Na Parijs, Barcelona en Londen is het ditmaal de beurt aan Berlijn in onze serie met gratis bezienswaardigheden. Hoewel het verleden van deze stad zwarte en grijze perioden heeft, is het één van de groenste, grootste en bovenal leukste steden van Europa.

1. De Reichstag

De Reichstag is het ideale startpunt van een stedentrip naar Berlijn. De koepel van het wereldberoemde regeringsgebouw is niet alleen schitterend om te zien, maar biedt ook een prachtig uitzicht over de Duitse hoofdstad. Zo bezoek je een topbezienswaardigheid en kun je tegelijkertijd Berlijn alvast wat verkennen. Dit kan overdag, maar ook ‘savonds, want de koepel is tot 23:00 geopend. Let op: een bezoek aan de Reichstag is gratis, maar je moet je wel even vooraf registreren.


De binnenzijde van de markante koepel, via Oh-Berlin

2. Berlijnse musea

De 17 musea uit de museumgroep Staatliche Museen zu Berlin boden lange tijd elke donderdagmiddag gratis toegang, vanaf vier uur voor sluitingstijd. Deze regeling is helaas echter onlangs afgeschaft. Wel kun je op maandag gratis het Deutsche Guggenheim Museum bezoeken, terwijl het Daimlermuseum en het Jugendmuseum doorlopend gratis bezocht kunnen worden. De meeste commerciële musea, zoals het Currywurst Museum, zijn enkel tegen betaling te bezichtigen.


Op Museuminsel zijn meerdere van de Staatliche Museen zu Berlin gevestigd, via Piotr

 

checkNiet gratis, maar wel héél voordelig van alles zien in Berlijn? Met de skip-the-line tickets van Tiqets.com doe je dat goedkoop én snel!

3. Bear Pit Karaoke

Tijdens een bezoek aan het Mauerpark krijg je een compleet ander beeld van de Berlijners. Op een plek waar eerst De Muur stond, praat Joe Hatchiban hier nu iedere zondagmiddag Bear Pit Karaoke aan elkaar. Locals staan hier in de rij om hun zangkunsten te vertonen aan de honderden toeschouwers in het amphitheater in het stadspark. Wil jij ook meezingen? Neem dan wel de songtekst mee, want een meezing-televisie ontbreekt jammer genoeg.


Heb jij het lef om te gaan zingen? Via Kai Hendry

4. Stadswandeling

De gidsen van Sandemans New Berlin Tours hebben al meer dan vijf miljoen toeristen door de straten van Berlijn geloodst. Iedere dag zijn er vier gratis stadswandelingen, waarbij het geven van een fooi wel gewaardeerd wordt, maar zeker niet verplicht is. New Berlin Tours biedt overigens ook enkele betaalde tours aan voor ongeveer een tientje, waaronder een fietstocht, een kroegentocht en een rondleiding langs de ruines van het Derde Rijk. Een alternatief hiervoor is deze 4 uur durende wandeling met Engelse gids van €12,-, of een rondvaart over de rivier de Spree á €14.


Tijdens de tour passeer je onder andere de hoge tv-toren, via Robby van Moor

5. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz is één van de bekendste pleinen in Berlijn, maar tot de val van de muur was het een troosteloos stuk grond langs de Berlijnse Muur. Na de val werd Potsdamer Platz als bouwgrond vrijgegeven, waardoor het sindsdien weer wat van de allure van vóór de Tweede Wereldoorlog heeft teruggekregen. In het begin van de vorige eeuw was het plein namelijk ook al één van de vele middelpunten van Berlijn. Maar dan zonder de neonverlichting en strakgelijnde hoogbouw.


Potsdamer Platz is ideaal voor architectuurliefhebbers, via Daniele Testa

6. Unter den Linden en Brandenburger Tor

Een stedentrip naar Berlijn is eigenlijk niet compleet zonder Brandenburger Tor te hebben bezocht. Deze voormalige stadspoort werd in de 18e eeuw omgebouwd tot triomfboog en is tegenwoordig hét symbool van Berlijn. Na het passeren van het wereldberoemde bouwwerk loop je, via de Pariser Platz, de boulevard Unter den Linden op, in de richting van Bebelplatz en de Schlossbrücke over de rivier de Spree.


De iconische Brandenburger Tor, via Max Patzig

7. Berlijnse Stadsparken

Naast het eerder genoemde karaoke-paradijs Mauerpark telt Berlijn nog enkele enorme stadsparken. Tiergarten, dat direct naast de dierentuin ligt, is met 210 hectare zelfs het op-één-na-grootste stadspark in Duitsland – enkel de Englischer Garten in München is groter. Ook het op een heuvel gelegen Viktoriapark (prachtig uitzicht!) en Treptower Park, dat onder meer bekend is vanwege het 12 meter hoge Sovjetgedenkteken, zijn stadsparken die zeker een bezoek waard zijn.


Zo zie je pas hoe groot Tiergarten is, via Steffen Zahn

8. Holocaust-Mahnmal

Tijdens je bezoek aan Berlijn merk je dat je, zelfs nu, niet om de gitzwarte oorlogsperiode heen kunt. Overal in de stad staan herdenkingsmonumenten. Het indrukwekkende Holocaust-Mahnmal is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en bestaat uit 2711 betonblokken. Als je meer wilt weten over de periode tussen 1935 en 1945, kun je de eerder genoemde Third Reich Tour boeken (€12,-), of een bezoek brengen aan het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen, iets ten noorden van Berlijn.


De verschillende groottes van de betonblokken zorgen voor een golvende grijze massa, via Malditofriki

9. East Side Gallery

Hoewel De Muur al bijna 25 jaar geleden is gesloopt, zijn ook hiervan de restanten nog duidelijk zichtbaar. Niet alleen zie je grote verschillen tussen gebouwen in Oost- en West-Berlijn, maar ook kun je op sommige plaatsen nog overblijfselen van De Muur of andere obstakels (zoals Checkpoint Charlie) vinden. Een kleurrijk aandenken uit deze grijze periode is de bijna 1,5 kilometer lange East Side Gallery. Dit stuk muur is een monumentale openluchtgalerie, waarop meer dan 100 schilderingen over het thema ‘vrijheid’ zijn aangebracht.


De Muur is voorzien van graffiti, spotprenten en andere kunst, via Paul VanDerWerf

10. A-Trane en B-Flat

Berlijn is een ontzettend muzikale stad, waarin iedere muziekstijl ruimschoots vertegenwoordigd is met eigen festivals, bars of clubs. Voor een unieke sfeer en geweldige muziek ga je naar de bekende jazzclubs A-Trane en B-Flat. A-Trane is op maandag gratis te bezoeken, terwijl je in B-Flat op woensdag gratis aanwezig kunt zijn bij akoestische jamsessies.


Een huiskamerconcertgevoel in B-Flat, via Improfrank

 

checkExtra tip: Een Berlin City Pass is met €92 niet gratis, maar hiermee kun je gratis 50(!) bezienswaardigheden in Berlijn bezoeken, waarbij je bovendien de wachtrijen voorbij loopt. Die verdient zichzelf dus wel terug.