Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Hotelbeoordelingen: Hoe betrouwbaar zijn ze?

Hotelbeoordelingen: Hoe betrouwbaar zijn ze?

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Met een paar muisklikken heb je toegang tot miljoenen rapportcijfers en recensies van honderdduizenden hotels, wereldwijd. Handig bij het kiezen van een hotel. Maar hoe betrouwbaar zijn deze reviews eigenlijk en hoe maak je er verstandig gebruik van?

Recensies en cijferlijstjes vormen prima informatie bij de keuze van een hotel of restaurant. Hoe hotels zichzelf beschrijven is immers per definitie gekleurd. Maar kun je elke hotelbeoordeling blindelings geloven? Nee, fraude is niet uit te sluiten. Niettemin worden reviews steeds populairder en zijn er steeds meer mensen die hun keus er mede door laten bepalen. Ze hechten er kennelijk zoveel waarde aan dat ze twijfels over de betrouwbaarheid op de koop toe nemen.

Ook voor de reisindustrie zijn reviews belangrijk. Bezoekers blijven langer op een website wanneer daar reviews staan, de inkomsten uit reclame en ‘doorklikvergoedingen’ lopen daardoor op en de kans op een boeking is groter. ‘Zonder reviews geen klanten’, is een gangbare mening. Wij selecteerden acht websites en inventariseerden aan de hand van reviews over tien hotels die we kennen, wat deze te bieden hebben. Daarnaast deden we een oproep naar ervaringen onder lezers van de nieuwsbrief van de Consumentenbond en spraken we met insiders. We beperken ons in dit artikel tot hotelreviews. Alle acht websites hebben ook andere recensies, variërend van B&B’s en bungalows tot verblijfplaatsen en bezienswaardigheden.

Positief

Op de meeste boekings- en beoordelingswebsites kun je hotels een (rapport)cijfer geven voor diverse aspecten, zoals comfort, ligging, faciliteiten, personeel, kindvriendelijkheid en prijs-kwaliteitverhouding, en een overallcijfer dat soms (ook) door de computer wordt uitgerekend. Dat is handig, want zo kunnen anderen selecteren op aspecten die voor hen belangrijk zijn. Vervolgens geef je aan tot welke categorie je behoort, zoals ‘ouder stel’, ‘gezin met kleine kinderen’, ‘individuele reiziger’. Iedere gebruiker kan zo dus zoeken naar zijn eigen categorie. Tot slot kun je bij de meeste sites ook nog een beoordeling in eigen woorden schrijven.

Wanneer je de websites bekijkt, valt op dat er over het algemeen hoog wordt beoordeeld. Marthijn Tabak van Zoover onderschrijft dat: ‘85% geeft een 7 of hoger en maar 5% lager dan een 6’. Ook de tien hotels die wij naliepen (variërend van een tweesterrenhotel in een Franse kuurbadplaats tot een hotel in Vancouver), scoorden tussen een 7 en een 9,6. Grote verschillen tussen de acht websites deden zich hierbij niet voor. Overigens kwam het beeld uit de reviews over de hele linie tamelijk goed overeen met onze beoordelingen van de hotels.

Dat de meeste mensen een 7 of hoger geven betekent dat je bij het gebruik van reviews de lat hoog moet leggen. Uit reacties op de oproep blijkt dat dit ook wel gebeurt. Als het rapportcijfer lager is dan gemiddeld een 7, kijken de meeste reizigers niet eens naar de recensies.

reviews-block

Misbruik

Omdat er veel van afhangt, kunnen hoteliers in de verleiding komen om positieve beoordelingen te (laten) schrijven over hun eigen hotel. Of juist negatieve over de concurrent. Op internet gaan verhalen over hoteliers die hierop zijn betrapt. We vroegen het management van de websites uit onze selectie welke maatregelen ze tegen misbruik nemen.

De meeste hebben een geautomatiseerd systeem, dat onder meer kijkt naar ip- en mailadressen en verdachte recensies eruit moet filteren. Die worden dan vervolgens gescreend door medewerkers. Over hoe die ‘technische checks’ in z’n werk gaan, wordt overigens uit concurrentieoverwegingen nogal geheimzinnig gedaan. Bij onder andere Zoover kun je met een ‘meld misbruik knop’ aangeven dat je een beoordeling niet vertrouwt. Zoover gaat dan op onderzoek uit, wat kan leiden tot het verwijderen van de review.

