Londen behoort zonder twijfel tot de topkandidaten voor de titel ‘Museumhoofdstad van Europa’. Al is het maar omdat je vrijwel ieder museum gratis kunt bezoeken. En dan niet op een woensdagmiddag, tezamen met duizenden budgetbesparende toeristen, maar altijd. Bovendien heb je vele tientallen musea om uit te kiezen.

We zetten een aantal interessante musea voor je op een rij, met bij ieder museum de waardering volgens bezoekers van TripAdvisor en het type museum.

MuseumWaarderingType museum
British Maritime Museum7.9Scheepvaartmuseum
Cartoon Museum7.6Stripmuseum
Design Museum6.8Designmuseum
Imperial War Museum8.3Oorlogsmuseum
Jewish Museum London8.7Joods museum
London Transport Museum8.2Transportmuseum
National Army Museum8.7Oorlogsmuseum
National Gallery9.5Schilderkunst
Natural History Museum8.8Historisch museum
National Portrait Gallery9.1Schilderkunst
Saatchi Gallery8.7Hedendaagse kunst
Science Museum8.2Wetenschapsmuseum
Tate Modern7.3Moderne Kunst
The British Library9.2Literair
The British Museum9.3Historisch kunstmuseum
The Clink7.4Gevangenis
The Courtauld Gallery9.4Schilderkunst
The Wallace Collection9.4Schilderkunst
Victoria and Albert Museum8.8Toegepaste kunst

 

British Maritime Museum

Het British (of National) Maritime Museum in de Londense wijk Greenwich is het nationale scheepvaartmuseum van Groot-Brittannië. Het is het grootste scheepvaartmuseum ter wereld.

British Maritime Museum

Cartoon Museum

Het Cartoon Museum is een Londens museum gewijd aan Britse cartoons, karikaturen, comic strips en animatie. Het museum heeft een bibliotheek met ruimi 5.000 boeken en 4.000 strips.

Cartoon Museum

Design Museum

Het Design Museum in Londen is gericht op toegepaste kunst en exposeert productontwerp, industriële vormgeving, mode, grafische vormgeving en architectuur.

Design Museum London

Imperial War Museum

Het Imperial War Museum is het grootste oorlogsmuseum van Groot Brittannië. In het museum zijn onder meer tanks, vliegtuigen en pantservoertuigen te bezichtigen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jewish Museum London

In de Noord-Londense wijk Camden kun het het Joods Museum bezoeken. De collectie is gewijd aan de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Londen en omvat onder meer diverse kunstvoorwerpen.

Jewish Museum

London Transport Museum

Het London Transport Museum is gevestigd zich in een voormalige remise aan de rand van Covent Garden. Bekijk hier zeldzame trams, bussen, en enkele van de oudste metro’s ter wereld.

London Transport Museum

National Army Museum

Het National Army Museum is het centrale museum van het Britse leger. Je kunt hier 362 dagen per jaar gratis terecht om legervoorwerpen uit de 11e tot 21 eeuw te bekijken.

National Army Museum Art Room - Flickr - Brighton

National Gallery

De aan Trafalgar Square gevestigde National Gallery is een museum voor schilderkunst. Het museum biedt een zeer volledig overzicht van de West-Europese schilderkunst uit de periode tussen 1250 en 1900.

National Gallery facade

Natural History Museum

Het Natural History Museum is één van de grootste musea van het Verenigd Koninkrijk en behoort zelfs tot de musea met de grootste natuurhistorische collecties in de wereld. Bekijk in het Natural History Museum onder meer dinosaurusskeletten en -replica’s.

National History Museum Collectie

Saatchi Gallery

In 1985 opende Charles Saatchi zijn omvangrijke kunstverzameling, met voornamelijk hedendaagse beeldende kunst, voor het publiek. Sindsdien is de Saatchi Gallery niet meer weg te denken uit de lijst met populaire musea in Londen.

Saatchi Gallery Art

Science Museum

In het Londense Science Museum kun je zien, voelen en ondervinden wat de laatste 300 jaar de grootste wetenschappelijke uitvindingen waren. Het is het grootste wetenschapsmuseum ter wereld.

Science Museum

Tate Modern

Het belangrijkste museum voor internationale moderne kunst van Engeland is Tate Modern. Het museum op de zuidoever van de Thames heeft een grote permanente collectie, die aangevuld wordt met enkele wisselende, tijdelijke tentoonstellingen.

Tate Modern Entrance

The British Library

Het begint wat eentonig te worden, want ook The British Library behoort tot de grootste ter wereld. In de enorme bibliotheek zijn 150 miljoen documenten opgeslagen.

The British Library

The British Museum

Het British Museum is het nationale museum van Groot Brittannië. Het museum bezit een imposante collectie oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen, waarvan sommige teruggaan tot 700.000 jaar voor Christus.

The British Museum Facade

The Clink

Van de 12e tot en met de 18e eeuw was The Clink een gevangenis. In 1780 werd het museum tijdens rellen platgebrand, maar later verrees op exact dezelfde locatie The Clink Prison Museum, dat een inkijkje in het Britse gevangenisleven biedt.

The Clink

The Courtauld Gallery

De Courtauld Gallery is een voormalige privécollectie, die in 1932 werd gestart door de industrieel en kunstverzamelaar Samuel Courtauld. De museumcollectie bestaat onder meer uit 29 werken van Rubens, 12 schilderijen van Cézanne en twee werken van Vincent Van Gogh.

The Courtauld Gallery

The Wallace Collection

Net als de Courtauld Gallery is ook de Wallace Collection een voormalige privécollectie. Deze bestaat voornamelijk uit 18e eeuwse werken uit Frankrijk – van schilderijen tot servies.

The Wallace Collection

Victoria and Albert Museum

Toegepaste kunst, waaronder gebruiksvoorwerpen, industriële vormgeving, mode en interieurdecoratie, zijn te bewonderen in het grote Victoria and Albert Museum. Bovendien zijn er ieder jaar verschillende thematische tentoonstellingen.

Victoria and Albert Museum Kunst