De Noord-Franse universiteitsstad Rijsel, of Lille, is met ongeveer 225.000 inwoners niet een ontzettend grote stad. De stad is echter wél het middelpunt van een groot, twee miljoen inwoners tellend, stedelijk gebied, waartoe onder meer ook Kortrijk en Roubaix behoren.

Rijsel heeft het beste van twee werelden. De unieke mix van de sfeer en karakteristieke kenmerken van een kleine, gezellige stad, met de voorzieningen en bereikbaarheid van een heuse metropool vind je nergens anders in Frankrijk.

In 2004 was de Rijsel, samen met het Italiaanse Genua, de culturele hoofdstad van Europa en dat was zeker geen slechte keuze. De bijna duizend jaar oude stad heeft een indrukwekkende geschiedenis en telt diverse musea, waaronder Museé Charles de Gaulle. Ook het belangrijke kunstmuseum Palais des Beaux-Arts de Lille, na het Louvre het grootste museum van Frankrijk, is in de stad gevestigd.

Niet alleen cultuur- en museumliefhebbers zullen Rijsel geweldig vinden, want de Noord-Franse stad is een shopstad bij uitstek. De historische binnenstad telt vele winkeltjes, maar ook het moderne Euralille is een waar winkelparadijs.

Rijsel is ook een echte evenementenstad. Zo vind hier het jaarlijkse Lille Comics Festival gehouden, een bekend tweedaags stripfestival in het eerste weekend van november. Ook vindt ieder jaar in het eerste weekend van september de Braderie van Rijsel plaats, dat met één à twee miljoen bezoekers de grootste rommelmarkt van Europa is. Andere terugkerende evenementen zijn fête de la musique in juni, het pianofestival in september en de grootse kerstmarkt in november en december.