StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Eén van de grootste skihallen ter wereld in een zandvlakte waar het meer dan 40 graden Celsius is. Een vrouw met een boerka in een hypermoderne Armani-winkel. In Dubai blijf je je verbazen. Over het wonderlijk samengaan van de oosterse en westerse levensstijl. En over de enorme rijkdom van de toplaag en de gigantische bouwwoede: in de stad, in de woestijn en zelfs in zee.

Wie Dubai bezoekt moet al vooraf een belangrijke keuze maken. Wilt u overnachten in een hotel in of nabij de oude stad, kiest u voor een modern hotel in de nieuwe WTC-wijk of geeft u de voorkeur aan een luxe strandhotel op zo’n 10 kilometer ten zuiden van de stad?

Laat uw keuze mede afhangen van uw reisperiode. Van juni tot en met september en zeker in juli en augustus is het overdag gemiddeld 42 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid. Dan is het geen pretje om aan het strand te gaan liggen en verkoeling zoeken in zee is met zo’n 37 graden ook niet aan de orde, het is eerder oppassen dat u niet levend wordt gekookt! Van oktober tot april zijn de temperaturen veel aangenamer, december of januari is met gemiddeld zo’n 25 graden de ideale reisperiode.

Dubai-4
Het weer in Dubai: zonnig, of zonniger. Via Michiel2005

Eerst oriënteren

De oude stad wordt door de Dubai Creek in tweeën gedeeld. De Dubai Creek is geen rivier: het is een zijarm van de Arabische golf die 10 km landinwaarts ‘doodloopt’. Ten noorden ervan ligt Deira, ten zuiden Bur Dubai. Aan alle kanten breidt de stad zich flink uit, maar vooral in zuidelijke richting.

Opvallend is de nieuwbouw rond het World Trade Centre, langs de kust van de Arabische Golf en in de zandvlaktes erachter. Daarachter nieuwe ‘wijken’ zoals Academic City, Media City en Sports City en het immense attractiepark Dubailand. Waar je ook rijdt in Dubai, overal zie je bouwkranen. Wie na een paar jaar de stad weer bezoekt zal zijn ogen uitkijken en zich verbazen over wat er gepresteerd is in die korte periode.

Zo wordt in Dubai vrijwel jaarlijks een wolkenkrabber van wereldformaat geopend. Het hoogste gebouw ter wereld is nu nog, met 828 meter, de Burj Khalifa (waartegen het hoogste gebouw van Europa in het niet valt), maar dit record wordt ongetwijfeld nog een aantal maal verbroken. In Dubai, uiteraard.

dubai-burj-khalifa
Uitzicht over Dubai vanaf de 124e verdieping van de Burj Khalifa, via Elisasophia

Van bedoeïenentent tot boomtown

Dubai begon in de 19de eeuw als een eenvoudige nederzetting met tenten van palmbladeren. Rond 1900 werd de haven belangrijk voor de uitvoer van parels, vis en goud. De echte groei begon omstreeks 1950 toen Sjeik Al Rashid al Maktoum aan de macht kwam. De ontdekking van olie in de zestiger jaren werkte als een katalysator voor de ontwikkeling van Dubai. Er kwam water, elektriciteit en een goede infrastructuur.

Tot eind Jaren ’60 hadden de Britten het voor het zeggen in de regio. Nog steeds zie je veel Engelse namen in Dubai, ook vanwege de sterke internationale oriëntatie. In 1971 werden de (zeven) Verenigde Arabische Emiraten opgericht waarvan Abu Dhabi de regeringshoofdstad werd en Dubai gaandeweg de commerciële hoofdstad. Tegenwoordig is Sjeik Mohammed aan de macht, die in 2006 zijn broer Maktoum opvolgde. Maktoum was de oudste zoon van Sjeik Al Rashid die in 1990 overleed.

In al die jaren is de groei in rap tempo voortgezet. Technologie, media en toerisme zijn intussen belangrijke pijlers van de economie. In het multiculturele Dubai werken al jaren veel buitenlanders – slechts 15% à 20% van de totale bevolking is Emirati – en dat zal niet snel veranderen. Omdat er weinig regels zijn en ondernemers hier hun gang mogen gaan is Dubai een echte boomtown geworden en de grootste bouwput ter wereld.

Dubai-2
Dubai by night, via Giovanni

Traditioneel Dubai

Een erg mooi (gerestaureerd) stukje oud-Dubai is de wijk Bastakiya in Bur Dubai. In veel van de huizen met binnenplaatsen zijn kleine musea, galeries of café-restaurants ondergebracht zoals restaurant Bastakian Nights, het Art Cafe en Local House Cafe. Ook het XFA hotel ligt in Bastakiya. Veel traditionele huizen hebben nog windtorens: een ingenieus koelsysteem en de voorloper van de airconditioning.

