Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Cityhoppen in… de Baltische staten

Cityhoppen in… de Baltische staten

Estland, Letland en Litouwen: het is het bekende rijtje aan Baltische staten dat iedereen vooral nog kent uit de aardrijkskundeles. Sinds hun toetreding tot de EU zijn deze bijzondere landen meer in het oog gesprongen van de vakantieganger en in het bijzonder die van de stedentripper! Respectievelijk Tallinn, Riga en Vilnius zijn elk met hun eigen karakter het bezoeken dan ook meer dan waard.

Middeleeuwse charme in Tallinn

Het centrum van de hoofdstad van Estland staat op de Unesco werelderfgoedlijst, omdat deze het best bewaarde middeleeuwse stukje Noord-Europa is. En daarmee is de toon meteen gezet. Want zodra je over de vestingmuren van deze oude Hanzestad aan de zee loopt waan je je inderdaad in andere tijden.

Eigenlijk begin je een bezoek aan Tallinn het beste met een wandeling op de Toompea. Deze heuvel is al een sprookje op zich met zijn wachttorens, forten en kastelen. Zoek het hoogste punt op en al snel wordt je beloond: de Toompea geeft een waanzinnig uitzicht op het daartegen gebouwde oude stadshart. Je kijkt je ogen uit over een labyrint van straatjes, pleintjes, kloosters en kerken.

Het autovrije stadshart met de typische klinkertjes is een feest om te wandelen. Verdwaald? Uiteindelijk komen alle straatjes uit op het centrale Raekoja Plats, dat met haar gezellige terrasjes overigens symbool staat voor de goede sfeer. Die gezelligheid zet zich voort in de nacht, waar je in de clubs zowel ouderen als jongeren uit hun bol zien gaan. Men zegt dat de oudere generatie op deze manier na de onderdrukking van de Russen de viering van de bevrijding nog steeds levendig houdt.

Tallinn 780

Verrassingen in Riga

Riga, hoofdstad van Letland, is het letterlijke en figuurlijke middelpunt van de drie Baltische staten. Hier voel je het meest de samensmelting tussen oost en west. In tegenstelling tot het overwegend middeleeuws gebleven Tallinn, valt het stadscentrum hier juist op door de heftige tegenstellingen in bouwstijlen: de grijze ‘Sovjet-stijl’ wordt afgewisseld met Art Nouveau en de overblijfselen uit de middeleeuwen. En dat maakt de stad minstens zo interessant.

De grootste kathedraal van de Baltische staten? Die vind je hier: de Mariakathedraal is gebouwd in 1211, in opdracht van de stichter van Riga. Maar door de jaren heen zijn er verschillende bouwstijlen en elementen toegevoegd. Bang voor een ouderwetse, stoffige stad? Dat is Riga allerminst! Het is juist een levendige stad, met haar vele musea en een schitterend operagebouw. Het uitgaansleven is zeer de moeite waard, al is het alleen al om de betaalbaarheid. Bars, restaurants, clubs en… bierkelders vrijwel op elke hoek van de straat. Kortom, Riga komt verrassend uit de hoek!

riga_780

Gemoedelijk en groen Vilnius

Daar waar Tallinn en Riga niet voor elkaar onder doen, is deze hoofdstad van Litouwen toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Natuurlijk is er het prachtige oude stadscentrum, dat zich de grootste en best bewaarde barokstad van Noord-Europa mag noemen. Het heeft daarom zijn plaatsje op de werelderfgoedlijst wel verdiend. Bovendien leent dit centrum zich als een ideale bestemming voor een romantische getaway voor geliefden.

Maar even daarbuiten wordt dit charmante tafereel ingeruild voor een stadsgezicht van grote, rechte straten waaraan de rechthoekige, grijze, communistische gebouwen weer opdoemen. Een iets minder leuke erfenis. Gelukkig wordt dit ruimschoots goedgemaakt met al het groen van de stad: de helft van de stad is groene ruimte! Dit resulteert in genoeg keuze in wandelingen in een van de parken bijvoorbeeld. Die blijken overigens ook prima te functioneren als decor voor de stadsagenda vol evenementen en festivals, wanneer de inwoners de barre wintermaanden weer achter zich laten.

Vilnius 780

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken