Sint Petersburg is met ruim 5 miljoen inwoners, na de hoofdstad Moskou, de op-één-na grootste en belangrijkste stad van Rusland. Met ruim 120 musea en 50 theaters laat het stadsbestuur zien cultuur en historie hoog in het vaandel te hebben.

Sint Petersburg, dat aan de Finse Golf ligt, heette tussen 1924 en 1991 Leningrad. In het museum in de Peter en Paulvesting, waar de stad in 1703 door Peter de Grote gesticht werd, kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad.

Het duurde liefst 18 jaar om Sint Petersburg te bouwen, maar dat was het Peter de Grote wel waard. Rusland had namelijk een nieuwe hoofdstad nodig, nadat Ivan de Verschrikkelijke de vorige, Novgorod, had laten versloffen. Sindsdien woonden diverse tsaren en tsarina’s in één van de paleizen die in St. Petersburg te vinden zijn. Tijdens een stedentrip Sint Petersburg mag een bezoek aan minimaal één paleis dus ook niet ontbreken.

Behalve paleizen kent St. Petersburg ook veel musea, waarvan de Hermitage ongetwijfeld de bekendste is. De Hermitage is gevestigd in het Winterpaleis, en is één van de grootste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld.

Ook liefhebbers van theater (Mariinskitheater) en kerken (Kerk van de Verlosser op het Bloed) komen in Sint Petersburg uitgebreid aan hun trekken. Met al dat moois zou je bijna vergeten dat de stad ook nog veel winkel- en uitgaansgelegenheden telt