Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Een weekendje Parijs: de positieve én negatieve kanten

Een weekendje Parijs: de positieve én negatieve kanten

Parijs is één van de meest populaire bestemmingen voor een stedentrip. In de Franse hoofdstad valt ook veel te zien en te beleven. Toch kan een bezoek aan Parijs ook minder leuke kanten hebben. Wat zijn de positieve én negatieve aspecten van een stedentrip naar Parijs?

5 Positieve punten

1. Romantische stad

Parijs is één van de meest elegante hoofdsteden van Europa. De architectuur, de avenues, de parken, de beelden, het straatmeubilair, alles ademt elegantie. Ook de wandelmogelijkheden langs de Seine maken van de stad een geschikte bestemming voor verliefde paartjes.

En dan heb je ook nog de Pont des Arts. Aan de gietijzeren omheining van deze brug kan je samen met je geliefde een hangslot bevestigen en dan de sleutels in de Seine gooien. Dit is symbolisch voor de eeuwige liefde tussen twee mensen. Mijn vrouw en ik hebben dat ook gedaan en dat was een mooi emotioneel moment.

Pont-des-Arts-2
Pont des Arts

2. Veel musea

Parijs telt circa 150 geweldige musea. Het is dus lastig kiezen, zeker als je maar een weekendje hebt. De verscheidenheid heeft echter ook een voordeel: of je nu houdt van Aziatische kunst, literatuur of geschiedenis, er is voor ieder wat wils. Wij bezochten drie musea.

Het Louvre is het grootste en bekendste museum van Parijs. Of je nu bent geïnteresseerd in de Perzische oudheid of in Italiaans renaissance kunst, in het Louvre kan je het vinden. Het advies is nadrukkelijk om niet te proberen alles in één keer te zien. Het museum is daar te groot voor. Slimmer is om te kiezen voor je favoriete periode in de kunstgeschiedenis en alleen die afdeling te bezoeken.

Parijs kent een aantal musea die helemaal zijn gewijd aan één kunstenaar. Bekend is het Picassomuseum, maar mijn persoonlijke favoriet is het Musée Rodin. Dit museum staat van boven tot onder vol met beelden van de 19-eeuwse beeldhouwer Auguste Rodin. Zelfs in de museumtuin staan beelden uitgestald. Bekende werken van de Franse beeldhouwer zijn De Denker, De Kus en De Burgers van Calais.

Een kaartje voor het Musée de l’armee geeft ook toegang tot het enorme praalgraf van Napoleon Bonaparte in de Dôme des Invalides. Alleen al om die reden is een bezoek aan dit museum de moeite waard. Het praalgraf en alles daar om heen laten goed zien hoe gek de Fransen nog steeds zijn op Napoleon Bonaparte. Verder heeft het museum veel te bieden voor wie houdt van geschiedenis.

The-Kiss-in-musee-Rodin
De Kus, in Musée Rodin

3. Alle regionale keukens in één stad

Frankrijk kent ontzettend veel regionale keukens. Iedere streek heeft weer zijn eigen overheerlijke specialiteiten. Om alles te proeven kan je door heel Frankrijk reizen, maar je kan ook een bezoek brengen aan de hoofdstad. In Parijs is vrijwel iedere Franse regio vertegenwoordigd met een restaurant.

Daarnaast zijn de Parijse restaurants over het algemeen zeer betaalbaar. Je krijgt kwaliteit voor een scherpe prijs. Enkele aanraders:

De naam Ambassade d’Auvergne geeft het al aan: op de menukaart van dit restaurant staan specialiteiten uit de Auvergne. Dat is een streek in midden Frankrijk, maar het restaurant zelf staat in hartje Parijs. Vlakbij de Centre de Pompidou.

Waar kan je ver van Bretagne genieten van Bretonse specialiteiten? Dat kan bij Chez Michel. Dit betaalbare restaurant vlak bij de Gare du Nord is gespecialiseerd in de Bretonse keuken.

De boot nemen om te kunnen genieten van de Corsicaanse keuken? Niet nodig, want in hartje Parijs bevindt zich het Corsicaanse restaurant L’Alivi.

4. Compacte stad

Een groot voordeel van Parijs is dat de belangrijkste attracties zich op loopafstand van elkaar bevinden. In een wandeling van amper 3 kilometer kan je lopen van de Notre Dame, via de Pont des Arts, Musée du Louvre, Jardin des Tuileries, Place de la Concorde tot de Champs-Élysées. En 2,5 kilometer verder ben je al bij de Eiffeltoren.

Reu-Royal
Rue Royal

En als je deze afstanden toch nog iets te ver vindt, of als je naar een bezienswaardigheid wilt die iets verder weg ligt, dan is er altijd nog de metro.

5. Efficiënte metro

De snelste en makkelijkste manier om door Parijs te reizen, is met de metro. Na Londen heeft Parijs het oudste metronetwerk ter wereld. Het is ook een heel fijnmazig netwerk en de metro’s rijden zeer frequent. Meestal hoef je niet langer dan een paar minuten te wachten. En de kaartjes zijn heel betaalbaar.