Maar ondanks alle inspanningen om misbruik tegen te gaan, is het voor beoordelingssites onmogelijk om dit geheel te voorkomen. Dat geven betrokkenen ook toe. Als hotels zelf reviews plaatsen, is sprake van oneerlijke handelspraktijken. Het is dan de taak van de Autoriteit Consument en Markt om op te treden. Schattingen over het aantal gefingeerde beoordelingen lopen nogal uiteen; een raming is rond de 10%. Niettemin hebben de meeste consumenten vertrouwen in reviewsites, zo blijkt uit onderzoek. Ook de gebruikers die reageerden op onze oproep gaven een 7,5 à 8 voor de betrouwbaarheid van de sites.

Nep herkennen

Hoe herken je een nep-recensie? Daar is al heel wat studie naar verricht. Bij voorbaat verdacht zijn beoordelingen met veel uitroeptekens en hoofdletters, uitsluitend tienen of enen en tekst met veel superlatieven, zoals ‘geweldig’ en ‘super’. Niet alles kan alleen maar waardeloos of top zijn. Ook wanneer de naam van het hotel opvallend vaak wordt genoemd, is dat verdacht.

Verzonnen recensies zijn vaak nogal algemeen. Hoe specifieker en gedetailleerder een hotelbeschrijving, hoe groter de kans dat die afkomstig is van een gast die er ook daadwerkelijk heeft overnacht; tenminste op de sites waar iedere bezoeker een beoordeling kan achterlaten. Bij sites als Booking.com en Expedia.nl (zie onderstaande tabel) kunnen alleen gasten een beoordeling geven.

reviews-tabel
Klik voor een vergroting

Ook een nadere kennismaking met de recensent werkt soms verhelderend. Dat kan door te klikken op diens profiel, wanneer dat is vermeld. Schrijft hij of zij meer recensies op de site dan kan dat een goed teken zijn, tenzij die uitsluitend extreem positief of negatief zijn. Verontrustend is het wanneer één persoon kort achter elkaar veel reviews over verschillende hotels produceert, helemaal wanneer die nogal verspreid over de wereld liggen. Voor wie het waarheidsgehalte van een, bij voorkeur Engelstalige, review door de computer wil laten testen: dat kan op de site ReviewSkeptic.com. De test, van de Cornell University (VS), analyseert woordgebruik en zinsstructuur.

Betrouwbaar en bruikbaar

Het aantal bijdragen en de actualiteit verhogen de betrouwbaarheid en de bruikbaarheid van een beoordelingssite. Hoe meer reacties, hoe kleiner de invloed van nep-reviews. Voldoende recente beoordelingen verminderen het risico dat de informatie is verouderd. Op sommige sites staan nog beschrijvingen van meer dan zes jaar oud. Dat is tot daar aan toe, zolang de plaatsingsdatum maar duidelijk is en ze niet mee tellen bij het totaalresultaat. De mogelijkheid om volstrekt anoniem een recensie te schrijven werkt fraude in de hand. Wanneer hiervoor alleen een e-mailadres
nodig is, geeft dat nog geen garantie dat de afzender te traceren is.

Beter is het wanneer reviewers moeten inloggen en zich bekend maken. Het is nog beter als alleen gasten die er daadwerkelijk hebben verbleven een beoordeling kunnen geven van een hotel. Veel boekingssites doen het zo. Zij nodigen gasten die bij hen geboekt hebben uit voor een review. Wanneer hotelmanagers in de gelegenheid worden gesteld te reageren op beoordelingen, verhoogt dat de geloofwaardigheid. Dat geldt ook voor de mogelijkheid om foto’s te bekijken, gemaakt door gasten. Op alle websites in ons overzicht (zie boven) kan dat.

Het combineren van reviews met social media heeft de toekomst. Het is dan niet alleen mogelijk om te filteren op gasten met een soortgelijk profiel maar ook om te selecteren op degenen die je kent en waarvan je de beoordelingen meer vertrouwt dan die van vreemden.

Tips

  • Bekijk minstens 15 à 20 reviews voor een evenwichtig beeld en zoek op verschillende websites.
  • Lees niet alleen reviews, maar kijk ook naar foto’s.
  • Let vooral op de aspecten die je zelf belangrijk vindt of juist niet.
  • Filter extreem positieve of negatieve reviews eruit.
  • Lees ook reviews over hotels waar je zelf bent geweest, dan leer je filteren.
  • Zoek naar reviews van gasten uit de categorie waartoe je zelf behoort.
  • Gebruik reviews met gezond verstand en neem ze met een korrel zout.
  • Kijk naar de grote lijnen. Wordt er tien keer gemeld dat de bedden slecht zijn, dan zijn ze dat meestal ook.

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken