De Portugese hoofdstad Lissabon, gelegen op slechts 20 kilometer van de Atlantische Oceaan, heeft een nauwe band met de zee. De stad is door zeevaarders gesticht en eeuwen geleden verkenden Portugese zeevaarders vanuit Lissabon de wereldzeeën.

Lissabon is gevestigd op 7 heuvels aan de oever van de rivier de Taag. De verschillende wijken van de stad herbergen diverse bezienswaardigheden als het grote Cristo Rei beeld, het Castelo de Sao Jorge, het Oceanarium en het Hieronymietenklooster.

Het katholieke geloof heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van de inwoners van Lissabon. Het gigantische Christusbeeld aan de zuidoever van de Taag waakt over Lissabon en de stad herbergt diverse kerken en kathedralen. De Basilica da Estrella is één van de bekendste, en met haar witte koepels eenvoudig te herkennen.

Eén van de meest sfeervolle wijken is Alfama. De wijk kenmerkt zich door vele nauwe straatjes en gezellige kroegjes waar men de typerende en tragische fadomuziek intens beleefd. Wandel tijdens een stedentrip Lissabon door Alfama, of neem de tram en ervaar het authentieke gevoel van Lisboa.

Voor een mooi uitzicht over Lissabon is de door Romeinen gebouwde burcht Castelo de Sao Jorge een aanrader. Tijdens het weekend is deze burcht echter een populaire bestemming en kan het er behoorlijk druk zijn.