New York City. De stad waar zovelen al over schreven en waar zovelen nog over zullen schrijven. Tot nu toe is er nog geen woord te veel over gezegd: de stad inspireert, overweldigt, verleidt, verbijstert en daagt uit. En is één grote paradox. Hoe langer en aandachtiger je de stad observeert, hoe meer tegenstellingen je ontdekt.

De tegenstellingen beginnen natuurlijk bij de bekende fast-foodketens, inclusief de onwaarschijnlijk grote soda’s die bij menigeen gelijk weerstand oproepen. Daartegenover staan verantwoorde farm to table restaurants en exclusieve – (highly) overpriced – bars. Toch kennen deze laatsten een grote aantrekkingskracht. En terecht, dineer en dans in Beauty & Essex (146 Essex Street). Een geweldige ervaring veroorzaakt door details (noodzaak en vertier gaan hand in hand in de vorm van een champagnebar in de vrouwentoilet) én de bediening: lege glazen zijn uitzondering, vriendelijkheid de regel.

In tegenstelling tot de exclusieve bars, zijn culture hoogtepunten voor iedereen toegankelijk. Zo hanteert het Metropolitan Museum of Art (1000 5th Avenue) recommended prices. Elke bezoeker bepaalt zelf hoeveel hij of zij het indrukwekkende, nauwelijks te absorberen, museum waard vindt.

Maximale diversiteit

Het straatbeeld in New York wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan mensen. Waar wij als Nederlanders nog wel eens prat kunnen gaan op onze multiculturele samenleving, krijgt deze term in New York pas echt betekenis. Tegelijkertijd is er evidente segregatie, een blanke Amerikaan zie je nauwelijks schoonmaken of opruimen, dat zijn de Mexicanen, Afrikanen, Puerto Ricanen.

Het gekrioel van mensen, taxi’s, toeristen en bussen in met name Lower Manhattan kan gemakkelijk ontvlucht worden door de brug over te steken. In Williamsburgh (Brooklyn) domineert rust. Ervaar deze boeiende en artistieke wijk recht onder de Manhattan Bridge in Superfine (126 Front St.). Denderende, overrijdende trams zorgen voor een ongekend, werelds gevoel.

IMG_3219
Tegenstellingen in New York

Van Spoorbaan tot park

Op zoek naar een plek waar de vele verschillende gezichten van New York samenkomen? Ga naar de High Line, een park, zo’n 2,4 kilometer lang, gelegen op een oude – verhoogde – spoorbaan, die van Gansevoort Street in Meatpacking District tot West 34th Street in Chelsea loopt. De High Line doet denken aan de Promenade Plantée in Parijs, destijds het enige verhoogde park ter wereld.

De High Line was tussen 1930 en 1980 in gebruik voor goederenvervoer. Het plan – ontstaan in 1999 – om er een publiekelijk verhoogd park van te maken heeft de High Line gered van de sloop. In 2009 was het eerste deel gereed. Gefaseerd is dit bijzondere park opgeleverd en in het voorjaar van 2014 is naar verwachting de derde (en laatste) fase gereed.

high line
De High Line in New York

De High Line toont de vele tegenstellingen die zo kenmerkend zijn voor de stad: flora en rust, versus spoorbaan en mensenmassa, dure rooftopbars versus snelle snacks, vriendelijke, behulpzame mensen versus in zichzelf (of telefoon) teruggetrokken passanten, hoge imponerende gebouwen afgewisseld met lieflijke kleine huizen, rijke succesvolle stedelingen versus zwervers. En dat alles met in je ooghoek voortdurend een glimp van de Hudson. Een prettige consistentie in alle tegenstellingen: even lijkt de stad klein en voorspelbaar.

 

Dit gastartikel is geschreven door de Utrechtse Lydia Paauw (30). Zij reist graag naar nog (on)bekende landen om zich te laten verrassen door een andere cultuur. Tijdens haar reizen probeert ze -mede door contacten met de lokale bevolking- een land in al haar unieke en onverwachte facetten te beleven. Bijzondere details licht ze graag uit om anderen te inspireren.

Meer van Lydia’s reisverslagen lees je op haar eigen website.