4 Negatieve punten

1. Zakkenrollers

De Parijse metro is niet alleen efficiënt en snel, maar het is ook de favoriete werkplek van zakkenrollers. Je loopt vooral een risico als het druk is, zoals in de ochtend- en avondspits.

Helaas zijn mijn vrouw en ik hier ook het slachtoffer van geworden. Wij hebben twee fouten gemaakt. Als eerste hadden wij teveel contant geld bij ons en daarnaast wilden wij per se de metro halen die al op het perron stond. Hierdoor letten wij een moment minder goed op onze spullen. Hadden wij rustig op de volgende metro gewacht, dan was er waarschijnlijk niets gebeurd.

Metro-station-Parijs
Parijse Metrostation

De kans om slachtoffer te worden van zakkenrollers is in Parijs relatief groot. Een goede reisverzekering kan daarbij helpen, maar het is niet zaligmakend. Camera’s, mobiele telefoons en andere spullen vallen bijna altijd onder uw reisverzekering, maar dit geldt niet voor contant geld en bankpassen en/of creditcards. Dat is vaak niet meeverzekerd. Benieuwd wat je kunt doen om zakkenrollers geen kans te geven? Bekijk dan deze 10 Tips om zakkenrollen tegen te gaan.

2. Opdringerige oplichters

In iedere Europese hoofdstad zijn oplichters actief, maar Parijs staat er om berucht. Het is ook verbazingwekkend hoe openlijk de Parijse oplichters proberen om geld af troggelen bij toeristen.

Een veelvoorkomende truc waar je voor moet oppassen is een goede doelen-scam, vaak te herkennen aan een vrouw met een clipboard. Zij zegt geld in te zamelen voor een goed doel. Trap hier niet in, want het goede doel bestaat niet. Beter nog is ieder contact te vermijden. Zo gauw een oplichter de kans krijgt om je aan te spreken, kan het lastig zijn om ervan af te komen. Bij ons moest er zelfs een gendarme aan te pas komen, voordat wij met rust werden gelaten.

Kijk ook uit voor de ‘gratis’ waarzegsters. Zij zeggen dat zij gratis je toekomst willen voorspellen, maar naar een aantal minuten eisen ze opeens geld voor hun service. Als je weigert, dan beginnen ze herrie te schoppen. Soms komt een collega-waarzegster erbij staan om extra druk uit te oefenen.

Oplichters zijn vooral actief in de buurt van toeristische topattracties zoals de Eiffeltoren en de Sacré-Cœur. In het 200 meter lange straatje die loopt van de metro naar de Sacré-Cœur staan soms meer dan 10 balletje-balletje-standjes, een bekend oplichtersspel.

Tip: Ga met een grote boog om iedere vreemdeling die je aan wil spreken. Dat is de beste manier op oplichters geen kans te geven.

3. Wisselvallig weer

Hoewel de Franse hoofdstad meer dan 400 kilometer zuidelijker ligt dan de Nederlandse, blijft het een Noord-Europese stad met een zeeklimaat. Dit betekent dat wie naar Parijs gaat, altijd een risico loopt op slecht weer. Vooral de kans op regen is groot, maar het kan er ook erg koud zijn. Min of meer hetzelfde als bij ons dus.

4. Lange rijen voor topattracties

Met name bij de Eiffeltoren, de Notre Dame en het Louvre staan meestal lange rijen. Bij de Eiffeltoren is een wachttijd van meer dan 2 uur geen uitzondering.

Rij-voor-de-Eiffeltoren
Rij voor de Eiffeltoren

Gelukkig kan je bij het Louvre en de Eiffeltoren online tickets kopen. Bij de Notre Dame is dat niet mogelijk, daar zal je echt in de rij moeten staan. Hier staat tegenover dat toegang tot de Notra Dame gratis is. Alleen voor de toren en de schatkamer moet je een entreekaartje kopen.

Het advies is wel om kaartjes te kopen via de officiële websites van de Eiffeltoren en het Louvre, of een betrouwbare ticketverkoper. Bij sommige commerciële partijen betaal je meer dan het dubbele van het reguliere tarief.

Bij online verkoop van kaartjes werkt de officiële website van de Eiffeltoren met vaste tijden. Vaak zijn de online tickets weken voor een bepaalde datum uitverkocht. Het is daarom verstandig om ruim van te voren tickets te kopen.

Reisadvies

Laat de negatieve punten je niet weerhouden om naar Parijs op vakantie te gaan. Want als je goed bent voorbereid en het weer zit een beetje mee, dan zal je stedentrip zonder twijfel slagen!

Deze gastblog is geschreven door Robin Kerkhof. Hij is werkzaam voor Generali Nederland en bezoekt regelmatig leuke steden binnen Europa.

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken