Het centraal gelegen en bijna 1200 jaar oude Kassel ligt aan de voet van Bergpark Wilhelmshöhe, het grootste bergpark van Europa, en is zeer goed bereikbaar per auto en trein.

Kunst-, cultuur-, maar ook muziek-, winkel- en wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een stedentrip Kassel. De stad heeft een gezelligcentrum, waar ook de stadsschouwburg, het Staatstheater en Slot Orangerie te vinden zijn.

In de kunstwereld is Kassel zeer bekend, vooral vanwege de documenta, een vijfjaarlijkse kunstmanifestatie rond eigentijdse kunst. Gedurende 100 dagen is de stad het culturele centrum van Europa, waarbij het Fridericianum het belangrijkste gebouw is. In 2012 vond de meest recente editie van documenta plaats, voor de eerstvolgende moet je wachten tot 2017.

Kassel ligt letterlijk tegen een heuvel omhoog, aan de voet van Bergpark Wilhelmshöhe. In dit prachtige park zijn onder andere watervallen, een slot en een 70 meter hoog standbeeld van Hercules te vinden. Niet voor niets is Bergpark Wilhelmshöhe in 2013 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Kunst en natuur ten overvloede dus, tijdens een stedentrip naar Kassel.

Opmerkelijk genoeg is Kassel ook de Europese wasberenhoofdstad. Nergens in Europa komen zoveel wasberen voor als in de omgeving van Kassel. De kans dat je een wasbeer tegenkomt is dus vrij groot!