Laat je niet afleiden door de grootte van dit stadje in het noordoosten van Engeland. Het relatief kleine Newcastle upon Tyne – kort gezegd Newcastle – heeft al menig stedentripper verrast door de combinatie van hedendaagse én eeuwenoude culturele invloeden. De oude industriestad is intussen uitgegroeid tot ‘hip and happening’! Neem een duik in de Romeinse, middeleeuwse en moderne geschiedenis van de stad, laaf je aan hedendaagse kunst en cultuur, feest mee met de Geordies of ‘shop till you drop’: in Newcastle vind je alle ingrediënten voor een complete citytrip.

swing-bridge-blog

Historische stad

De geschiedenis van Newcastle gaat terug tot in de Romeinse tijd, toen keizer Hadrianus de stad stichtte. Een Unesco-waardig overblijfsel hiervan is de Hadrianus muur. Deze oorspronkelijk 117 km lange stadsmuur moest bescherming bieden tegen invallen van de Schotse Picten. Op verschillende plekken in en rond de stad vind je overblijfselen van de originele muur. Vooral langs de West Road is een mooie gedeelte bewaard gebleven.

Alhoewel de Vikingen in 1080 de stad zo goed als totaal hadden vernietigd, wint de stad in de middeleeuwen weer terrein. Het groeit uit tot een belangrijke vestingstad. Aan het eind van de 12e eeuw wordt in opdracht van de koning het kasteel Castle’s Keep gebouwd. Castle’s Keep en de bijbehorende Black Gate kun je tegenwoordig onder de noemer Newcastle Castle bezoeken. Het museum aldaar geeft een mooie beeld van de roerige geschiedenis. Vanuit de toren van het kasteel heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad.

In de 16e eeuw maakte Newcastle naam als industriestad, onder anderen door de steenkoolhandel. Vooral vanaf de 18e eeuw floreerde de stad door de industriële revolutie. Met een wandeling door het centrale treinstation, Newcastle Central, waan je je even in die tijd. Het tussen 1845 en 1850 aangelegde station laat in volle glorie zien hoe vooruitstrevend de lokale architectuur was.

theatre-royal-blog

Het moderne gezicht

Quayside is het stadsdeel gelegen aan de oevers van de rivier de Tyne. Het vormt het hart van de moderne kunst en cultuur van Newcastle. Juist hier smelt de geschiedenis met de vooruitgang samen. Oude gebouwen worden afgewisseld met futuristische bouwwerken en voormalige industriepanden worden nieuw leven ingeblazen. Een aantal paradepaardjes wanneer het gaat om die mooie mix met moderne kunst en architectuur zijn:

  • Sage Gateshead: dit spectaculaire gebouw van glas en staal is een kunstwerk op zich en wordt onder anderen ingezet als concert- en congresgebouw.
  • Baltic Center For Contemporary Art: dit museum voor moderne kunst, kortweg ‘The Baltic’ is gevestigd in een oude fabriek, vlakbij Sage Gateshead. Het heeft alleen wisselende tentoonstellingen maar doet daarmee volgens velen niet onder aan het Londense Tate Modern.
  • Millennium Bridge: een van de zeven bruggen over de Tyne die buurstad Gateshead met Newcastle verbinden. Door zijn futuristische vormgeving is de brug een grote blikvanger. Tip: maak een boottocht over de Tyne en bewonder vanaf het water deze én de andere bruggen.
  • The Biscuit Gallery: deze galerie is het ultieme voorbeeld van de mix van oud en nieuw. Het voormalig Victoriaans pakhuis herbergt een uitgebreide en wisselende collectie aan moderne kunst en design en benadrukt daarbij het vakmanschap van de makers.

Shopwalhalla

Ook wat shoppen betreft doet Newcastle niet onder voor grote zustersteden als Londen. In hartje centrum shop je bij uitstek in de charmante winkelstraat Grey’s Street. De nabijgelegen overdekte Central Arcade en het eveneens overdekte Grainger Market zijn beiden historische panden waar gezellige winkels zijn gevestigd. In het centrum wisselen zowel bekende winkelketens als kleine boetiekjes elkaar af. Pak je het liever wat grootser aan? Vlakbij, in buurstad Gateshead vind je zomaar het grootste winkelcentrum van de EU, MetroCentre genaamd.

shopping-newcaslte-blog

Uitgaan als de Geordies

De ‘Geordies’, zoals de inwoners van Newcastle genoemd worden, houden zich ondanks het vooruitstrevende karakter van de stad vast aan een aantal sterke tradities. Het eigen dialect bijvoorbeeld lijkt voor een buitenstaander in niets op het Engels. Ook de uitgaanscultuur wordt door de inwoners levendig gehouden. Spreek daarom gerust een echte Geordie aan voor de beste uitgaanstips. Grote kans dat je wordt verwezen naar een van de talrijke pubs voor het drinken van een echte ‘pint’! Zowel in het centrum als in uitgaansbuurt Osborne Road zit je hiervoor goed. Het clubleven is overigens ook niet mis. De drukst bezochte clubs vind je in de eerder genoemde hippe Quayside buurt.