De Schotse hoofdstad Edinburgh heeft een rijke historie. Zo’n 8.000 jaar geleden waren de rotsen en heuvels, waarop Edinburgh gevestigd is, al bewoond. Restanten van deze oerschotten zul je er niet meer aantreffen, maar het stadscentrum herinnert nog steeds aan vervlogen tijden.

Wie denkt dat Edinburgh enkel grijze geschiedenis te bieden heeft, heeft het overigens mis. Zo is Edinburgh een echte winkelstad, maar mag ook een bezoekje aan het Scotch Whisky Heritage Centre uiteraard niet ontbreken tijdens een stedentrip Edinburgh.

De stad Edinburgh begon ooit als fort op Castle Rock. Vanaf hier verdedigden de bewoners zich tegen Romeinen, Engelsen en andere veroveraars. Op deze plaats ligt nu Edinburgh Castle, een fort dat grotendeels in de 17e eeuw werd gebouwd, en waar de Schotse kroonjuwelen worden bewaard.

De Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone (de Schotse kroningssteen) zijn niet de enige reden om naar Edinburgh Castle te gaan. Het uitzicht over de stad is fenomenaal vanaf deze plek. Onder andere St. Giles Cathedral en St. Cuthbert’s Parish Church zijn uitstekend te zien vanaf Castle Rock.

Verder telt Edinburgh tientallen musea, dus ook voor liefhebbers van een museum-stedentrip zijn in de Schotse hoofdstad op de juiste plaats. Wat denk je bijvoorbeeld van het National Museum (geschiedenis), het Royal Museum (wetenschap en techniek) of het Museum of Childhood (speelgoed)? En met onder meer Arthur’s Seat en de Botanical Gardens is Edinburgh één van de groenste hoofdsteden van Europa.