Aan de rand van de wijk vindt u het prachtige Dubaimuseum. Het is gevestigd in een oud fort en heeft (deels) ondergronds een nieuwe afdeling waar zeer beeldend een overzicht wordt gegeven van het ontstaan en de groei van Dubai. Met behulp van nagebouwde huizen, winkels en werkplaatsen worden thema’s aan de orde gesteld zoals scholing, islam, architectuur en visserij.

Dubai-3
In de schaduw van de hoogbouw: de wijk Deira, gezien vanuit Bur Dubai, via Fabio Achilli

Via de moskee loopt u vervolgens zo de soek van Bur Dubai in. Kijk verderop even naar de bedrijvigheid op het water en bewonder het uitzicht op de minaretten, houten schepen en de moderne hoogbouw aan de overkant. Alvorens het water over te steken kunt u nog een bezoek brengen aan het Sjeik Saeed Al Maktoum House en het Heritage en Diving Village. In de 30 kamers van het Maktoum House is een thematische foto-expositie ondergebracht over het leven in Dubai. Het Heritage en Diving Village hebben enkele winkeltjes en kleine exposities, maar moeten het vooral hebben van speciale activiteiten met muziek en dans.

Langs het water liggen hier diverse restaurants met grote terrassen. Aan de overkant in Deira zijn het Heritage House en de Al Ahmadiya School een (gratis) bezoek waard. In de klaslokalen van de Ahmadiya School wordt getoond hoe het onderwijs zich ontwikkeld heeft van religieuze privéscholen met Arabische kalligrafie tot de moderne educatie (ook voor meisjes) met vakken als Engels. Het Heritage House is een ingericht woonhuis van een parelhandelaar. Uitleg over de inrichting wordt gegeven via borden en touchscreens en ook de levensgrote poppen laten op beeldende wijze zien hoe men hier leefde.

Dubai-6
Een bezoek aan een traditionele winkel in de wijk Bastakiya, via Fabio Achilli

Modern Dubai

Het nieuwe Dubai is onontkoombaar. Waar u ook komt, u ziet altijd bouwplaatsen en splinternieuwe gebouwen, meestal kantoren of hotels. Met name langs de achtbaans Sheikh Zayed Road bij het WTC staat het vol met glimmende hoogbouw. Emirates Towers en Dusit zijn hier de meest opvallende hotels. De eerstgenoemde zit in één van twee superhoge torens, vanuit de omhoog suizende liften kijkt u diep de hal in. Het Dusithotel is een apart gebouw in de vorm van een Thaise groet (twee handen tegen elkaar als een omgekeerde Y). Vanwege de exclusieve winkels, bars, restaurants en clubs bij de hotels wordt de Sheikh Zayed Road hier The Strip genoemd.

Dubai-1
De futuristische metrohalte Sheikh Zayed Road, via Fabio Achilli

Ook langs het strand van Jumeirah staan opvallende hotels, die een bezienswaardigheid op zich zijn geworden. Dit geldt met name voor het Burj al Arab hotel. Om daar binnen een kijkje te nemen moet u een afspraak maken (twee tot vier dagen vooraf) en er iets eten of drinken. Bent u de strenge portier aan het begin van de toegangsbrug voorbij dan belandt u in futuristische luxe met spiegelende, kleurrijke wanden. Alle kamers zijn suites met een verdieping erin (vanaf €1300 per nacht) en u wordt er bediend door een eigen butler. Beneden kunt u dineren in een restaurant met een aquarium rondom, wat suggereert dat u onder water zit; helemaal boven biedt het restaurant een fantastisch uitzicht over de kust en de palmeilanden in zee. Toch is het hotel van buiten eigenlijk het spectaculairst, door de mooie zeilvorm.

Burj-al-arab
Het ‘zeilhotel’ Burj al Arab, via Theodore Scott

Ook de beide buurhotels zijn bijzonder. Het Jumeirah Beach is een groot hotel in de vorm van een golf en biedt veel kinderfaciliteiten. Het Madinat Jumeirah is opgezet als een Arabisch dorpje. Andere imposante moderne gebouwen en complexen zijn onder andere het paviljoen van de golfclub, de Twin Towers aan Dubai Creek en de Mall of the Emirates met de gigantische skihal.

Mall of Soek?

Winkelen kunt u uitstekend en op veel plaatsen in Dubai. De meest authentieke locaties zijn de soeks (overdekte markten) van Deira en Bur Dubai. In Bur Dubai ligt de soek aan het water. Langs het vrij brede hoofdpad en onder de mooie houten overkapping vindt u vooral winkeltjes met stoffen, sjaals, kleding en schoenen. Aan de overkant in Deira liggen verschillende soeks. Een kijkje bij de vis-, vlees- en groentemarkt is leuk, als u althans de aanblik van ontvelde schapen en grote krabben niet te heftig vindt en af en toe even de neus dichtknijpt. De goudsoek is een aaneenschakeling van sieradenwinkeltjes, bling-bling op z’n best! En dan is er nog de ‘gewone’ markt van Deira met een klein kruidendeel; altijd leuk voor de foto.

