Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Vreemdste Festivals van Europa

De Vreemdste Festivals van Europa

Ieder jaar vinden door heel Europa vele duizenden festivals plaats, waarvan sommige al eeuwenlang op de lokale agenda’s staan. Tussen deze traditionele feesten bevinden zich enkele festivals die een, op zijn zachts gezegd, nogal aparte oorsprong of inhoud kennen.

We hadden de titel overigens net zo goed kunnen wijzigen in ‘De Vreemdste Festivals van Spanje’ kunnen noemen. Met vijf festivals zijn de Spanjaarden namelijk verreweg het beste vertegenwoordigd in deze top tien.

La Tomatina, Buñol (Spanje)

Ben je dol op tomaten? Dan moet je in de laatste week van augustus zeker eens een stedentrip naar Valencia boeken. Vanuit deze havenstad rijd je namelijk in een half uurtje naar Buñol, waar ieder jaar La Tomatina plaatsvindt. Ruim 40 ton tomaten wordt eerlijk verdeeld over ongeveer 50.000 deelnemers, waarna het anders zo gewone dorpje het toneel wordt van het grootste tomatengevecht ter wereld.


Besmeurde deelnemers in Buñol, via Davidd

La battaglia delle arance, Ivrea (Italië)

In het noorden van Italië, op ongeveer 100 kilometer ten westen van Milaan, kennen ze een vergelijkbaar festival. Tijdens La battaglia delle arance kleuren de straten van Ivrea echter niet rood, maar sinaasappel-oranje. De reden voor het festival is men in Ivrea alweer vergeten, maar zeg nou zelf: om elkaar massaal met sinaasappels te bekogelen heb je toch geen reden nodig?


Voorbereiden voor de tweede helft, via Roberta Palazzo

Salto de la Cabra, Manganeses de la Polvorosa (Spanje)

In het Spaanse plaatsje Manganeses de la Polvorosa, tussen Valladolid en de Portugese grens, wordt ook gegooid, maar ditmaal gelukkig niet op elkaar. Het is namelijk al bizar genoeg dat men ieder jaar in januari een levende geit uit een kerktoren gooit. De geit wordt opgevangen door de dorpsbewoners, waarna het geschrokken beest naar het dorpsplein wordt gedragen, als teken dat het St. Vincentfestival is begonnen.


Gelukkig is de kerktoren in Manganeses de la Polvorosa niet zó hoog, via Virgilio

La Pourcailhade, Trie-sur-Baïse (Frankrijk)

Het Zuid-Franse plaatsje Trie-sur-Baïse telt maar 1.100 inwoners, maar tijdens La Pourcailhade (Het Varkenfestival) trekken er vele duizenden extra bezoekers naar het Pyreneeëndorpje. De bewoners en bezoekers vermaken zich met onder meer varkensraces, eetwedstrijden en zelfs een biggengilcompetitie, terwijl velen met een varkensneus op door het dorp lopen. Gek genoeg klinkt het nog best leuk ook.


Vrolijke varkensneuzen in Frankrijk, via La Depeche

Cheese Rolling Festival, Gloucestershire (Engeland)

De spelregels tijdens het Cheese Rolling Festival zijn simpel. In het eerste weekend van juni rolt men in Gloucestershire een kaas van Cooper’s Hill af, om er vervolgens een groep mensen achteraan te sturen. De eerste die de kaas pakt, mag hem houden. Dit gaat niet altijd goed, want ieder jaar belanden er wel een paar dozijn deelnemers en toeschouwers op de Eerste Hulp.


Blijven staan is lastig genoeg, laat staan een kaas vangen, via Will de Freitas

El Encierro, Pamplona (Spanje)

Het stierenfestival in Pamplona is wereldberoemd, maar daarom niet minder vreemd. Om uit vrije wil door de straten van Pamplona te rennen met een aantal dolle stieren achter je aan, moet je immers wel een gaatje in je hoofd hebben. De stierenrennen in Pamplona zijn onderdeel van het zevendaagse festival Sanfermin, waar jaarlijks tussen de twee- en driehonderd gewonden vallen.


De arena is het trieste eindpunt van de stierenrennen, via Kayla Clements

Mpouranifestival, Tyrnavos (Griekenland)

Het Griekse carnaval valt ongeveer gelijk met dat in Nederland en België, maar in Tyrnavos is carnavalsmaandag iéts anders ingericht dan in de Lage Landen. Deze dag staat ook wel bekend als Dirty Monday, of het phallusfestival. Ter ere van Dionysos, de Griekse god van de wijn, drinkt men ontzettend veel, terwijl men schunnige grappen maakt in het met phallussen versierde dorp. Hmm, zo klinkt het eigenlijk als een doorsnee zomeravond in Chersonissos.


Eenmaal per jaar voelen de mannen uit Tyrnavos zich weer schooljongens, via Mpourani.gr

Antzar Eguna, Lekeitio (Spanje)

Spanjaarden en dieren blijken geen goede combinatie. Geitgooien en stierenrennen zijn namelijk niet de enige dieronvriendelijke tradities, want in het Baskische havenstadje Lekeitio maakt ‘ganshangen’ deel uit van het jaarlijkse San Antolín festival. Een (gelukkig al dode) gans wordt aan een koord boven de haven gehangen, waarna inwoners één voor één aan de kop van de gans gaan hangen. Degene die met ganzenkop en al in het water valt, heeft gewonnen. De lol hiervan ontgaat ons echter enigszins…


De gans geeft niet zomaar op, via Goeinako Argazki Lehiaketa

Up Helly Aa, Lerwick (Schotland)

Het Schotse festival Up Helly Aa heeft eigenlijk maar twee elementen: vikingen en vuur. Het vindt plaats op Shetlandeilanden, op de laatste dinsdag van januari. Ieder jaar wordt door de eilandbewoners een groot vikingschip gebouwd, dat, nadat er enkele optochten zijn geweest en de avond begint te vallen, door ‘vikingen’ in brand wordt gestoken. Daarna begint het feestgedruis in Lerwick, maar ook in vrijwel alle andere dorpjes op de Shetlandeilanden.


Een fakkeloptocht, op weg naar het vikingschip, via Twig182

El Colacho, Castrillo de Murcia (Spanje)

Hoewel er in dit laatste Spaanse festival geen dieren aan te pas komen, is El Colacho mogelijk nóg vreemder dan de andere vier. Al sinds 1620 leggen de inwoners van Castrillo de Murcia hun pasgeboren babies op matrassen in het dorp. Vervolgens springen de mannen uit het Noord-Spaanse gehucht over de matrassen heen, om hen zo van de erfzonde te verlossen. Dit doen ze verkleed als de duivel, want anders werkt het natuurlijk niet. Hoewel dit festival als ‘zeer gevaarlijk’ te boek staat, zijn het gelukkig voornamelijk springende mannen die naar de EHBO moeten voor een behandeling.


Gelukkig zijn Spaanse baby’s nooit erg groot, via Helder Rui

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken