Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Meest Afgelegen Hotels van Europa

De Meest Afgelegen Hotels van Europa

Een bruisende stad is geweldig, maar een kleinschalig hotel in de middle of nowhere heeft absoluut ook zijn charmes. Ver weg van de vierentwintig verdiepingen tellende luxehotels, in een dorpje met minder inwoners dan er op een gemiddelde zaterdagmiddag in de rij staan bij de H&M, kun je immers pas écht tot rust komen.

Na Azië is Europa het dichtstbevolkte continent, maar ook hier zijn er genoeg uitgestrekte vlakten te vinden, waar het al een drukke boel is als je twee keer per jaar iemand tegenkomt. Op sommige van dit soort plekken kun je ook hotels vinden, speciaal voor de ultieme rustzoekers.

Barentsburg Hotel – Barentsburg, Rusland/ Noorwegen

Ongeveer 560 kilometer ten noorden van Noorwegen ligt de eilandengroep Spitsbergen. Volgens het in 1920 gesloten Spitsbergenverdrag is het voor ieder land mogelijk om zich te vestigen op Spitsbergen, zolang men dit maar onder dezelfde voorwaarden doet die tussen Noorwegen en Spitsbergen zijn vastgelegd. Rusland is tot nu toe het enige land dat hiervan gebruik heeft gemaakt, met het stichten van het plaatsje Barentsburg.

Met zo’n 500 voornamelijk Russische en Oekraïnse inwoners is Barentsburg, na Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen. Met een kolenmijn, een Russisch consulaat, een standbeeld van Lenin, een sportcentrum en zelfs een museum is Barentsburg een echt Russisch dorp. Sinds een paar jaar krijgt het toerisme voorrang boven het verliesgevende mijnwerken. Met onder meer ijsbeer- en walvistochten probeert men bezoekers naar het Barentsburg Hotel te trekken.


Er ligt lang niet altijd sneeuw in het mijnwerkersdorpje, via Late Red

Marisco Castle – Lundy, Engeland

Op zo’n 20 kilometer van de kust bij Devon, in het Kanaal van Bristol, ligt Lundy Island. Officieel heeft het eiland 28 inwoners, maar tijdens de zomermaanden groeit dit aantal al snel tot meer dan 100. Overnachten kan hier onder meer in een oude school, een vuurtoren, op een camping of in het 13e eeuwse Marisco Castle.

Drie meter dikke muren beschermen de gasten tegen regen en wind, die het eiland af en toe flink teisteren. Zodra het zonnetje doorbreekt is het echter genieten op Lundy. Wandelen, vogelspotten, snorkelen of mountainbiken behoren tot de mogelijkheden. In alle rust, uiteraard.

Overnachten in één van de drie kamers van Marisco Castle kost ongeveer 100 Euro per nacht, maar je zult dit ver vooraf moeten reserveren. De mooiste plekjes zijn immers vaak als eerste weg.


Ook het uitzicht vanuit het kasteel is prachtig, via SebBrennan

Hotel Arctic – Ilulissat, Groenland

Via Edinburgh of Kopenhagen vlieg je in ongeveer 7 uur naar Kangerlussuaq, de grootste luchthaven van het enorme eiland Groenland. Officieel behoort het niet tot Europa, maar doordat Groenland een autonoom land binnen Denemarken is, wordt het er vaak toch toe gerekend. Na de landing op Kangerlussuaq volgt een vlucht van een klein uur naar Ilulissat, waarbij je onder meer de poolcircel passeert. Vanaf het vliegveldje is het nog even rijden, waarna je in Hotel Arctic eindelijk kunt bijkomen van de lange reis.

Maar bijkomen kun je hier! De uitgestrekte witte vlakte, die je per snowmobile kunt verkennen, is adembenemend. Ook kun je een uitstapje maken naar het Ilulisat IJsfjord, dat opgenomen is op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen.

Overnachten in het meest noordelijk gelegen viersterrenhotel ter wereld kost ongeveer 200 Euro per nacht. Voor hetzelfde bedrag kun je ook een nacht in één van de iglo’s van het hotel doorbrengen.


De iglo’s van Hotel Arctic, via Jorgen Bjerring

The Old Forge – Inverie, Schotland

The Old Forge is de meest afgelegen pub van het vasteland van Groot Brittannië. Je kunt hier niet alleen een ale of whisky drinken, maar ook overnachten. De kamers variëren van authentieke kamers in typische Schotse stijl, tot luxe ecolodges.

De snelste manier om in Inverie te komen, is door per auto van Inverness naar Mallaig te reizen. Na deze autorit van zo’n 2,5 uur is het nog 7 nautische mijl, of 13 kilometer, naar het afgelegen dorpje in de Highlands.

De 100 inwoners op het schiereiland Knoydart, waar Inverie ligt, vertellen graag alles over de omgeving. Aanspraak is schaars, want het dorp is niet met een weg verbonden met de buitenwereld. Deels doordat dit bemoeilijkt wordt door het bergachtige gebied, maar ook deels omdat de inwoners dit mooie stukje Schotland graag voor zichzelf houden.


Doet u mij maar een tafeltje bij het raam, via Matti Keltanen

IJshotel Bâleameer – Bâlea, Roemenië

Zodra de temperatuur onder het vriespunt verdwijnt, worden de ijskunstenaars uit de omgeving van het Bâleameer opgeroepen. Sinds 2006 bouwen deze ijskonijnen hier ieder jaar het IJshotel Bâlea opnieuw op, om het in het voorjaar weer langzaam te zien smelten.

In de winter is het gletsjermeer, waar het hotel aan ligt, alleen per kabelbaan te bereiken. Dit is zeker geen straf, want op iets meer dan twee kilometer hoogte is het uitzicht over het F?g?ra?gebergte schitterend. Hierdoor wordt het overigens wel wat lastig om grote koffers mee te nemen.

Te voet, ski of sneeuwscooter kun je de indrukwekkende natuur in de omgeving verkennen. Wordt het je, ondanks de acceptabele temperatuur van rond het vriespunt, toch te koud onder de voeten, dan kun je jezelf even opwarmen in het nabijgelegen chalet.


Tijdens de zomermaanden kun je alleen in Chalet Bâlea (onder) verblijven, via Alex Flora

Pädaste Manor – Muhu, Estland

In de wintermaanden kun je het Estse eiland Muhu, dat ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tallinn ligt, per ijsbrug bereiken. Zodra het warmer wordt ben je aangewezen op de ferry of een helikopter. Welke oversteek je ook kiest, het is zonder meer de moeite waard.

Muhu is groter dan waddeneiland Texel, maar telt slechts 1.500 inwoners, die vooral in het havendorpje Kuivastu wonen. Aan de zuidkust van het eiland, vlak voordat de weg plotseling ophoudt, ligt het luxueze Pädaste Manor. Met 25 kamers, die van alle gemakken zijn voorzien, is dit ongetwijfeld één van de rustigste en meest afgelegen resorts van Europa.

Wil je nóg meer afgezonderd zitten, dan kun je voor 35 Euro per nacht ook de jachthut Onni op het naastgelegen eiland Kõinastu afhuren. Dit is één van de weinige huizen op het kleine eiland, dat officieel slechts vier inwoners telt.


De mooiste voortuin van Estland, via Pädaste Manor

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken