Een stedentrip is de ideale gelegenheid om kennis te maken met de lokale cuisine. Maar welke Europese steden zijn nu eigenlijk de perfecte bestemming voor foodies? Die vraag hield onze redactie ook al lange tijd bezig. We gingen daarom op onderzoek uit en analyseerden restaurantbeoordelingen op twee van de grootste beoordelingswebsites ter wereld (TripAdvisor en Yelp) in 160 Europese steden.

In welke stad vind je gemiddeld de beste restaurants? In welke stad heb je de meeste toprestaurants om uit te kiezen? Zitten de beste Italiaanse restaurants ook echt in Italië? En in welk land zijn de obers het vriendelijkst? We zochten het allemaal voor je uit!

Beste restaurants

De restaurants in Krakau worden gemiddeld het beste beoordeeld. De 160 onderzochte restaurants in de Poolse stad behaalden gemiddeld een 8,5. Ook in het Kroatische Zagreb en de Turkse miljoenenstad Istanbul kun je érg goed eten. Amsterdam scoort, met een tiende plek, ook erg goed. Brugge staat op plek 28.

beste restaurants

Onderaan de lijst staan Toulouse (Frankrijk), Malmö (Zweden) en het Italiaanse Milaan. Slechts 30% van de restaurants in de vermaarde modestad wordt beoordeeld met een 8 of hoger. Overigens valt het aantal slecht beoordeelde restaurants in Milaan mee. Iets meer dan 2% werd beoordeeld met een onvoldoende, waardoor het Milanese aanbod vooral uit middelmatige restaurants bestaat.

Procentueel gezien heb je in Brugge de meeste kans om in een slecht restaurant terecht te komen. Bijna 10% van de 212 onderzochte Brugse restaurants behaalde een ruime onvoldoende, waarmee de West-Vlaamse stad Venetië (6,4%) en Marseille (4,7%) ruim voorblijft.

Meeste restaurants met ‘zeer goed’ beoordeling

In Krakau worden de restaurants gemiddeld het beste gewaardeerd, maar in een aantal andere steden heb je meer keuze als het om goede restaurants gaat. Liefst 1.365 restaurants in Londen ontvingen gemiddeld een 8 of hoger. Ook in Rome en Parijs heb je meer dan duizend zeer goede restaurants om uit te kiezen.

1. Londen (1.365)
2. Rome (1.091)
3. Parijs (1.069)

4. Barcelona (529)
5. Milaan (508)
6. Florence (415)
7. Amsterdam (318)
8. Dublin (312)
9. Berlijn (310)
10. Praag (305)

Cijfers per land

Als er naar de beoordelingen per land wordt gekeken, steken drie landen met kop en schouders boven de rest uit. Op prijs/ kwaliteit, sfeer en op service en bediening worden restaurants in Griekenland, Polen en Turkije (in wisselende volgorde) het beste beoordeeld. Enkel Portugal weet zich met haar sfeervolle restaurants tussen deze landen te nestelen. Nederland en België behoren tot de middenmoot, al is men goed te spreken over de bediening in Nederland (5e).

landen

Zwitserland wordt het laagste beoordeeld op het gebied van prijs/ kwaliteit. Het Zwitserse eten valt over het algemeen goed in de smaak, waardoor dit vooral aan de relatief hoge tarieven te wijten zal zijn. In Italiaanse restaurants is men het minste te spreken over de bediening, terwijl restaurants in Frankrijk het minst sfeervol zijn.

Beste restaurants per keuken

Ben je dol op Italiaans eten? Dan is Rome jouw ideale stedentripbestemming. Voor specialiteiten uit de Franse keuken ga je (uiteraard) naar Parijs. Liefhebbers van Indiaas eten hebben de meeste én beste keus in Londen, voor de lekkerste sushi ga je naar Milaan.

Vegetariërs hebben de meeste keus in Londen, maar ook in Wenen en Barcelona zijn diverse uitstekende vegetarische restaurants. Naar verhouding telt Madrid de meeste goede fusion-restaurants, terwijl in Istanbul en Glasgow veel vis op het menu staat.

Meeste voordelige restaurants

Dat lekker eten niet duur hoeft te zijn, bewijst Krakau. Hier vind je niet alleen gemiddeld de beste restaurants, maar ook de goedkoopste! Ook in Warschau (eveneens in Polen), Praag (Tsjechië), Keulen (Duitsland) en Boedapest (Hongarije) kun je voor een goede prijs uitstekend eten.

Exclusief dineren doe je in Moskou, waar 6,5% van de restaurants in de hoogste prijsklasse valt. Ook in Stockholm, Oslo, Londen en Venetië zul je soms diep in de buidel moeten tasten voor een etentje.

Crème de la crème

Het blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar de beste kans op een heerlijk diner heb je bij Sabor Brazil in Dublin. Ruim 300 gasten beoordeelden de Braziliaanse specialiteiten van het restaurant gemiddeld met een 9,8. Ook Ambrosini’s in Blackpool (Engeland) en Funky Gourmet in de Griekse hoofdstad Athene hebben uitstekende referenties.

Blijf je liever wat dichter bij huis? Ook FG Restaurant in Rotterdam en Park Restaurant in Brugge krijgen niets dan lof, met beide een 9,5 uit ongeveer 100 recensies.

Je kunt beter niet reserveren bij Galilei in Boedapest (het restaurant, niet het gelijknamige hotel), Mystic Café in Praag, of Amatxu in Barcelona. De gemiddelde beoordeling van een 2,3 (op basis van minstens 125 reviews) belooft in ieder geval niet veel goeds.

 

Over het onderzoek

StedenTripper.com analyseerde ruim drie miljoen reviews van restaurants in 160 grote Europese steden. Enkel steden met minimaal 25 restaurants, die op hun beurt minimaal 25 beoordelingen hebben gekregen op TripAdvisor.com óf Yelp.com, zijn meegenomen. Meer weten, of meer onderzoeksresultaten opvragen? Neem contact op via redactie@stedentripper.com.