Met zo’n 45.000 inwoners is Ålesund alles behalve een bruisende metropool. Toch beschikt het Noorse havenstadje over een skyline waar zelfs New York jaloers op zou worden. Kleurrijke gebouwen in fraaie art-nouveaustijl worden omlijst door steile, groen beklede rotsen. Vooral in de zomermaanden, als de zon het lijkt te vertikken om achter de horizon te verdwijnen, is de zelfverklaarde Hoofdstad van de Fjorden een unieke bestemming.

panorama-635

Årt-nouveau

In het plaatselijke Jugenstil-centrum word je met foto’s en videobeelden je mee teruggenomen naar 1904. Dat jaar, op een stormachtige dag in januari, legde een grote brand het stadje vrijwel volledig in de as. Liefst 850 huizen brandden af, maar wonder boven wonder viel er slechts één dode.

In plaats van bij de pakken neer te zitten, vroegen de inwoners van Ålesund architecten en bouwlieden uit de wijde omgeving om hulp. Zij zagen dit als een uitdagend bouwproject en in minder dan vier jaar was er een volledige nieuwe stad verrezen, vol gebouwen in art-nouveaustijl. Hiermee past Ålesund in een rijtje met Jugendstil-steden als Riga, Glasgow, Helsinki en Ljubljana.

art-nouveau

Het centrum is door de aanwezigheid van de vele mooie gebouwen bijzonder sfeervol. In de straten is het echter opvallend rustig. Behalve als er zojuist een Hurtigruten- of ander cruiseschip is aangemeerd, want Ålesund ontvangt vrijwel dagelijks grote cruiseschepen.

Hoewel er in het compacte centrum diverse winkels zijn, gaan de meeste inwoners van Ålesund liever naar Moa om te shoppen. In dit plaatsje, ongeveer 10 kilometer ten oosten van Ålesund, ligt één van de grootste winkelcentra van Noorwegen. AMFI telt 170 winkels en bovendien kun je er gratis parkeren.

alesund-centrum

Wat mag je niet missen?

De absolute must-see in Ålesund is Fjellstua. Dit restaurant annex panoramadek ligt boven op de 130 meter hoge stadsberg Aksla. Beklim de 418 treden en beloon jezelf met een ongeëvenaard uitzicht over Ålesund, de omliggende eilanden en de Atlantische Oceaan.

Direct aan deze oceaan ligt zee-aquarium Atlanterhavsparken. Tweemaal per dag worden hier de vissen door een duiker met de hand gevoerd. Ook voor kinderen is dit zeepark erg leuk. Zij kunnen bijvoorbeeld roggen aaien, of krabben vangen met stukjes garnaal. Verder kun je in Ålesund en omgeving nog veel meer, vooral kleinschalige, musea bezoeken.

Voor de mooiste bezienswaardigheden is een huurauto echter geen overbodige luxe. Hiermee rijd je in ongeveer drie kwartier naar het prachtige Hjørundfjord. Iets verder weg ligt het Geirangerfjord, dat op de wereldnatuurerfgoederenlijst van UNESCO is opgenomen. Combineer een bezoek aan Geiranger met een ritje over één van de mooiste bergwegen van Europa, de Trollstigen. En als je je huurauto optimaal wilt benutten, pik je ook nog een stukje van de Atlantische Route mee.

fjorden-noorwegen

Actief in Ålesund

Vooral tijdens het hoogseizoen, van eind juni tot eind augustus, kun je vanuit de jachthaven van Ålesund vele activiteiten ondernemen. Vaar per snelle RIB-boat naar het eiland Runde, waar honderdduizenden vogels nesten. Ga zeekajakken, mountainbiken, vissen in de Atlantische Oceaan, of vaar richting de fjorden. Alles kan tot laat op de dag, want in de zomer gaat de zon pas tegen twaalven onder.

Tijdens de wintermaanden kun je op diverse plaatsen in de nabije omgeving terecht voor wintersportactiviteiten. De Sunnmøre-Alpen bieden volop ruimte om te gaan skiën, snowboarden of langlaufen. In de winter zijn de dagen een stuk korter, maar Moeder Natuur geeft regelmatig een spetterende Noorderlicht-show ter compensatie.

Eten en verblijf

Net als in de rest van Noorwegen, zijn ook in Ålesund de horeca-voorzieningen goed, maar niet goedkoop. Voor een kop koffie op een terras ben je al snel vier euro kwijt, een biertje kost ongeveer het dubbele. Voor een hoofdgerecht – probeer zeker de lokale visspecialiteiten! – betaal je tussen de 20 en 30 euro.

In het centrum van de stad zijn diverse goede hotels gevestigd. Wil je een unieke ervaring? Gooi dan je hengel uit in een kamer op de onderste verdieping van het opvallende gele Hotel Bryggen. Overnachten kan vanaf ongeveer €70 per persoon per nacht, inclusief ontbijt én dinerbuffet.

hotel-bryggen-alesund

Ålesund, iets voor mij?

Wil je graag een weekend lang rondhangen op grote stadspleinen? Of ben je op zoek naar kilometerslange winkelstraten en musea van wereldfaam? Streep Ålesund dan snel van je lijstje.

Maar wie graag activiteiten onderneemt in een ongerepte natuur, en daarbij wil verblijven in een sfeervol, uniek stadscentrum pakt snel het vliegtuig naar Noorwegen. KLM vliegt tweemaal per dag naar Ålesund en je bent er binnen twee uur.

 
Wil je nog meer weten over Ålesund? Bekijk dan onze XL-fotoreportage, of bezoek de websites van Visit Alesund en Visit Norway.