Tijdens een stedentrip of korte vakantie wil je graag zoveel mogelijk zien én proeven. Doordat je tijd beperkt is, moet je hierbij vaak keuzes maken. Dit hoeft echter niet altijd, want in sommige restaurants worden zien en proeven met elkaar gecombineerd.

In de onderstaande tien elf restaurants kun je genieten van het eten én het uitzicht.

 

1. Hafod Eryri

Llanberis (Wales)

Met een piek van iets meer dan een kilometer hoog, is de Snowdon de hoogste berg van Wales. Vanwege de beperkte hoogte is het één van de meest beklommen bergen van Groot Brittannië. De bergbeklimmers kunnen, eenmaal op de top aangekomen, onder een genot van een hapje en een drankje genieten van het uitzicht. Hier is namelijk Hafod Eryri (of Snowdon Summit Cafe) gevestigd, wat zondermeer het hoogstgelegen restaurant in de wijde omtrek is.

snowdon
Afbeelding via Tejananda John Wakeman

 

2. Piz Gloria

Mürren (Zwitserland)

Piz Gloria, dat één van de eerste ronddraaiende restaurants ter wereld is, ligt bijna driemaal zo hoog als Hafod Eryri. Je kunt te voet of per kabelbaan de berg Schilthorn beklimmen, om vervolgens op 2970 meter hoogte te kunnen genieten van de kookkunsten van de Zwitserse koks. Liefhebbers van James Bond films kennen Piz Gloria mogelijk uit de film On Her Majesty’s Secret Service uit 1969, waarin het gebouw een rol speelde.

Piz Gloria
Afbeelding via Wikipedia

 

3. Le Jules Verne

Parijs (Frankrijk)

Voor een wijds uitzicht tijdens je diner hoef je overigens de stad niet uit. Restaurant Le Jules Verne is gevestigd op ongeveer eenderde van de Eiffeltoren, in de Franse hoofdstad Parijs. Op een hoogte van 125 meter is er genoeg om van te genieten, en niet alleen omdat restaurant Le Jules Verne goed aangeschreven staat.

Le Jules Verne
Afbeelding via Le Jules Verne

 

4. Cova d’en Xoroi

Cala’n Porter (Spanje)

Op het Spaanse eiland Menorca, in het piepkleine plaatsje Cala’n Porter, kun je lunchen en dineren bij Cova d’en Xoroi. Deze bar annex restaurant bevindt zich in de grotten van een klif, waarbij je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee.

Cova d'en Xoroi
Afbeelding via Cova d’en Xoroi

 

5. Il Fungo Quattordicesimo Piano

Rome (Italië)

Ook in Rome kun je ver boven de grond genieten van lokale culinaire specialiteiten, in combinatie met een schitterend uitzicht. Op de veertiende etage van een gebouw dat, vanwege de paddestoelvorm, bekend staat als Il Fungo is het luxueuze Ristorante Il Fungo Quattordicesimo Piano gevestigd. Voor een etentje boven de Italiaanse hoofdstad moet je echter wel een flinke portemonnee hebben én op tijd reserveren.

il-fungo-roma
Afbeelding via Ciprigno S

 

6. Dinner in the Sky

Op locatie naar keuze

Voor een etentje op grote hoogte hoef je de deur overigens niet eens uit. Als je budget het toelaat kun je Dinner in the Sky bij je thuis uitnodigen, een van oorsprong Belgisch concept. Een grote tafel (of een platform met meerdere kleine tafels) wordt aan een kraan bevestigd, en inclusief gasten en koks naar 50 meter hoogte gebracht. Inmiddels kun je al in diverse landen genieten van een dinner in the sky.

dinner-in-the-sky
Afbeelding via Dinner in the Sky

 

7. Metro-Alpin Restaurant

Saas-Fee (Zwitserland)

Het hoogste draaiende restaurant ter wereld vind je in het Zwitserse Saas-Fee. In dit bergdorp ook gebruik maken van de hoogstgelegen kabelspoorlijn ter wereld; het eindpunt van deze kabelbaan is Restaurant Metro-Alpin, op zo’n 3.500 meter hoogte. Het restaurant bevind zich op de Mittel-Allalin, en biedt een schitterend uitzicht over het dal en een zestal nabijgelegen bergen.

alpin-restaurant
Afbeelding via Detlef Menzel

 

8. ATMosfera

Milaan (Italië)

Voor een mooi en veelzijdig uitzicht hoef je uiteraard niet naar grote hoogten af te reizen. Dat je ook op grondniveau goed eten en een mooi uitzicht kunt combineren bewijst het Milanese restaurant ATMosfera. Dit restaurant bevind zich namelijk in een tram, die zes dagen per week een rondrit van zo’n 2,5 uur door Milaan maakt. Echt fastfood dus! Opstappen en uitstappen kan om 19:45 op Piazza Castello, een ‘tramkaartje’ kost €50,-.

atmosfera
Afbeelding via Italyguide

 

9. Ritz-Carlton, O2 Lounge

Moskou (Rusland)

Het Rode Plein in Moskou behoort tot de mooiste pleinen van Europa. Het is dus geen straf om tijdens een lunch of diner over dit plein uit te kijken. Vanuit de O2 Lounge van het luxe Ritz-Carlton hotel heb je onder andere uitzicht op het Kremlin, het Rode Plein, de Pokrovkathedraal en (in de verte) de 245 meter hoge Triumph-Palace toren. Niet verkeerd, toch?

o2-lounge-ritz-carlton
Het uitzicht vanuit de O2-lounge, via Travelphant

 

10. Sunset

Hydra (Griekenland)

De naam van Restaurant Sunset op het Griekse eiland Hydra is niet voor niets gekozen. Het restaurant is gevestigd op de rotsen, en vanuit je stoel tuur je zo over de Egeïsche Zee, om de zon achter één van de vele kleine Griekse eilandjes te zien verdwijnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Restaurant Sunset populair is bij stelletjes, zowel voor diners als voor bruiloften.

sunset-restaurant
Afbeelding via Sunset Restaurant

 

11. UFO

Bratislava (Slowakije)

Na het publiceren van dit artikel wees Peter Danielse ons op een restaurant dat echt niet mocht ontbreken in deze lijst, UFO. Dit restaurant is gevestigd in de Nový Most (‘Nieuwe Brug’), op ongeveer 80 meter hoogte boven de rivier Petržalka, die dwars door de Slowaakse hoofdstad Bratislava stroomt. Het uitzicht over de stad vanaf een tafeltje in UFO is dan ook schitterend.

ufo
Afbeelding via Peter Danielse

Ken jij nog meer voorbeelden van Europese restaurants op een toplocatie?