine, april 2013

In Jungle Juice beschrijft Teulings het fenomeen ayahaesca-toerisme in Brazilië. Het gebruik van deze hallucinatoire wortel leidt tot wonderlijke ervaringen, die de auteur op zowel uitbundige als relativerende wijze beschrijft.

Hier lees je het genomineerde artikel van Jurriaan Teulings (pdf)

Kees Lucassen: Colombia, op reis in een land hier ver vandaan

REIZ& Magazine, maart 2013

De schrijver voert de lezer met droge humor en aangename zelfspot naar de sprookjesachtige werkelijkheid van het land van Gabriel Garcia Marquez.

Hier lees je een deel van het genomineerde artikel van Kees Lucassen

Matthijs Meeuwsen: Polonaise op de Zuidpool

Algemeen Dagblad, 16 juni 2013

In dit verhaal over Antarctica wisselt de auteur mooie metaforen af met nuttige informatie en kwinkslagen met beschouwingen. Matthijs Meeuwsen won de Aad Struijs Persprijs al eerder, in 2011.

Hier lees je het genomineerde artikel van Matthijs Meeuwsen (pdf)

Toine Heijmans: Het mooiste stukje

Volkskrant, 20 juli 2013

Het mooiste stukje beschrijft een zeilreis langs de Schotse Hebriden. De poëtische vertelstijl van Heijmans geeft dit verhaal een intrigerend en mysterieus karakter.

UPDATE: Deze inzending van Toine Heijmans is verkozen tot winnaar van de Aad Struijs Persprijs 2014.

Hier lees je het genomineerde artikel van Toine Heijmans

Jochem Davidse: Even (of oneven) op vakantie

Panorama, 14 augustus 2013

In Even (of oneven) op vakantie laat Davidse de dobbelsteen beslissen waarheen hij op vakantie gaat en hoe hij die vakantie vervolgens inricht. Een origineel en hilarisch verhaal. Jochem Davidse won de Aad Struijs Persprijs al eerder, in 2009.

Het genomineerde artikel van Jochem Davidse is helaas (nog) niet online gepubliceerd.

Hans Avontuur: Kreta op de bonnefooi

REIZ& Magazine, september 2013

De auteur doet precies wat de titel van het verhaal belooft en wel op een buitengewoon aanstekelijke manier. Wie dit soepel geschreven stuk leest, wil meteen naar Kreta.

Hier lees je het genomineerde artikel van Hans Avontuur (pdf)

Noël van Bemmel: Eindelijk, een toerist!

Volkskrant, 28 september 2013

De auteur vertelt over een wandelroute door Nepal. Zijn indringende verslag wisselt kleurrijke beschrijvingen af met bespiegelingen over de invloed van het toerisme.

Hier lees je het genomineerde artikel van Noël van Bemmel

 
De winnaar van de Aad Struijs Persprijs 2014 wordt bekend gemaakt tijdens de Vakantiebeurs. Deze vindt van 15 t/m 19 januari 2014 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.