Berlijn behoort zonder twijfel tot de topkandidaten voor de titel ‘Museumhoofdstad van Europa’. Jaarlijks ontvangen de musea in de Duitse hoofdstad enkele miljoenen bezoekers. We zetten een aantal van de meest interessante musea in Berlijn voor je op een rij, met bij ieder museum de waardering volgens bezoekers van TripAdvisor en het type voorwerpen dat je in het museum kunt bezichtigen.

MuseumWaarderingType museum
Alte Nationalgalerie8.3Schilderkunst (19e Eeuw)
Altes Museum8.3Archeologiemuseum
Beate Uhse Erotik Museum5.9Erotiekmuseum
Berliner Unterwelten9.3Lokale geschiedenis
Communicatiemuseum7.8Communicatiemuseum
DDR Museum8.1Koude Oorlogsmuseum
Deutsches Technik Museum8.9Techniekmuseum
Gamäldegalerie9.1Schilderkunst (13e-18e eeuw)
Historisches Museum9.1Oorlogsmuseum
Hohenschonhausen9.2Gevangenis- / Koude Oorlogsmuseum
Joods Museum8.4Joods museum
Mauermuseum (Checkpoint Charlie)9.0Koude Oorlogsmuseum
Museumsinsel9.0Diverse musea
Museum Berggruen8.9Hedendaagse kunst
Museum für Naturkunde8.5Natuurkundig museum
Neue Nationalgalerie7.5Schilderkunst (20e Eeuw)
Neues Museum8.8Archeologiemuseum
Pergamon Museum9.2Archeologiemuseum
Topographie des Terrors9.0Oorlogsmuseum / tentoonstelling

 

Alte Nationalgalerie

De Berlijnse Nationalgalerie heeft vijf dependances, waarvan de Alte Nationalgalerie een van de grootste is. In dit museum, op Museumsinsel, kun je kunst uit de 19e eeuw bezichtigen. Diverse beeldhouwwerken, maar vooral ook veel schilderkunst.

Berlijn Alte Nationalgalerie

Altes Museum

Ook het Altes Museum staat op Museumsinsel. Hier ga je echter veel verder terug in de tijd dan in de Alte Nationalgalerie. De collectie van dit archeologiemuseum bestaat onder meer uit de Antikensammlung, een belangrijke verzameling kunst en voorwerpen uit de Griekse en Byzantijnse tijd.

Berlijn Altes Museum

Beate Uhse Erotik Museum

Erotiek is niet een standaard museumonderwerp, en daarom wellicht een interessante afwijking van de gebaande museumpaden. Hier staat het leven van Beate Uhse centraal – een zakenvrouw die een erotiekimperium opbouwde, met daarin enkele honderden erotische winkels van onder meer Pabo en Christine le Duc.

Berlijn Beate Uhse Erotik Museum

Berliner Unterwelten

Is het slecht weer, of juist bloedheet in Berlijn? Ontsnap er aan in Underwelten Museum, een museum vol tunnels en andere ondergrondse ruimten. Vanuit ondergrondse perspectieven informeert deze tentoonstelling, in een aan een voormalig metrostation grenzende bunker, over de geschiedenis en ontwikkeling van Berlijn.

Berlijn Berliner Unterwelten

Communicatiemuseum

In het Museum für Kommunikation Berlin vind je informatie over oude en moderne vormen van communicatie. Het museum is het oudste postmuseum ter wereld, en heeft daarnaast continu wisselende tentoonstellingen en leuke doe- en leeractiviteiten voor kinderen.

Berlijn Communicatiemuseum

DDR Museum

Dit doe- en voelmuseum, vlakbij de Berliner Dom en Museumsinsel, geeft een beeld van het dagelijks leven in de Duitse Democratische Republiek. Het museum heeft diverse thema’s, waarbij je onder meer in een Trabant kunt zitten of in een woonkamer uit de DDR-tijd plaats kunt nemen.

Berlijn DDR Museum

Deutsches Technik Museum

Het Deutsches Technik Museum is, met een oppervlakte van ruim 50.000 vierkante meter, één van de grootste techniekmusea ter wereld. Bekijk hier onder meer computers en machines, maar ook vliegtuigen, auto’s en zelfs een bijna 200 jaar oud schip.

