Het Franse Straatsburg is de hoofdstad van de regio Elzas en kent enkele bijzondere bezienswaardigheden. Met de auto rij je in slechts 5,5 uur naar Straatsburg waarmee deze internationale stad een prima stedentrip-alternatief is voor Parijs.

Door de centrale Europese ligging, in Frankrijk maar op de grens met Duitsland, huist in Straatsburg net als in Brussel de zetel voor het Europees Parlement. Ook de zetel voor de Raad van Europa en het Hof voor de Rechten van de Mens zitten in Straatsburg.

In Straatsburg zijn veel gebouwen naar zowel Franse als Duitse architectuur gebouwd. De stad kent dan ook een Franse als Duitse historie. Centraal middelpunt van de stad is de Notre Dame de Strasbourg, waarvan vele zeggen dat ze mooier is dan de Notre Dame in Parijs.

In La Petit France, het oude stadscentrum, staan veel oude vakwerkhuizen. Een flink aantal van deze huizen zijn tegenwoordig winkels of restaurants. Omdat het volledige stadscentrum is omgeven met water treft men er veel bruggen die het stadcentrum een uiterst sfeervol karakter geven.

De kerstperiode is een prima tijd voor een weekendje of stedentrip Straatsburg. De hele stad, met name La Petit France, is prachtig versierd met allerlei kerstversieringen. Alle kerstlichtjes geven de stad een warm en knus aanzien. Vooral de kerstmarkt van Straatsburg is een aanrader!