Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Stedentrip Special: Lissabon

Stedentrip Special: Lissabon

Een nieuwe maandelijkse rubriek op StedenTripper.com is Stedentrip Special. Iedere maand staat een andere Europese stad centraal, waarbij we de leukste bezienswaardigheden worden uitgelicht en handige reistips worden gegeven.

Deze maand de -volgens velen- mooiste stad van Portugal: Lissabon.

Lissabon
De brug Ponte 25 Abril, met daarachter Lissabon, via Paulo Dias

 

Vervoer

In ongeveer 2,5 uur vlieg je vanaf Amsterdam of Brussel Airport naar de luchthaven van Lissabon, Portela, die dichtbij het centrum van de stad ligt. Ook vanaf Düsseldorf of Keulen kun je wekelijks een vlucht naar Lissabon boeken. De vluchten worden verzorgd door Vueling, Transavia, KLM, AirBerlin of Thomas Cook Airlines.

Je kunt Lissabon ook combineren met een bezoek aan Porto. Er zijn dagelijks meerdere vluchten tussen beide Portugese steden, en Porto is ook goed bereikbaar vanaf de kleinere Nederlandse, Duitse en Belgische vliegvelden.

 

Magische ligging

Ruim 1.200 jaar geleden waren de mensen al overtuigd van de mooie locatie van Lissabon, op de plek waar de rivier de Taag opgaat in de Atlantische Oceaan. Volgens de legende werd Lissabon zelfs gesticht door de Griekse held Odysseus. Sindsdien waren onder meer de Feniciërs, de Romeinen, de Moren en diverse Iberische volkeren de baas over Lissabon, totdat de Portugezen het in 1147 veroverden, en niet meer prijsgaven.

/wp-content/blogimages/lissabon.jpg
Verdediging van Lissabon vanuit Castelo de São Jorge, via Selenis

Dankzij deze geschiedenis is Lissabon een ongekend mooie stad, met kasteeltjes, kathedraaltjes en eeuwenoude pleinen. De romantiek wordt versterkt door de rivier de Taag waar de stad aan ligt. ‘De witte stad’, zoals Lissabon liefkozend vanwege zijn witte huisjes wordt genoemd, heeft vele smalle, schilderachtige en romantische straatjes met lokale restaurantjes, maar ook ellenlange, brede en dure winkelstraten en Amerikaans ogende overdekte winkelcentra.

Met zo’n 300 zonnige dagen per jaar is mooi weer bijna een garantie, maar dankzij de ligging wordt het bijna nooit té heet in Lissabon. November, december en januari zijn overigens vrij natte maanden, maar met een gemiddelde temperatuur van zo’n 15 graden nog steeds erg aangenaam.

 

Verlaat de stad niet zonder…

…de oude volkswijk Alfama te hebben bezocht. Ingesloten tussen het kasteel van São Jorge en de Taag galmen hier de geluiden van de fado, de tratitionele Portugese volkszang, door de nauwe straatjes. De restaurantjes laten geuren van lokale specialiteiten ontsnappen, die tot in de kathedraal van Lissabon te ruiken zijn.

Vanuit Alfama loop je door naar Baixa, dat het centrum van de stad is. Hier vind je, naast vele winkels, onder meer de pleinen Praça de D. Pedro IV (ook wel Rossio genoemd), Praça dos Restauradores en het grote Praça do Comércio.


De trambaan in de oude volkswijk, via Javier Román

De prachtige, 100 jaar oude lift Elevador de Santa Justa brengt je vervolgens naar de 40 meter hoger gelegen wijk Bairro Alto, dat de meest toeristische wijk van de stad is. Ook hier verdwaal je graag en gemakkelijk in de met restaurants en winkeltjes versierde straatjes.

Andere bezienswaardigheden die niet op je lijstje mogen ontbreken zijn het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos, het moderne kunstmuseum Centro de Arte Moderna José de Azeredo Perdigão (of kortweg CAMJAP) en het immense Oceanium in het Parque das Nações.

Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos
Mosteiro dos Jerónimos, via Ricardo Jorge Vidalgo

 

Culinaire veelzijdigheid

De Portugese keuken is ontzettend gevarieerd. Men is dol op vis (met name kabeljauw), wat door de ligging van het land natuurlijk niet vreemd is. Naast visstoofpotten en vissoepen staan er ook overigens ook heerlijke vleesgerechten, zoals het populaire Cozido à Portuguesa, op de menukaarten van ieder restaurant.


Het diner wordt gevangen, met de Toren van Belém op de achtergrond, via Exeter Mogs

Voor iedere smaak is er wat wils in Lissabon. Gambrinus trekt visliefhebbers uit de hele stad aan, terwijl Bica do Sapato gezien wordt als één van de hipste restaurants in de stad.

In de wijk Barrio Alto zijn Assinatura en 100 Maneiras erg smakelijke keuzes, terwijl je luxueus kunt dineren in het oude restaurant Tavares of in Eleven, van chefkok Joachim Körper.

Verder zijn de inwoners van Lissbon erg trots op hun Pastéis de Belém. Deze kleine, zoete roompasteitjes met bladerdeeg, kaneel en poedersuiker worden zowel als dessert als tussendoortje gegeten. Proef deze lokale specialiteit bij Pastéis de Belém, waar je ook vele andere Portugese lekkernijen kunt krijgen. Deze winkel is dagelijks van 8.00 tot 23.00 uur geopend.


Heerlijke Pastéis de Belém, via Charclam

 

Hotels

In Lissabon kun je uitstekende hotels vinden in alle prijsklassen. Het centraal gelegen Hotel Eduardo VII of Hotel Flamingo zijn prima budgethotels en ook pension Residencial Princesa is goed betaalbaar.

In het stijlvolle Tiara Park Atlantic Lisboa, Real Palacio Lissabon of één van de VIP hotels in Lissbon kun je voor een schappelijke prijs luxueus overnachten. Mensen met een dikkere portemonnee kunnen terecht in de vijfsterren-hotels Hotel Britania of Olissippo Lapa Palace.

Ga je voor een unieke ervaring? Boek dan een nachtje in Quinta dos Moinhos de S. Filipe, een hotel in een voormalige windmolen, dat op een klein uur rijden van Lissabon ligt.


De Molen van São Filipe, via MoinhosSaoFilipe.com

 
En alsof dit nog niet genoeg redenen waren voor een bezoekje aan de Portugese hoofdstad: in september is het er gemiddeld 26 graden. Boa viagem!

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken