De Hongaarse hoofdstad Boedapest is één van de voordeligste stedentripbestemmingen in Europa. En toch valt er ook tijdens een bezoek aan Boedapest het een en ander te besparen. Bezoek bijvoorbeeld deze tien geweldige bezienswaardigheden en betaal… geen rooie cent!

1. Het Vissersbastion

Eén van de mooiste plekken in Boedapest. Zowel vanwege het Vissersbastion zelf, als vanwege het uitzicht over de stadsdelen Boeda en Pest. Het Vissersbastion is grotendeels gratis te bezoeken. Enkel voor de bovenste torens en de kapel dien je een toegangsbewijs te kopen. Dit kost ongeveer €2,50, maar is buiten het toeristenseizoen (grofweg van oktober tot maart) eveneens gratis.

Vissersbastion Boedapest

2. Ga op kerkentocht

Boedapest telt een groot aantal indrukwekkende kerkgebouwen. De Matthiaskerk (of Mátyás-templom) is de bekendste kerk, maar ook de Sint Stephanusbasiliek, de Hongaars-Orthodoxe Kerk, de Franciscanenkerk, de Sint-Annakerk en de Calvinistenkerk zijn zowel van binnen als van buiten prachtig. Verder staat in Boedapest de op-één-na grootste synagoge ter wereld; de enorme, hieronder afgebeelde Nagy Zsinagóga. De openingstijden van de kerken in Boedapest wisselen sterk, controleer dit dus voor vertrek.

Synagoge Boedapest

3. Beklim de Burchtheuvel

Reserveer minimaal een dag voor een bezoek aan de Burchtheuvel, waarvan je de top te voet of met de Budavári Siklókabelbaan kunt bereiken. Naast de eerder genoemde Matthiaskerk en het Vissersbastion vind je hier ook de Burcht van Boeda. Dit voormalige paleiscomplex bestaat uit diverse prachtige gebouwen, omringd door een wirwar van steegjes en straatjes. In de burchtwijk zijn onder meer ook het Historisch Museum en de Nationale Galerij gevestigd. Lang niet alle gebouwen zijn gratis te bezichtigen, maar de burchtwijk zelf en de omliggende tuinen wel.

Burchtheuvel Boedapest

4. Relax op Margaretha-eiland

Margitsziget, of Margaretha-eiland, is een groen eiland in de Donau, van 2,5 bij 0,5 kilometer. Locals komen hier om te relaxen of om te wandelen, maar ook bij hardlopers is het eiland populair. Stadspark Margaretha-eiland telt meer dan 5 kilometer aan hardlooppaden, maar ook onder meer middeleeuwse ruïnes, een kleine dierentuin, een Japanse tuin, een muziekfontein, een fraaie watertoren, zwembaden, een wellness-center en een openluchttheater. Allesbehalve een saai eiland dus!

Margaretha-eiland Boedapest

5. Wandel over het Heldenplein

Parijs heeft de Arc de Triomphe, Berlijn de Brandenburger Tor en Boedapest heeft Hősök tere; het Heldenplein. Dit plein aan het einde van de Andrássyboulevard is ongetwijfeld één van de meest gefotografeerde plekken in Boedapest. Centraal op het plein staat het Millenniummonument. Een 45 meter hoge zuil, met op de top de aartsengel Gabriël, wordt omringd door een zuilengalerij met veertien bronzen beelden van voormalige Hongaarse vorsten. Direct achter het Heldenplein ligt stadspark Városliget.

Heldenplein Boedapest

6. Gratis stadswandeling

Wandel onder begeleiding van een lokale gids door de oude straten van Boeda en Pest, en haal zo het meeste uit je bezoek aan de stad. Kies voor de 2,5 uur durende algemene stadswandeling door Boedapest, die je onder meer langs het Greshampaleis (tegenwoordig een hotel), de Sint Stefanusbasiliek en uiteraard de burchtwijk leidt. Of kies voor één van de gratis thema-varianten, zoals de communisme-tour.

Straat in Boedapest met St Stefanusbasiliek

7. Bezoek het Parlementsgebouw

Het Hongaars Parlementsgebouw in Boedapest kun je niet missen. Vanuit Boeda heb je goed zicht op dit imposante gebouw, dat niet alleen het grootste gebouw van het land, maar ook nog steeds het hoogste van Boedapest is. Maar beperk je niet tot een fotomoment aan de overkant van de rivier – het Parlementsgebouw is het zeker waard om van dichtbij bekeken te worden. Om naar binnen te mogen zul je een kaartje van ongeveer 6 euro moeten kopen, maar onder meer de binnenplaats is gratis te bezoeken.

Parlementsgebouw Boedapest

8. Párisi Udvar

De winkelgalerij Párisi Udvar – het Parijse hof – werd in de vroege 20e eeuw gebouwd, en is te vergelijken met Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. De overdekte galerij beslaat de onderste twee verdiepingen van het Brudern-huis. Párisi Udvar heeft een prachtig glazen dak en het gebouw is versierd met talloze sculpturen.

Parisi Udvar Boedapest

9. Bewandel de Boedapestse bruggen

Er zijn 14 bruggen binnen de stadsgrenzen van Boedapest, die de stadsdelen Boeda en Pest met elkaar verbinden. Vooral de Vrijheidsbrug, de Elizabethbrug en de Kettingbrug (Széchenyi lánchíd) zijn meer dan een oversteekplaats over de Donau. Deze bruggen hebben een uitstraling die past in het rijtje van iconen als de Londense Tower Bridge of de Karelsbrug in Praag.

Kettingbrug Boedapest

10. Gratis musea

Net als in veel andere grote Europese steden, openen ook veel musea in Boedapest hun deuren af en toe gratis voor het publiek. Veel musea zijn gratis geopend op Hongaarse feestdagen; op 15 maart, 20 augustus en 23 oktober. Verder zijn de Hongaarse Nationale Galerij en het Museum voor de Schone Kunsten (foto onder) iedere derde zaterdag van de maand gratis te bezoeken voor iedereen jonger dan 26 jaar. Tijdens de museumnacht, die meestal eind juni plaatsvindt, kun je niet gratis, maar voor slechts zo’n 4 euro alle musea in Boedapest bezoeken. Al wordt dat alle erg lastig in één nacht.

Museum Fijne Kunsten Boedapest