Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Leukste Bezienswaardigheden in Lissabon

De Leukste Bezienswaardigheden in Lissabon

Eigenlijk is Lissabon drie citytrips in één. Het omvangrijke centrum, vol nauwe straatjes en grote pleinen, is het bruisende middelpunt van de stad. Ten noordoosten hiervan ligt het moderne Parque das Nações, ten westen van het centrum ligt de historische wijk Belém. Elk met hun eigen, indrukwekkende bezienswaardigheden. Trek daarom voor een bezoek aan Lissabon minstens een paar dagen uit, want anders wordt keuzes maken een érg lastig karwei.

1. Centrum

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Bereid je dus voor op veel trappen en steile straatjes. Gelukkig brengen de trams, metro’s en stadsliften van Lissabon je moeiteloos naar vrijwel ieder punt in de stad.

De wijken Bairro Alto, Baixa en Alfama

Het stadscentrum bestaat grofweg uit drie wijken; Bairro Alto, Baixa en Alfama. Baixa werd in 1755 vrijwel volledig verwoest, door een van de meest vernietigende en dodelijke aardbevingen ooit. Tienduizenden mensen kwamen om. Sindsdien is Baixa weer volledig opgebouwd, maar hierdoor wel het ‘modernste’ gedeelte in het centrum.

Ten westen van Baixa ligt Bairro Alto, het oude kwartier. Deze wijk is wat statiger en heeft meer allure dan Alfama, dat aan de andere zijde van Baixa ligt. Elk van de wijken ligt echter bezaaid met leuke winkeltjes, fijne restaurants en authentieke barretjes, die met elkaar worden verbonden door kleine straatjes en klinkerweggetjes.

Alfama

Castelo de São Jorge

Vanuit stadskasteel Castelo de São Jorge, in de wijk Alfama, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Taag. De fundamenten van het kasteel, dat op de hoogste heuvel van de stad ligt, zijn al ruim 2.500 jaar oud. De burcht en de omliggende tuinen zijn vrij groot, waardoor je je er zonder problemen een hele ochtend of middag kunt vermaken.

Slecht ter been? Neem dan de tram of bus naar boven. Wel doen hoor, want zowel Castelo de São Jorge als het uitzicht zijn absoluut de moeite waard!

Castelo de São Jorge

Kathedraal van Lissabon

Als je te voet naar Castelo de São Jorge bent gegaan, kom je op de weg naar beneden de Kathedraal van Lissabon tegen. Deze bijna 1.000 jaar oude kerk is één van de grootste en oudste kerken van de stad. Vanwege de vele aardbevingen die Lissabon door de jaren heen hebben geteisterd, is de kathedraal regelmatig gerestaureerd en in een mix van architectuurstijlen opgetrokken. Wel een erg mooie mix, overigens.

Lissabon Kathedraal

Igreja de São Roque

Een stuk kleiner is de Igreja de São Roque. Deze kerk zou je bijna voorbij lopen, van de buitenzijde van het gebouw is niet opvallend of bijzonder. Dat verandert echter zodra je over de drempel stapt, want de binnenzijde van deze kerk is een overdaad aan pracht en praal. De wanden, de altaars, het plafond en acht kapellen zijn van boven tot onder versierd met schilderingen, houtsnijwerk en vooral veel goud.

Igreja de São Roque, Lissabon

Santa Justa-Lift

Om de hoogteverschillen in de stad snel te overbruggen, zijn er op verschillende plaatsen in Lissabon stadsliften gebouwd. De bekendste is de 45 meter hoge Santa Justa-lift, die volledig uit ijzer is opgebouwd en rondom versierd is met neogotische figuren. Tegenwoordig doet de 115 jaar oude lift vooral dienst als toeristische attractie.

Santa Justa lift, Lissabon

Museu Nacional de Arte Antiga

Museu Nacional de Arte Antiga, of het Nationaal Museum voor Oude Kunst, is het belangrijkste museum van Portugal. De museumcollectie van het MNAA bevat schilderijen, beeldhouwwerken, meubelen, textiel, tekeningen en andere decoratieve kunst, van de Middeleeuwen tot de vroege negentiende eeuw. Niet alleen van Portugese meesters, ook werken van Jheronimus Bosch, Antoon van Dyck en Nicolas Poussin hangen aan de museumwanden.

Lissabon Museu Nacional de Arte Antiga

Rua Augusta

De Rua Augusta is één van de belangrijkste winkelstraten van Lissabon, in de wijk Baixa. Aan weerszijden van de straat zijn winkels gevestigd, in het midden bieden diverse terrasjes afleiding van het shopgeweld. De straat eindigt met de triomfboog Arco da Rua Augusta, die toegang biedt tot het enorme plein Praça Do Comércio aan de Taag.

Lissabon Rua Augusta

Mooie pleinen

Praça Do Comércio is het grootste plein in de stad, maar lang niet het enige. Praça dos Restauradores, Rossio, Praça de Figueira en Praça Martim Moniz zijn slechts enkele voorbeelden van prachtige open stukken in de stad, waar locals en toeristen samenkomen om te relaxen en te genieten.

