Aan de Finse golf, op nog geen honderd kilometer van Helsinki, ligt Tallinn. Deze hoofdstad van Estland, dat tot 1991 onder de heerschappij van Rusland viel, is een stad die menig toerist verbaast tijdens een stedentrip, of tijdens een uitstapje vanuit Helsinki.

De invloeden van alle ‘eigenaren’ zijn nog altijd goed zichtbaar. Duitsers en Russen, maar ook Finnen, Denen en Zweden hebben hier hun sporen achtergelaten. Tallinn is hierdoor een combinatie van het beste van vijf volkeren.

Een derde van alle Esten woont in de hoofdstad Tallinn, en dat is niet zonder reden. Binnen de stadsmuren, die voorzien zijn van vele torens en poorten, ligt het oude centrum, of Vanalinn. Dit romantische stadscentrum, dat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, telt vele pakhuizen, kerken en nauwe steegjes. Een heerlijke plek om doorheen te struinen dus.

Op de Domberg, dat centraal in Vanalinn ligt, vindt je de meeste bezienswaardigheden, zoals de prachtige Alexander Nevsky kathedraal en het Parlementsgebouw. Op de Domberg vind je ook vele restaurants, en kun je genieten van een schitterend uitzicht over de rest van de stad.

Een groot voordeel van een stedentrip Tallinn is de bereikbaarheid. Vanuit Amsterdam, Düsseldorf of Brussel duurt de vlucht wellicht vier uur, maar vanaf vliegveld Ülemiste loop je zo het centrum in. Vanuit Tallinn ben je binnen anderhalf uur in Helsinki, waardoor beide steden uitstekend te combineren zijn.