Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De UNESCO Werelderfgoedlijst: duurzame bezienswaardigheden in Europa

De UNESCO Werelderfgoedlijst: duurzame bezienswaardigheden in Europa

Duurzaam reizen betekent niet dat je in hoeft te leveren op het gebied van mooie bestemmingen. Er zijn namelijk prachtige locaties die je op een verantwoorde en duurzame manier kunt bezoeken. Dit doe je bijvoorbeeld door de UNESCO Werelderfgoedlijst te raadplegen. Deze internationale lijst bevat culturele en natuurlijke monumenten die als onvervangbaar worden beschouwd. Daarom worden ze beschermd en gereguleerd, waardoor we nog jarenlang van deze monumenten kunnen genieten. Elk jaar komen er weer nieuwe bezienswaardigheden op deze lijst. Wil jij de nieuwste duurzame bestemmingen in Europa vinden? Dit zijn een aantal van de hoogtepunten.

Medina Azahara in Spanje

Je vindt dit monument vlakbij de Spaanse stad Còrdoba. Medina Azahara is de naam van een oude stad die hier in de tiende eeuw gebouwd is. Al binnen honderd jaar werd de stad vernietigd en bleven er niets meer dan ruïnes over. Deze ruïnes zijn in de twintigste eeuw opgegraven en bieden vandaag de dag een mooie kijk in het verleden van Spanje.

Ivrea in Italië

Misschien verwacht je alleen historische gebouwen en natuurgebieden op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar niets is minder waar. De moderne stad Ivrea heeft namelijk ook een plek op de lijst veroverd. De gebouwen in Ivrea zijn allemaal door vooruitstrevende architecten ontworpen, waardoor ze een unieke industriële uitstraling hebben.

Chaîne des Puys in Frankrijk

Natuurliefhebbers kunnen dit bijzondere fenomeen bewonderen in het midden van Frankrijk. Chaîne des Puys is een verzamelnaam voor een reeks vulkanen die in de bergen van Frankrijk zijn ontstaan. De groene bergen hebben allemaal indrukwekkende kegelvormige kraters die je een mooi kijkje in de natuur geven.

De Dom van Naumburg in Duitsland

Deze kathedraal vind je in het Duitse plaatsje Naumburg, aan de oostzijde van het land. De Dom heeft een plek op de lijst veroverd vanwege zijn mooie middeleeuwse architectuur. Volgens experts geeft dit gebouw een perfect inzicht in de manier waarop er gebouwd werd in de middeleeuwen, waardoor de kathedraal grote culturele waarde heeft.

Het bekendste UNESCO monument in Europa

Alle nieuwe monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn natuurlijk een mooie toevoeging, maar misschien wil je wel een echte klassieker bezoeken. Een van de populairste UNESCO monumenten in Europa is het historisch centrum van Rome. Dit is de verzamelnaam voor alle oude ruïnes in de stad, waaronder het Colosseum, het Forum en het Pantheon.

Jouw steentje bijdragen

Er is duidelijk genoeg te beleven wanneer je graag op een duurzame manier reist. Je kunt overigens niet alleen een steentje bijdragen door de juiste bestemmingen uit te kiezen. Kies er bijvoorbeeld voor om het vliegtuig links te laten liggen en maak een reis met een elektrische (deel- of huur?) auto of pak de trein. Ook in je woning kan je enkele duurzame keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld energieleveranciers vergelijken om te bepalen welke leverancier de meest schone en duurzame energie levert. Zo wordt jouw huis altijd voorzien van groene stroom, ook tijdens je volgende stedentrip.

Foto’s 1, 2 en 3: Wikimedia Commons

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken