Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen en behoort volgens velen tot de mooiste oude steden van Europa. De bijnamen van de stad, het Florence van het noorden en Cultuurhoofdstad van Oost-Europa, onderstrepen dit nog maar eens.

De Zuid-Poolse stad kwam als een van de weinige steden in het land ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog, waardoor de sfeer in het oude stadscentrum uniek is in Polen. Dit stadscentrum staat dan ook op de lijst met Werelderfgoederen van UNESCO.

Rond het jaar 950 werd Krakau gesticht op de heuvel Wawel. Sinds die tijd is de stad enorm gegroeid, maar de Wawel is nog steeds het middelpunt van Krakau. Ook de rivier de Wisla en het enorme stadspark Planty zijn natuurlijke stadskenmerken die je niet kunt missen.

In het historische stadscentrum draait alles om de Grote Markt, Rynek Glówny. Dit enorme marktplein behoort tot de grootste en mooiste van Europa en grenst onder meer aan de Raadhuistoren en de Mariakerk. Vanaf Rynek Glówny loop je zo de gezellige straatjes van het stadscentrum in, waar je heerlijk kunt winkelen, eten of rondstruinen.

Voor museumliefhebbers is het in Krakau lastig kiezen. De stad telt zo’n 25 musea, waaronder het Nationaal Museum, het Pools Luchtvaartmuseum en Museum Czartoryski, waar onder meer werken van Leonardo da Vinci en Rembrandt van Rijn hangen.

Een stedentrip naar Krakau wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan één van de verschrikkelijkste musea ter wereld, het museum van Auschwitz. Dit voormalige concentratiekamp ligt op ongeveer een uur rijden, zo’n 70 kilometer, ten westen van Krakau.