Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Vier tolvrije steden in Duitsland

Vier tolvrije steden in Duitsland

Het lijkt erop dat Duitsland vanaf 2016 definitief tol gaat heffen voor het gebruik van autobahn. Volgens diverse bronnen zal er een tolvignet komen, dat ongeveer 100 euro per jaar moet gaan kosten, of 10 euro voor 10 dagen. Wie regelmatig in Duitsland komt zal wel tot aanschaf moeten overgaan, maar om nu een dure sticker onder je raam te plakken als je één a twee keer per jaar voor een citytrip de grens overgaat…

Dan kun je in plaats van de auto het vliegtuig, de trein of de bus nemen, maar ook dat is niet ideaal. Gelukkig zijn er een aantal leuke Duitse steden die zó dicht bij de grens liggen, dat je ze via lokale wegen kunt bereiken. En daarvoor heb je geen tolvignet nodig!

1. Aken

Aken ligt praktisch tegen het drielandenpunt met Nederland en België aan. De Dom van Aken en het stadhuis vormen het historische centrum van de stad. De bouw van de Dom begon in 796 in opdracht van Karel de Grote en werd vervolgens steeds iets groter en imposanter. Binnen in de kerk zijn diverse geschiedkundige topstukken te bewonderen, zoals de troon van Karel de Grote. Ook ligt hier –naar het schijnt- een lendendoek die Jezus Christus heeft gedragen. Binnen de Dom ligt een uitgebreide schatkamer, waar nog veel meer kunstschatten te vinden zijn.

Om Aken heen ligt een stevige stadsmuur, met meerdere stadspoorten. De Ponttor is de poort die nog het beste bewaard gebleven is. Het gebied rondom de Ponttor en de Pontstrasse is het studentengedeelte van Aken. Je vindt hier dan ook veel uitgaansgelegenheden en ook veel restaurants. De plaatselijke lekkernij is de printe, te koop bij iedere bakkerij. Dit is een soort taaitaai, zonder vaste vorm, smaak of structuur. Bij elke bakkerij smaken de Aachener Printen dus anders.

Aken is erg beroemd om haar zwavelhoudende warmwaterbronnen, die al in de Romeinse tijd gebruikt werden. Als het warme water borrelt, komen waardevolle mineralen aan de vlakte die goed zouden werken tegen diverse kwalen. De bronnen liggen verspreid over de stad. Om de bronnen heen zijn kuurcentra gevestigd, waarvan Carolus Thermen de bekendste is. Aken ligt letterlijk op enkele kilometers van de Nederlandse en Belgische grens en is dan ook eenvoudig te bereiken zonder gebruik te hoeven maken van een autobahn.

aachen

2. Nordhorn

Het plaatsje Nordhorn ligt tegen de Nederlandse grens aan, bij Denekamp en niet ver van Enschede. Door de stad stroomt de rivier de Vecht, die binnen het centrum veel aftakt en weer bij elkaar komt. De Vecht kom je dus overal binnen Nordhorn tegen. Het stadje (met ongeveer 50.000 inwoners) positioneert zich dan ook graag als een waterstad en biedt dan ook vele mogelijkheden aan om met bootjes over de Vecht te varen. Maar het populairste vervoersmiddel in Nordhorn is toch de fiets. De stad is dan ook bijzonder fietsvriendelijk ingericht. Bovendien kent Nordhorn een zeer levendig centrum. Er is dan ook een uitgebreid winkelaanbod met een veelzijdig assortiment, wat voor veel Nederlanders uit het grensgebied een regelmatige reden is de grens over te steken. Nordhorn heeft historisch gezien veel banden gehad met Enschede, vooral door de textielindustrie.

nordhorn

3. Trier

Trier is één van de oudste steden van Duitsland en je kunt gerust spreken van een openluchtmuseum. Er zijn nog diverse zeer oude gebouwen te vinden, die nog in uitstekende staat verkeren. Helaas is Trier zwaar beschadigd geraakt in de Tweede Wereldoorlog, maar veel beschadigde gebouwen zijn hersteld, of men heeft er nieuwe gebouwen voor in de plaats gezet. De stad ligt tegen de Luxemburgse grens, in het Moezeldal. Trier werd in het jaar 16 vóór Christus gesticht en was een zeer belangrijke stad voor de Romeinen. Goed bewaard, een rijke historie én een zeer mooie lichting in dit Moezeldal zorgen ervoor dat deze stad een bezoek meer dan waard is.

De oudste Dom van Duitsland (zie foto), stadspoorten, een paleis, een basiliek en een amfitheater: net over de Luxemburgse grens is de oude, veelal Romeinse historie al te vinden. De stadspoorten Porta Nigra (‘Zwarte Poort’) stammen uit de tweede eeuw na Christus, het amfitheater zelfs uit de eerste eeuw. Dit amfitheater ligt in de helling van de Petrisberg. De tribunes lagen van oorsprong dus gewoon op de berg. Het theater is helaas grotendeels verwoest, maar er zijn nog voldoende overblijfselen om een indruk te krijgen. Ook een deel van de ondergrondse constructie zijn nog te bezoeken. Er worden in dit amfitheater nog altijd concerten en festivals georganiseerd.

De Römerbrücke is een oude Romeinse brug over de Moezel, waarvan het huidige fundament gebouwd werd in het jaar 144. De brug staat, net als veel gebouwen in Trier, op de UNESCO Werelderfgoedlijst en mag daarom niet aangepast worden. De brug wordt dus nog altijd gebruikt, maar soms komt de Moezel dusdanig hoog te staan, dat de brug afgesloten moet worden. Om Trier te bereiken zonder autobahnvignet rijdt je door België naar Luxemburg, en steek je daar de grens over.

trier

4. Mönchengladbach

Deze stad ligt niet ver van het Limburgse Roermond en is met ruim 265.000 inwoners de grootste stad in dit rijtje. Niet veel verder ligt ook Düsseldorf. Kortom, direct over de grens bevind je je al snel in het Rührgebied. Mönchengladbach werd in 974 gesticht toen men er een abdij bouwde. Mönchenbladbach is een hele groene stad, vol bebossing en parken. De Altstadt (het historische centrum) is niet erg groot, maar kent wel veel uitgaansgelegenheden en restaurants. In Nederland kennen we Mönchengladbach vooral van de plaatselijke voetbalvereniging Borussia Mönchengladbach, wat als subtopper gezien wordt in de Duitse Bündesliga. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Borussia-Park, met een capaciteit van zo’n 55.000 toeschouwers. Met andere woorden: Vlak over de grens vind je al snel een grote Duitse club uit de Bündesliga.

Mönchengladbach herbergt verder het beroemde museum Abteiberg, met haar sculpturentuin. Het museum zelf stelt beeldende kunst tentoon, waardoor de tuin tegenwoordig ook echt een onderdeel is van het museum. Buiten het centrum is het grootse kasteel Schloss Rheydt te bezoeken. Het kasteel ligt op een eiland in een groot park en kent een flinke historie dat in het kasteel tot openbaring gebracht wordt.

Monchengladbach
Het Abteiberg Museum in Mönchengladbach

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken