De derde stad die we tijdens onze gratis-serie bezoeken is Londen. In Parijs en Barcelona zijn veel gratis bezienswaardigheden, maar ook Londen is een prima bestemming voor budgetstedentrippers.

1. British Museum (en andere musea)

Eén van de (vele) pluspunten van Londen is dat bijna alle musea gratis te bezoeken zijn. Enkel voor speciale tentoonstellingen dien je in sommige gevallen te betalen, maar bij wereldberoemde musea als The National Gallery, Tate Modern en The Natural History Museum kun je zo naar binnen wandelen. Sommige musea, waaronder The Science Museum en onze favoriet The British Museum, bieden zelfs gratis rondleidingen aan. Wil je een keer iets anders? Bezoek dan het Twinings Tea Museum, het sigarenmuseum of het museum van The Bank of England. Voor liefhebbers van musea is een bezoek aan Londen dan ook eigenlijk een must.


Het kenmerkende plafond van The British Museum, via The Big City Londen

2. Koninklijke parken

Londen telt een groot aantal parken, waaronder acht Royal Parks. Deze koninklijke parken zijn allen gratis te bezoeken zijn. In onder meer Hyde Park, St. James’ Park, Kensington Gardens (bij Kensington Palace) en Regent’s Park kun je even ontsnappen aan de onuitputtelijke stromen linksrijdende taxi’s en dubbeldekbussen. Het grootste van de acht parken is het bosrijke Richmond Park, waar ruim 600 herten vrij kunnen rondlopen op een terrein van ongeveer 1.000 hectare.


De deel van de hertenpopulatie van Richmond Park, via Adamw

 

checkNog meer besparen op je trip naar Londen? Dat doe je met de London Pass. Kijk hier voor meer informatie.

3. Queen’s House

Het zeventiende eeuwse Queen’s House is onderdeel van het National Maritime Museum en wordt gezien als een belangrijk gebouw in de architectonische geschiedenis van Groot Brittannië. De voormalige vorstenwoning is één van de eerste gebouwen in Engeland die in klassieke architectuurstijl is vormgegeven. Vanaf 12 september (na de Olympische Spelen) is Queen’s House weer iedere dag gratis te bezoeken.


Queen’s House, met de skyline van Canary Wharf op de achtergrond, via Cristian Bortes

4. South Bank

De zuidoever van de rivier de Thames, South Bank, staat garant voor uren vermaak. Een voorstelling in de Royal Festival hall of een ritje in reuzenrad London Eye zijn misschien niet gratis, maar dat maak je ruimschoots goed met een bezoek aan National Theatre (dagelijkse gratis voorstelling om 17:45u) of één van de vele kunstgalerieën, een wandeling langs de oever of door Jubilee Gardens. Ook vinden er op de South Bank regelmatig gratis festivals plaats, zoals het vijf maanden(!) durende London Wonderground. Een bezoek aan South Bank is prima te combineren met het nabijgelegen (gratis) Tate Modern of London Film Museum.


Ook mooi: South Bank tijdens zonsondergang, via Rev Stan

5. Primrose Hill

Voor een geweldig panorama-uitzicht over de stad ga je naar Primrose Hill. Deze tachtig meter hoge heuvel ligt iets ten noorden van Regent’s Park en is prima te bereiken per metro (halte Camden Town) of per fiets. Ben je uitgekeken op de groene heuvel en de skyline van Londen? Loop of fiets dan door de aangrenzende wijk Hampstead en vergaap je aan de mooie huizen en snelle auto’s, want deze wijk heeft de hoogste miljonairsdichtheid van heel Groot Brittannië.


Een mooier uitzicht over Londen is lastig te vinden, via Ann Wuyts

6. London Photo Walk

Iedere zes weken organiseert London Photo Walk een stadswandeling door Londen voor professionele- en amateurfotografen, waarbij de route langs de meest fotogenieke plekken loopt. De kans is klein dat je bezoek aan Londen precies tegelijk met een Photo Walk valt, maar dat is geen probleem. De routes zijn namelijk prima gedocumenteerd, zodat je deze fotowandelingen op ieder moment kunt plannen. Een aanrader is ‘City and Skyscrapers‘, dat je onder meer langs St. Paul’s Cathedral en The Gherkin leidt. Een andere leuke (maar niet gratis) optie is de Jack the Ripper-wandeltocht.


De City & Skyscrapers Walk loopt onder andere langs de Royal Exchange, via Aurelien Guichard

7. Trafalgar Square & Piccadilly Circus

Trafalgar Square is zonder twijfel één van de mooiste pleinen van Europa. Nelson’s Column, de National Gallery en de andere omringende gebouwen poseren gewillig voor iedere camera. Vanaf Trafalgar Square loop je in een paar minuten, via de drukke winkelstraat Regent Street, naar Piccadilly Circus. Dit plein is ietwat vreemde, maar unieke combinatie van het klassieke Trafalgar Square, met de neonlampen zoals je die op Times Square in New York tegenkomt.


Zo leeg zie je Trafalgar Square niet vaak, via Thomas Euler

8. Wisseling van de wacht

Dagelijks vindt niet alleen bij Buckingham Palace, maar ook op Horse Guard Parade het traditionele Changing of The Guard plaats, waarbij serieus kijkende wachters vervangen worden door nóg serieuzer kijkende collega’s. Ooit vonden op Horse Guards Parade riddertoernooien plaats, maar tegenwoordig heeft de paradeplaats nog voornamelijk een ceremoniële bestemming. Zelfs voor Britten zijn deze wachtceremonies niet altijd even duidelijk, zo blijkt wel uit de Changing the Guard App die speciaal hiervoor ontwikkeld is.


Wisseling van de wacht bij Horse Guard Parade, via MD111

9. Tower Bridge

De ruim 100 jaar oude Tower Bridge is één van de bekendste bruggen ter wereld. Een bezoek aan dit Londense icoon mag dus eigenlijk niet ontbreken tijdens een stedentrip naar de Engelse hoofdstad. Een kaartje om de brug van binnen te bekijken kost ongeveer 10 euro, maar een wandeling over of langs Tower Bridge is (uiteraard) gratis. De beste plekjes voor een mooie foto van de brug zijn een panoramaterras ter hoogte van Monument Street, aan boord van de HMS Belfast (gratis toegang) of op Butler Wharf. Houd er alleen wel even rekening mee wanneer de brug open of dicht is.


De oude brug in contrast met de strakke Londense hoogbouw, via Wikipedia

10. South London Art

Op de eerder genoemde South Bank (of Bankside) vind je al redelijk veel (gratis) kunstgalerieën en tentoonstellingen, maar de echte liefhebber van kunst kan eigenlijk in heel Zuid-Londen terecht. South London Art Map zet meer dan honderd van deze art galleries op de kaart en biedt informatie over openingstijden, kunstenaars en meer. Een ideaal beginpunt voor een kunsttour door Londen dus!


Ook in de openlucht vind je hier veel (niet altijd even legale) kunst, via Garry Knight

Mis ook het laatst deel uit deze serie niet: dit zijn de tien leukste gratis bezienswaardigheden in Berlijn.

 

checkNog meer besparen op je trip naar Londen? Dat doe je met de London Pass. Kijk hier voor meer informatie.