Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Vliegtickets: Wie Vergelijkt de Vergelijkers?

Vliegtickets: Wie Vergelijkt de Vergelijkers?

Eerder lieten we al zien dat het veel uitmaakt op welk moment je een vliegticket boekt, maar het maakt uiteraard ook uit waar je dat doet. Bij een vergelijkingswebsite, of toch beter bij de airline zelf? We gingen op onderzoek uit en vergeleken de prijzen van acht vluchten op 15 vliegticketwebsites én de websites van de airlines zelf.

Tot wel 35% goedkoper

Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder liep in onze prijsvergelijkingstest op tot meer dan 35%! Het gemiddelde verschil tussen het hoogste en laagste tarief bedroeg 26%. Dat betekent dat je bij het boeken van een vliegticket van €400,- met een beetje mazzel nog honderd euro kunt besparen, simpelweg door even rond te kijken.

De resultaten

We vergeleken acht vluchten bij 11 vliegticketvergelijkers, 4 meta-vergelijkers én bij de airline(s) die volgens de vergelijkers het voordeligst was (of waren). De onderstaande tabel toont de kosten per boeking inclusief álle toeslagen, belastingen, extra kosten voor betaling en andere fees die nog bovenop de geadverteerde ticketprijs komen, afgerond op hele euro’s.

 
Cheaptickets.nl
Ebookers.nl
Expedia.nl
FairShareTravel.nl
Schipholtickets.nl
Supersaver.nl
Tix.nl
Vliegtickets.nl
Vliegwinkel.nl
Vlucht24.nl
WorldTicketCenter.nl
Airline rechtstreeks
 
Chaser.nl
Momondo.nl
Skyscanner.nl
Idealo.nl
vluchten

* Geen vlucht gevonden

Hier vind je welke vluchten wij probeerden te boeken en hier zie je de verdeling tussen kale ticketprijs en de bijkomende kosten.

Customer service fees & andere kosten

De ‘verborgen kosten’ zijn de afgelopen jaren flink afgenomen, onder meer dankzij acties van de Consumentenbond tegen misleidende reisprijzen. Tegenwoordig zie je, uiteraard in een kleiner lettertype, steeds vaker informatie over aanvullende kosten per boeking en/ of per reiziger.

Bij de meeste onderzochte websites is dit relatief duidelijk, al is WorldTicketCenter.nl hierop een uitzondering, want “Voor telefonische boekingen geldt €0 customer service charge. Voor online boekingen geldt er €5 tot €35 customer service charge pp. Afhankelijk van uw klantniveau/soort, gelden er boekingskosten per boeking. Respectievelijk telefonisch/online: nieuwe klant €45/39 , bronze €30/25, silver, €30/15, gold member €0“. Volg jij het nog?

Een andere negatieve uitzondering is Vlucht24.nl, dat pas bij de betaling de Service Fee van twintig euro toont en met bijkomende creditcardkosten aan komt zetten. Ebookers.nl berekende in drie gevallen aan het einde van de boeking extra kosten voor een verplichte betaling per creditcard, variërend tussen €13,43 en €26,20. In elk van de gevallen waren de boekingen bij andere vergelijkers én de airlines ook zonder creditcard en zonder extra kosten te boeken.

Bij FairShareTravel.nl betaal je geen boekingskosten, maar per reiziger een vaste donatie van €15,- doet aan het Fonds Gehandicaptensport. Als je alleen reist valt dit – ook gezien de relatief lage tarieven van FairShareTravel.nl – mee, maar bij een groter reisgezelschap lopen de kosten op.

Ten slotte bieden sommige websites de optie om een servicepakket af te sluiten. Indien je hier niet voor kiest, betaal je bij annulering of omboeken van een ticket aanzienlijk meer. Daarnaast is het zonder betaling van servicekosten bij Supersaver.nl (á €16,90) bijvoorbeeld niet mogelijk om bagage in te boeken.

Meta-vergelijkers

De zogenaamde meta-vergelijkers, waarvan Chaser.nl, Idealo.nl, Momondo.nl en Skyscanner.nl slechts enkele voorbeelden zijn, vergelijken naast de airlines ook andere vergelijkingswebsites. Veel van de onderzochte vergelijkingswebsites (de bovenste categorie in het overzicht) nemen zij bij deze vergelijking niet mee, al zijn de meesten via sub-labels vaak wel vertegenwoordigd in de meta-zoekresultaten. Zo is Vliegtarieven.nl een label van Vliegtickets.nl, is Gate1.nl het zusje van Tix.nl en behoort Budgetair.nl (net als Vliegwinkel.nl en Cheaptickets.nl) tot de Travix-stal.

