Ingeklemd tussen Griekenland, Roemenië, de Balkan en de Zwarte Zee ligt Bulgarije. Waar de regering veel moeite doet om kuststroken met fantasierijke namen als ‘Zonnestrand’ en ‘Goudstrand’ zoveel mogelijk op het Spaanse Benidorm te laten lijken, ligt de échte parel van Bulgarije in het westen van het land: Sofia.

Bij het boeken van een stedentrip denk je wellicht niet meteen aan Sofia, maar de oude stad aan de rivier de Isker is verrassend veelzijdig!

De geschiedenis van Sofia gaat terug tot het begin van de jaartelling. Sindsdien hebben diverse volkeren, van de Romeinen tot de Turken, geregeerd in Sofia, en dat is nog steeds te merken in het straatbeeld. Zo werd het Cyrillisch schrift, dat je onder andere op alle winkelpuien ziet, geintroduceerd door de Russen.

Leer meer over de geschiedenis van Sofia in één van de vele musea in de stad, zoals het Nationaal Historisch Museum, het Archeologisch Museum of het Militair Museum. Geen liefhebber van musea? Uitgaan in Sofia is ontzettend leuk en modern, en bovendien zeer goed betaalbaar!

De Alexander Nevski kathedraal is ongetwijfeld het bekendste religieuze gebouw in de stad, maar bezoek tijdens een stedentrip Sofia ook de Kerk van Sint Joris (het oudste gebouw van Sofia) of de Kerk van Boyana, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.