Europa kent ontzettend veel schitterende landschappen. Van prachtige groene vergezichten tot goudgele stranden, en van ijzige hoogvlakten tot vulkanische maanlandschappen. Op sommige plekken nemen deze panorama’s bizarre vormen aan, zoals in de onderstaande tien gebieden.

1. Cappadocië / Göreme National Park (Turkije)

Diverse vulkaanuitbarstingen en erosie hebben het kalksteen in Cappadocië in de vreemdste bochten weten te vormen. De streek, waarin het Göreme National Park ligt, is één van de grootste natuurwonderen ter wereld, en staat op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO.

cappadocie
Afbeelding via Bootsnall

2. Rio Tinto (Spanje)

Al sinds 3.000 voor Christus werden uit de bergen langs de Rio Tinto, waar onder andere veel koper te vinden is, mineralen gedelfd. Hierdoor heeft de rivier langzaamaan een rode kleur gekregen, wat de naam (Rio Tinto betekent ‘rode rivier’) meteen verklaart.

rio-tinto
Afbeelding via Robert

3. Eisriesenwelt (Oostenrijk)

Verscholen onder een Oostenrijkse berg, op ongeveer 40 kilometer van Salzburg ligt Eisriesenwelt, de grootste ijsberg ter wereld. Bevroren stalactieten, stalagmieten en watervallen zijn hier in een kilometer lange ondergrondse tunnel te aanschouwen.

eisriezenwelt
Afbeelding via Slantour

4. Giant’s Causeway (Ierland)

Aan de noordoostkust van Ierland is een rotsformatie van ongeveer 40.000 hoekige basaltzuilen te vinden, die op onverklaarbare wijze lijkt te zijn ontstaan. Sommigen denken dat Giant’s Causeway is ontstaan door een vulkaanuitbarsting, maar dit is niet helemaal zeker.

giants-causeway
Afbeelding via John Reilly

5. Parque Nacional Timanfaya (Spanje)

De Canarische Eilanden zijn ontstaan na diverse vulkaanuitbarstingen, en dat is te zien aan de landschappen. In het Parque Nacional Timanfaya op Lanzarote lijkt het soms alsof je op de maan rondloopt, door de kleuren en de vele grote kraters.

lanzarote
Afbeelding via shardox

6. Jökulsárlón (IJsland)

IJsland kent meerdere gletsjermeren, waarvan Jökulsárlón de grootste is. De ontelbare ronddrijvende ijsformaties zorgen voor een prachtig gezicht, helemaal tijdens de zonsondergang van een zwoele zomerdag, of onder het Noorderlicht.

jokulsarlon
Afbeelding via Stephan 1979

7. Desierto de Tabernas (Spanje)

Doordat de Tabernaswoestijn ligt ingeklemd tussen meerdere bergketens, is het er enorm heet en droog. Het regent er slechts 4 dagen per jaar, waardoor de woestijn in het zuid-westen van Spanje een uniek uiterlijk heeft gekregen.

tabernaswoestijn
Afbeelding via Jan Schuitemaker

8. Beli Plast (Bulgarije)

Vlakbij het Bulgaarse plaatsje Beli Plast liggen de Stone Mushrooms. Erosie heeft de rotsen in een gebied van ongeveer 3 hectare omgevormd tot unieke, tweeënenhalve meter hoge champignonvormige rotsen.

beli-plast
Afbeelding via Blog.bg

9. Plitvice Meren (Kroatië)

Dat bizar ook ontzettend mooi kan zijn is wellicht het best te zien in Kroatië. De Het Plitvice National Park bevat 16 meren, tientallen grotten, een groot aantal natuurlijk ontstane dammen en liefst 90 watervallen. De uitzonderlijk heldere kleuren leveren in de zomer, maar ook zeker in de winter, schitterende plaatjes op.

plitvice
Afbeelding via Pentaxforums

10. Garni Gorge (Armenië)

Op ongeveer 23 kilometer van de Armeense hoofdstad Yerevan ligt Garni Gorge. Eeuwen lang stroomde hier de rivier Goght, die in de loop der tijd aparte vormen uit de basalten rotswanden heeft gesleten. Het resultaat hiervan wordt ook wel ‘de symphonie van de rotsen’ genoemd.

garni-gorge
Afbeelding via Alexander Mkhitaryan

Ken jij nog meer bizarre landschappen of vreemde natuurverschijnselen in Europa? We horen het graag!