Heel anders zijn de moderne airconditioned malls waar u (deels) dezelfde zaken en merken aantreft als in Nederlandse of Vlaamse steden. Vaak is er ook een gedeelte met restaurants en (lunch)cafés waar u het shoppen even kunt onderbreken. De meeste winkels zijn open tot circa 22.00 uur. Voorbeelden van dergelijke grote winkelcentra zijn Deira City Centre Mall, Mall of the Emirates, BurJuman Centre, Wafi City Mall en aan de kust van Jumeirah de Mercato Mall. Ook Madinat Jumeirah heeft (behalve twee hotels) een mooi winkelcentrum met smaakvolle winkeltjes en boetieks, het is in Arabische stijl opgezet als een chique soek.

Fervente shoppers moeten een uitstapje maken naar de soek van Sjarjah, gevestigd in twee fraaie gebouwen verbonden door loopbruggen. Het aanbod is groot en divers (van tapijten en sieraden tot sportartikelen en kleding) en de prijzen zijn laag. En heeft u op uw vertrekdag toch nog niet alle gewenste aankopen kunnen doen, neem dan de tijd voor de talrijke taxfreeshops op het vliegveld.

Dubai-soek
Blinkende marktkoopwaar in de goudsoek, via Stefano Brivio

Bijkomen van alle indrukken

Verblijft u niet in een van de strandhotels maar wilt u wel een dagje genieten van zon, zee en strand, ga dan naar Jumeirah Beach Park, open tot 22.30 uur (maandag ladiesday). Aan dit strand vindt u een mooi parkje, een restaurantje, kleedhokjes, een strandwacht en ligbedden. Bij de strandhotels heeft u de keuze uit diverse watersporten.

Andere attracties in en bij Dubai zijn het waterpretpark Wild Wadi Park bij Burj al Arab, Ski Dubai met een echte stoeltjeslift, de Dubai Creek and Golf Club en de Camel Racecourse waar op donderdag en vrijdag in de winter en het voorjaar kamelenraces gehouden worden. Deze races zijn een populaire sport in Dubai, net als paardenrennen, golf, tennis, autoracen en rugby. Jaarlijks wordt er voor veel van deze sporten een internationaal toernooi georganiseerd. Verder kunt u een boottochtje maken op een ouderwetse houten dhowboot (startpunt Al Boom touristvillage) of meegaan met een woestijnsafari. Heeft u aan het eind van een warme dag zin in een biertje of koud wit wijntje dan kunt u daarvoor alleen terecht in de hotels.

Dubai-5
Woestijnsafari nabij Dubai, via Kevin Botto

Verblijf

Het hotelaanbod in Dubai is immens. Van luxe, tot exorbitante luxe. Het XFA Hotel is een klein, eenvoudig driesterrenhotel in de wijk Bastakiya vlakbij het Dubaimuseum. Authentiek pand rond een binnenplaats met galerie en café-restaurant (vegetarisch). De negen kamers zijn in oriëntaalse stijl ingericht met gekleurde kussens en donkerhouten bedden. Een tweepersoonskamer kost 130 tot 150 euro. Park Hyatt Dubai Hotel is een sfeervol, in Moorse stijl gebouwd hotel tussen de jachthaven en de golfclub. Witte kubusvormige gebouwen met blauwe koepels en tegelvloeren en veel Moorse motieven. Nieuw, luxe en erg mooi hotel. Tweepersoonskamer €210-290, ontbijt €10.

Vijfsterrenhotel Madinat Jumeirah is nog wat duurder. Dit strandhotel ligt naast Burj al Arab, aan Jumeirah Beach. Het complex bestaat uit een winkelcentrum en twee hotels (Mina A’Salam en Al Qasr, ieder 292 kamers) en is gebouwd als een Arabisch dorpje met een soek en rondom water. Bruine aangesmeerde muren, koepeldaken, windtorens en Arabische motieven maken het tot een sfeervol geheel. Voor een tweepersoonskamer betaal je €300-390. Carlton Tower Hotel is een viersterrenhotel aan de drukke weg langs het water in Deira. Zeer centrale locatie. Kamers (159) ingericht in oranjetinten. Het heeft een zwembad op de tweede verdieping en diverse restaurants. Tweepersoonskamers vanaf €130 tot €250, ontbijt €8.

Een prima budgetkeuze is het Ibis hotel, dat iets achter het WTC ligt. Strak, modern en netjes zijn de trefwoorden voor dit hotel met 174 verzorgde standaardkamers. De buurt is niet zo sfeervol, weinig gezelligheid, maar verder goede prijs-kwaliteitverhouding. Hier boek je een kamer vanaf circa €85 per nacht.

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.