De meeste meta-vergelijkers tonen ook resultaten van een aantal minder bekende vliegticketsites, die vaak in het buitenland gevestigd zijn. Voorbeelden zijn Tripair.nl (Griekenland), Bravofly (Zwitserland) en het Spaanse Travel2be.nl. Een buitenlands kantoor hoeft uiteraard geen probleem te zijn, maar maakt bijvoorbeeld het omboeken van een ticket er niet eenvoudiger op. Daarnaast hanteren deze sites vaak relatief lage ticketprijzen, maar brengen vervolgens extra boekings- of betalingskosten in rekening die kunnen oplopen tot wel €200,- (!) per boeking.

Dit maakt het er niet duidelijker op en zorgt ervoor dat je ook binnen de meta-vergelijkers nog goed op moet letten.

Aanvullende producten

Ook de kosten voor het meenemen van ruimbagage zijn niet overal gelijk, met prijsverschillen tot ruim 25% per koffer. En waar eerst alleen lowcostcarrier Ryanair probeerde om je een verzekering, trolley of andere aanvullende producten of diensten te verkopen bij het boeken van een vliegticket, probeert nu vrijwel iedere vliegticketwebsite op deze manier wat extra’s te verdienen. En ook dat resulteert (uiteraard) in grote prijsverschillen.

Doordat er verzekeringen van verschillende maatschappijen worden aangeboden, zijn deze niet één-op-één met elkaar te vergelijken. Maar voor een verschil dat oploopt tot 187% bij een reisverzekering en de prijs van een annuleringsverzekering zelfs bijna drie keer over de kop gaat, wil je de voorwaarden vast wel even naast elkaar leggen.

Ter voorbeeld: als je tijdens een weekendje Praag (vlucht 8) verzekerd wilt zijn en één koffer mee wilt nemen, betaal je daarvoor bij Vliegwinkel.nl €82,60. Bij Easyjet zelf ben je, met €55,30, bijna dertig euro voordeliger uit. Deze onderdelen zijn echter zeer lastig te vergelijken tijdens je zoektocht naar een voordelig vliegticket.

En dan is er nog de ‘vliegticketgarantie’ die sommige websites bieden, als bescherming bij een mogelijk faillissement van een luchtvaartmaatschappij. De kosten hiervan variëren van 5 tot 12 euro per ticket, maar tenzij je met een onbekende lokale airline vliegt is de kans érg klein dat je dit nodig zult hebben.

Conclusie

Bij één retourtje met alleen wat handbagage is het niet zo moeilijk. Zet een aantal vliegticketsites naast elkaar, en je pikt de goedkoopste er snel uit. En daarmee bespaar je al snel 20%.

Als je met meerdere personen naar een verre bestemming wilt reizen, waarbij je ook nog ruimbagage mee wilt nemen én nog een verzekering af wilt sluiten, is het een ander verhaal. De kleine lettertjes, prijsverschillen in extra’s die niet in je zoekopdracht mee te nemen zijn, en minder betrouwbare aanbieders met hoge kosten aan het einde van het boekingsproces zorgen ervoor dat écht goed vergelijken nog een flinke opgave is.

Er is niet een website aan te wijzen die in alle gevallen de voordeligste keuze is, al heb je bij Tix.nl, FairShareTravel.nl en – vooral bij directe vluchten – de website van de luchtvaartmaatschappij zelf de grootste kans dat je niet teveel betaalt. Bij WorldTicketCenter.nl en Vliegwinkel.nl is die kans een stuk kleiner, zij zijn gemiddeld het duurst.

Bij een meta-vergelijker zit je eigenlijk altijd goed, met Skyscanner.nl als overall voordeligste keuze. Hier moet je echter wel erg goed blijven opletten dat het voordeligste tarief een paar boekingsstappen later niet ineens flink hoger uitpakt.

 
Vragen of opmerkingen over dit onderzoek? Laat dan hieronder een reactie achter, of neem hier contact op met onze redactie.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken