Ålesund is de actieve toegangspoort tot de Noorse fjorden. Het havenstadje telt ongeveer 45.000 inwoners en komt vooral tijdens de zomermaanden tot leven. Grote cruiseschepen, meestal op weg naar het nabijgelegen UNESCO-fjord van Geiranger, meren aan en zorgen voor drukte in het kleine, compacte stadscentrum. Toeristen wagen zich aan de vele activiteiten in en rondom Ålesund – van oceaanvissen tot fjordraften, en van wandelen tot mountainbiken.

In 1904 woedde er een felle brand in het stadscentrum van Ålesund. Bijna alle huizen brandden af, maar er viel slechts één dode te betreuren. In plaats van bij de pakken neer te zitten, trokken de inwoners architecten uit heel Europa aan. Zij lieten hun kunsten los op het verwoeste stadje, veelal in dé architectuurstijl van dat moment: art nouveau. Hierdoor heeft Ålesund nu een uniek stadscentrum, dat een must-see is voor liefhebbers van jugendstil.

Vanaf het panoramaterras van Fjellstua, heb je een magistraal uitzicht over Ålesund en de eilandrijke omgeving. Bereik de top door de berg Aksla te beklimmen. Na 418 treden werkt een drankje in het restaurant op de top verfrissend, en is het uitzicht betoverend. Geen zin om te lopen? Neem dan de auto of – in het hoogseizoen – de toeristenbus.