Op ongeveer 7 uur vliegen van Schiphol ligt New York, de grootste stad van de Verenigde Staten. En deze stad is de lange vliegreis meer dan waard. Alleen in de wijk Manhattan kun je je al

Kiezen zal het moeilijkste zijn tijdens een stedentrip New York. Deze metropool telt zoveel bezienswaardigheden, dat je jezelf gerust een week (of nog langer) kunt bezighouden.

De Nederlanders waren er ooit de baas, maar in 1674 namen de Engelsen het definitief over. In ruil voor onder andere Manhattan kreeg Nederland heerschap over het delfstofrijke Suriname, maar dit bleek achteraf geen voordelige ruil.

Inmiddels is de stad uitgegroeid tot de bekendste Westerse stad ter wereld. Bezienswaardigheden zijn er meer dan genoeg, van de vele musea tot diverse sportstadions, en van tientallen wolkenkrabbers tot ontelbare winkelstraten. Ook Central Park, Chrysler Building, Broadway en het Vrijheidsbeeld zijn zeer populair onder de miljoenen vakantiegangers en stedentrippers die de stad ieder jaar trekt.

De skyline van New York is, in vergelijking met Europa, ongeëvenaard. In de New Yorkse straten loop je al snel een stijve nek op, want je blijft omhoog staren. Voor een prachtig zicht over de stad ga je naar één van de panoramadecks, zoals Top of the Rock. Het mooiste uitzicht op de skyline zelf heb je vanaf de Hudsonrivier, of vanaf de andere zijde van de Brooklyn Bridge.

Het is geen aanrader om de stad in een weekend te bezoeken, je zult dit hele weekend dan een gehaast gevoel hebben. Trek er gerust een week of meer voor uit, zelfs dan zul je iedere dag moeten kiezen wat er die dag op de agenda komt. Want in ‘the city that never sleeps’ is altijd wat te doen.