2. Parque das Nacoes (Expo)

Toen Lissabon in 1998 de Wereldtentoonstelling mocht organiseren, werd hiervoor een volledige nieuwe wijk gebouwd: Parque das Nações. Een strook van 5 kilometer langs de Taag werd speciaal voor Expo 98 ingericht. Ook jaren na het sluiten van de tentoonstelling wordt de wijk door de meeste inwoners van Lissabon daarom nog steeds Expo, of Oriente genoemd.

Torre Vasco da Gama

Eyecatcher van het Expo-gebied is de Torre Vasco da Gama. Deze 145 meter hoge toren doet tegenwoordig dienst als hotel en is niet meer als uitzichtpunt te bezoeken. Maar niet getreurd – de kabelbaan van Parque das Nações voert je langs de Taag, en biedt een prachtig uitzicht op Torre Vasco da Gama, maar ook op andere mooie gebouwen langs het water. Zoals metrostation Gare do Oriente, van architect Santiago Calatrava.

Lissabon Torre Vasco da Gama

Oceanário de Lisboa

Schuin tegenover dit moderne metrostation staat het op één na grootste aquarium ter wereld, Oceanário de Lisboa. In de enorme zoutwatertanks van dit oceanarium zwemmen onder meer haaien, octopussen, barracuda’s, zeeotters, pinguïns en zelfs een zeldzame maanvis, of mola mola. Het Oceanário de Lisboa trekt jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers.

oceanario

Pavilhão do Conhecimento (Wetenschapsmuseum)

Reis je met kinderen? Combineer het oceanarium dan met een bezoek aan het interactieve ontdekkingscentrum Pavilhao do Conhecimento. Dit Wetenschapsmuseum ligt namelijk pal tegenover het aquarium. Ontdek hier hoe een tornado werkt, of dat liggen op een spijkerbed helemaal geen pijn doet. Plezier voor jong en oud!

Vasco da Gama-winkelcentrum

Overdekt winkelen doe je in shopping mall Vasco da Gama. Ruim, en opgetrokken in dezelfde moderne architectuurstijl als de rest van Parque das Nações. Handig: de winkels zijn grotendeels op onderwerp gerangschikt. Restaurants vind je bijvoorbeeld op de bovenste verdieping. Wil je nog meer shoppen? Ga dan Amoreiras, Armazens do Chiado, of het immense Colombo, allen meer richting het centrum van de stad.

Lissabon Winkelcentrum Vasco da Gama

3. Belem

De tram brengt je in no-time van het centrum van Lissabon naar Belém, aan de westzijde van de stad. Deze oude stadswijk heeft enkele prachtige verrassingen voor je in petto.

Mosteiro dos Jerónimos

Het Hiëronymietenklooster, of Mosteiro dos Jerónimos, is één van de meest prominente gebouwen van Lissabon. Het is waarschijnlijk gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama, die onder de aangrenzende kerk begraven ligt. Al sinds 1983 staat het Hiëronymietenklooster op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen, en dat is niet zonder reden. Wát een prachtig gebouw. De zandstenen wanden en bogen van de kloostergangen zijn tot in de kleinste details afgewerkt, de kerk Santa Maria is op zijn minst imposant te noemen.

Mosteiro dos Jerónimos

Torre de Belém

Deels ceremoniële toegangspoort, deels verdedigingstoren, maar vooral bijzonder mooi. De Toren van Belém is samen met Hiëronymietenklooster ingeschreven als Werelderfgoed, en gezien de architectuurstijl is dat niet verwonderlijk. Net als het nabijgelegen klooster is de toren opgetrokken in de opvallende Manuelstijl. Sierlijk, en vol delicate, Moors-aandoende elementen en decoraties.

Lissabon Torre de Belem

Berardo Collectie Museum

De moderne en hedendaagse kunst van Lissabon worden tentoongesteld in Museu Colecção Berardo. Dit museum ligt aan de Taag, pal tegenover Mosteiro dos Jerónimos. De permanente collectie bestaat uit meer dan 1.000 kunstwerken van onder meer El Lissitzky, Piet Mondriaan, Andy Warhol en Kazimir Malevitsj. Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke exposities. Het museum is dagelijks (gratis!) te bezoeken tussen 10 en 19 uur, in het weekend zijn de deuren meestal nog een paar uur langer open.

Lissabon Berardo Collectie Museum

Padrão dos Descobrimentos

De Portugese ontdekkingsreizigers voeren het verst van allemaal. Om hen te eren werd het momument Padrão dos Descobrimentos gebouwd. Op een 52 meter hoog schip staan 33 bekende Portugese zeevaarders, die allen richting de oceaan turen. Binnenin het monument wordt een film over de geschiedenis van de 33 avonturiers getoond, bovenop Padrão dos Descobrimentos is een uitkijkpunt. Van hier heb je een mooi uitzicht, onder meer op de ruim 2 kilometer lange Ponte 25 de Abril.

Het heerlijke klimaat, de ligging aan het water en de uitstekende culinaire faciliteiten zijn al voldoende redenen om Lissabon tot Europa’s beste stedentripbestemmingen te rekenen. Maar als je dat combineert met de vele bezienswaardigheden in de stad, blijkt al snel dat de Portugese hoofdstad misschien wel ondergewaardeerd wordt.

Meer zien van Lissabon? Bekijk dan hier de fotoreportage van deze prachtige stad.

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken