Het is mijn favoriete plekje in Aarhus: het regenboog panorama op het dak van Museum ARoS. Vanaf hier kan ik uren kijken over de nauwe straatjes van de latinerkvarteret en de eeuwenoude huisjes in de gamle by (‘oude stad’). In de verte kan ik zelfs het diepe bos zien liggen waar het unieke Moesgaard museum onlangs haar deuren heropende. Het maakt niet uit welk jaargetijde het is: vanaf hier is de stad altijd kleurrijk en vrolijk.

museum-aros-aarhus
Het regenboog-panoramadek op het dak van Museum ARoS. Foto: Wikimedia Commons.

Regelmatig heb ik het uitzicht helemaal voor mijzelf. Nog wel. Nu het Europese Parlement de stad heeft uitgeroepen tot Culturele Stad van 2017, zou daar wel eens snel verandering in kunnen komen. Maar eigenlijk is dat prima. Al die musea van wereldkwaliteit, de winkeltjes vol bijzondere creaties, de gezellige cafeetjes en het mooie universiteitspark: ik kan ze moeilijk voor mijzelf houden..

Dus wil ik het wel alvast delen: Aarhus, de tweede maar minstens zo veelzijdige stad van Denemarken, is een perfecte bestemming voor een stedentripje. Je kunt er lekker ronddwalen door de straatjes van het oude centrum of op een terrasje zitten langs de åen (stiekem gewoon een ‘sloot’, maar niet minder gezellig). Of je verdiepen in de collecties van één van de musea zoals het ARoS; onder dat bijzondere dak zijn wisselende exposities te vinden, met uiteenlopende namen als Warhol, Corbijn en Matisse.

De archeologische verzameling van het Moesgaard museum is, zelfs van dichtbij, even zoeken: pas bij de ingang zie je hoe het bijzondere gebouw uit de grond verrijst. Één tip: plan de ontmoeting met de angstaanjagend gedetailleerde mummie grauballemanden ruim ná het ontbijt.

museum-moesgaard-aarhus
Moesgaard Museum: verzonken in het groen. Foto: Wikimedia Commons.

Net als Kopenhagen ligt Aarhus op steenworp afstand van de zee. En net als in Kopenhagen kun je in Aarhus terecht voor heerlijke smørrebrød en verse vis. Maar anders dan Kopenhagen heeft Aarhus een knus dorps gevoel. Geen lange rijen en niet van die knalrode dubbeldekker tourbussen. Wel een uitgebreid gratis fietsenplan en rasechte ‘Arhusianer’ die de dag graag beginnen met een frisse duik in de zee (ja, ook in de winter) en houden van grote lunchtafels. Ze zullen je vol trots vertellen over hun geliefde Jutland.

Kortom, ook van dichtbij is Aarhus minstens zo kleurrijk als de regenboog panorama al doet vermoeden. Je kunt het panorama dan ook met een gerust hart overslaan. (bij nader inzien houd ik dat plekje toch liever nog even voor mijzelf..)

aarhus

 

Sylvia Blaauw is freelance tekstschrijver, redacteur en vertaler Deens. Ze werkt vanuit Nederland, Denemarken en de rest van Europa. Op haar website vertelt ze over haar leven als reizende, ‘house-sittende’, kersverse moeder en over de bijzondere plekjes die ze onderweg tegen komt.