Berlijn Deutsches Technik Museum

Gemäldegalerie

Aan de ruim twee kilometer lange museumwanden van de Gemäldegalerie hangen onder meer werken van meesters als Rubens, Rembrandt, Vermeer en Jan van Eyck. In dit schilderkunstmuseum krijg je een selectie van de beste werken uit de 13e tot 18e eeuw te zien.

Gemaldegalerie
Foto: Wikimedia Commons

Historisches Museum

Het Duits Historisch Museum is één van de belangrijkste musea in Berlijn en vertelt de geschiedenis van Duitsland, van het eerste Germaanse volk tot het heden. Het pand waarin DHM is gevestigd is één van de mooiste gebouwen in de straat Under den Linden.

Berlijn Historisches Museum

Hohenschonhausen

Hohenschönhausen is een voormalige Stasigevangenis, iets buiten het centrum van Berlijn. Ooit zaten hier duizenden mensen, tegenwoordig laten onder meer ex-gedetineerden zien hoe de ondervragingen destijds plaatsvonden.

Berlijn Hohenschonhausen

Joods Museum

In één van de meest opvallende gebouwen van Berlijn is het Joods Museum gevestigd. Het werd in 2001 geopend en ontvangt ongeveer 750.000 bezoekers per jaar. In het museum zijn tentoonstellingen over de Joodse bevolking, cultuur en geschiedenis in Berlijn.

Berlijn Joods Museum

Mauermuseum (Checkpoint Charlie)

Checkpoint Charlie is vooral een toeristische gimmick geworden, maar het nabijgelegen Mauermuseum (of Museum Haus am Checkpoint Charlie) is wel de moeite waard. In het museum komen veel aspecten rond de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog aan de orde.

Berlijn Mauermuseum

Museumsinsel

In hartje Berlijn ligt een eiland in het midden van de rivier de Spree. Op dit eiland zijn, naast de Berliner Dom, ook vijf musea gevestigd. Museumsinsel (museumeiland) is door UNESCO op de lijst met werelderfgoederen geplaatst. Tijdens een stedentrip Berlijn mag een bezoek aan Museumsinsel niet ontbreken, al is het maar om te relaxen in het park, voor de prachtige Dom.

Berlijn Museumsinsel

Museum Berggruen

De voormalige privécollectie van Heinz Berggruen bestaat voornamelijk uit schilderkunst uit de 20e eeuw. Het omvat meer dan 100 werken van Pablo Picasso, ruim 60 schilderijen van Paul Klee en 20 werken van Henri Matisse.

Museum Berggruen
Foto: Wikimedia Commons

Museum für Naturkunde

Het natuurhistorisch museum van Berlijn (ook bekend als het Humboldt Museum) is, met meer dan 60 miljoen voorwerpen, één van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. Bekijk hier onder meer de schedel van een T-Rex en het skelet een enorme Brachiosaurus.

Museum fur Naturkunde

Neue Nationalgalerie

De Neue Nationalgalerie is zowel vanwege de collectie als het museumgebouw een icoon in Berlijn. Het huisvest kunst uit de periode tussen het begin van de 20e eeuw tot de jaren ’60. Tussen 2015 en (volgens planning) 2019 is de Neue Nationalgalerie echter gesloten, vanwege een ingrijpende renovatie.

Neue Nationalgalerie
Foto: Wikimedia Commons

Neues Museum

Het 19e eeuwse gebouw van het Neues Museum raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en werd, na een volledige restauratie, pas in 2009 als museum geopend. Het herbergt archeologische verzamelingen, variërend van voorwerpen uit de prehistorie tot Egyptische vondsten.

Neues Musum
Foto: René Spitz / Flickr.com

Pergamon Museum

Het op Museumsinsel gelegen Pergamonmuseum is één van de bekendste en belangrijkste musea van Berlijn. Het archeologiemuseum heeft een immense collectie, en onder andere afdelingen met Assyrische, Babylonische, islamitische en Perzische kunstwerken.

Berlijn Pergamon Museum

Topographie des Terrors

De Topographie des Terrors is één van de meest indrukwekkende tentoonstellingen die je in Berlijn kunt bezichtigen. Het documentatiecentrum staat op de plek waar ooit belangrijke nazi-hoofdkantoren stonden en vertelt over de gruwelijkheden uit deze tijd.

Topographie des Terrors