Romantische StraßeEén van de bekendste, meest toeristische, maar vooral ook mooiste routes in Duitsland is de zogenaamde Romantische Straße. Deze 400 kilometer lange route loopt van het centraal gelegen Würzburg naar de grens met Oostenrijk, aan de voet van de Alpen. Per auto, bus, of zelfs de fiets kan de Romantische Straße worden afgelegd, waarbij onderweg kan worden genoten van diverse middeleeuwse bezienswaardigheden, kastelen en dorpjes.

Door de sierlijke en indrukwekkende omgeving heeft de route de naam Romantische Straße meegekregen. En als je, tussen de vele Japanse toeristen door, de tijd kunt nemen om al het mooie langs de weg goed te bekijken, zul je zien dat die naam zonder twijfel terecht gekozen is.

Würzburg

De start van de route is in Würzburg, dat in het Frankische Wijnland ligt. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het door Balthasar Neumann ontworpen Marienberg, een door UNESCO beschermde residentie, maar ook de Neumünsterkerk, de Marienkapelle, diverse musea en het oude stadscentrum behoren tot de must-sees in deze Beierse stad.
marienberg
Afbeelding via Blincom

Harburg

Een stuk naar het zuiden, ingsloten tussen bergen en de rivier Wörnitz, ligt het rustieke dorpje Harburg. Boven de stad waakt de gelijknamige Harburg over de inwoners en toeristen. Deze burcht is één van de best bewaarde middeleeuwse burchten van het land, en werd gebouwd in de 12e eeuw. Om de twee jaar vindt in de burcht het Harburger Burgfest plaats. Daarnaast kent het 6.000 inwoners tellende plaatsje ook een oude stadstoren en een gezellig dorpscentrum.

harburg
Afbeelding via Günter

Augsburg

Na nog eens tachtig kilometer in zuidelijke richting te hebben gereden bereiken we Augsburg, dat met ruim 250,000 inwoners één van de grotere plaatsen aan de Romantische Straße is. De middeleeuwse Perlachtoren, het stadhuis in renaissancestijl, het bisschoppelijke paleis en de 1100 jaar oude stadskathedraal zijn slechts enkele voorbeelden van historische bezichtigingen in Augsburg. Verder kun je in het oude stadscentrum, waar de rivier de Lech doorheen stroomt, heerlijk rondstruinen en goede Beierse restaurantjes vinden.

augsburg
Afbeelding via Komarechka


Wieskirche

Op ongeveer 40 kilometer van de finish, in het plaatsje Steingaden, ligt de beroemde Wieskirche. Ook deze kerk, die eerder al verkozen werd in onze lijst met de mooiste kerken van Europa, staat op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen. Van de buitenkant lijkt de kerk misschien niet zo bijzonder, maar als je de binnenzijde bekijkt zie je meteen waarom. Schitterende versieringen in rococostijl, schilderingen en een altaarruimte die is verkozen tot de mooiste van Duitsland.

wieskirche
Afbeelding via Klaus Stückle

Schloss Neuschwanstein

De reis gaat weer een stukje verder, ditmaal zo’n twintig kilometer naar het zuiden, naar Schwangau. Hier vind je, naast onder meer het mooie Schloss Hohenschwangau, het wereldberoemde Schloss Neuschwanstein. Dit kasteel, dat we eerder al opnamen op onze lijst met 7 Europese Wereldwonderen, was namelijk de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland Florida. De locatie en architectuur van het kasteel zijn indrukwekkend, maar ook binnen in het kasteel heb je aan één geheugenkaartje van je fotocamera niet genoeg.

neuschwanstein
Afbeelding via Pete

Füssen

Vanuit Schwangau kun je de ‘finish’ in Füssen te voet bereiken. Dit plaatsje telt zo’n veertienduizend inwoners, ligt op vijf kilometer van de grens met Oostenrijk, en is de hoogstgelegen stad van Beieren. Echt berggebied dus.

In het jaar 15 voor Christus liepen er al Romeinen rond in Füssen (dat toen Foetibus heette), en van bijna ieder volk dat sindsdien de regio bewoonde zijn wel sporen te vinden. Buiten historie, gezelligheid en de typisch Beierse cultuur kun je in Füssen ook heerlijk ontspannen. Er liggen drie bergmeren in de buurt, en de stad ligt aan de Forggensee, waar je in de zomer kunt zwemmen en in de winter vaak kunt schaatsen.

fuessen
Afbeelding via Hohenschwangau.de

Uiteraard liggen er nog véél meer prachtige dorpjes en gezellige kleine steden tussen Würzburg en Füssen, die zeker een bezoekje waard zijn. Neem dus gerust de tijd als je een tocht door de Romantische Straße plant!